Yle siirtyy kokonaan teräväpiirtoon – Yli 100 000 taloutta joutuu hankkimaan uuden television

HD-siirtymän myötä kaikki antenni-tv-verkossa jaeltavat kanavat tulevat siirtymään teräväpiirtolähetyksiin.

25.10.2023 11:30

Antenniverkossa lähetettävät televisiokanavat siirtyvät lähitulevaisuudessa teräväpiirto- eli HD-lähetyksiin.

Asiasta kerrotaan tv-lähetyksiä operoivan Digita Oy:n tiedotteessa.

Ylen hallintoneuvosto on tehnyt päätöksen, että Yle lopettaa keväällä 2025 kanaviensa lähettämisen maanpäällisessä antenniverkossa ns. peruslaadulla, eli DVB-T1-teknologialla (SD). Tämä tarkoittaa sitä, että perusmuotoisten (SD) tv-kanavien lähettäminen loppuu.

Muutos edellyttää vastaanottimen uusimista, jos nykyisellä vastaanottimella ei jo pysty katselemaan HD-lähetyksiä. Arviolta 100 000–150 000 antenniverkon kotitaloutta joutuu Ylen mukaan hankkimaan uuden vastaanottimen.

Uudistuksen jälkeen kanavien seuraaminen edellyttää HD-vastaanotinta (DVB-T2). Ylen kanavien SD-jakelu kaapeli-tv-verkoissa päättyy samanaikaisesti. Myös muut Suomen tv-toimijat ovat hyväksyneet aikataulun ja ovat valmiita tekemään omat päätöksensä tv-kanavien jakelusta.

HD-siirtymän myötä kaikki antenni-tv-verkossa jaeltavat kanavat tulevat siirtymään teräväpiirtolähetyksiin.

Koko televisiotoimialan yhteinen hanke toteutetaan, jotta antennitalouksissa olisi mahdollista saada teräväpiirtokuvaa kaikilta televisiokanavilta. Tällä hetkellä antenni-tv-verkossa on tarjolla viisi vapaasti katsottavaa HD-kanavaa: Yle TV1 HD, Yle TV2 HD sekä Yle Teema & Fem HD sekä MTV3 HD ja Nelonen HD. Lisäksi on tarjolla HD-tasoisia maksu-tv-kanavia.

”Olemme erittäin tyytyväisiä, että pääsemme edistämään HD-siirtymää. Koko toimialan yhteisessä hankkeessa antenni-tv:n katsojat pääsevät nyt yhdenvertaisesti teräväpiirtolähetysten piiriin. Digitalla on valmius suorittaa siirtymän tekninen toteutus nopeassa aikataulussa”, sanoo Digitan toimitusjohtaja Vesa Tykkyläinen.

”Antenni-tv-verkko on toimintavarma, luotettava, laadukas ja vastaanottajalleen maksuton jakelutie, joka mahdollistaa kaikille tasa-arvoiset mahdollisuudet asuinpaikasta riippumatta vastaanottaa sisältöä ja jakaa elämyksiä. Se mahdollistaa myös energiatehokkaan tiedonvälityksen ja on myös tulevaisuudessa tehokkain tapa tiedon massajakeluun. Antenni-tv-verkolla on myös maan huoltovarmuuden ja kriisiajan toiminnan kannalta tärkeä merkitys”, jatkaa Tykkyläinen.

Digita tiedottaa verkon rakentamiseen liittyvistä asioista myöhemmin.

Teräväpiirtolähetykset mahdollistavat kirkkaamman ja eloisamman värimaailman sekä tarkemman kuvan. HD-tarkkuuden ohella lähetyksiin saada myös monikanavaääni (Dolby 5.1), mikä mahdollistaa entistä realistisemman ja elävämmän kokemuksen niin urheiluun kuin elokuviinkin.  

Antenni-tv-verkon kautta tv-ohjelmia vastaanottavien kuluttajien on hyvä tarkistaa vastaanottimiensa yhteensopivuus hyvissä ajoin. Antenni-tv-verkossa voi testata television valmiuden siten, että tekee televisioon kanavahaun. Mikäli kanavapaikalla 21 näkyy Yle TV1 HD, televisiossa on HD-valmius eikä näin ole tarvetta hankkia uutta vastaanotinta.

Sen sijaan, jos HD-kanavat eivät näy, tulee hankkia uusi HD-kykyinen televisio ennen kuin lopullinen siirtymä tapahtuu – vielä on hyvin aikaa toimia.

Antennijärjestelmään ei ole tarvetta tehdä muutoksia, mikäli se toimii moitteettomasti.

Lähteet: Digita, Yle