Valtion elokuvatarkastamo (VET) muuttuu ensi vuoden alussa Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskukseksi (MEKU).
Muutos on osa eduskunnan hyväksymää uutta kuvaohjelmalakia.
Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksen tehtävät laajenevat tarkastamon aiemmista. Mekun vastuulla ovat jatkossa mediakasvatuksen koordinointi ja edistäminen sekä kuvaohjelmien tarjoamisen valvonta.
Mediakasvatuksessa tärkeitä ovat erityisesti ennaltaehkäisevät toimet, kuten alaikäisten medialukutaidon kehittäminen. Samalla MEKU huolehtii jatkossa myös televisio-ohjelmien lapsille haitallisen sisällön valvonnasta. Aiemmin kyseinen pesti oli Viestintävirastolla.
Nyt käytössä oleva kuvaohjelmien ennakkotarkastus loppuu, mutta ikärajajärjestelmä säilyy. Kuvaohjelmia luokittelevat jatkossa kuvaohjelma-alalla työskentelevät viranomaistahon kouluttamat ja hyväksymät henkilöt.
Ohjelmia luokitellaan yhdenmukaisin, kuvaohjelmalaissa luetelluin, perustein. MEKU valvoo luokittelijoiden toimintaa ja vastaanottaa yleisön ikärajoista tekemiä oikaisuvaatimuksia.
Uudet ikärajat ovat kaikenikäisille sallittu, 7, 12, 16 ja 18. Ikärajojen lisäksi otetaan käyttöön videopeleistä tutut haitallista sisältöä kuvaavat sisältömerkinnät. Videopelin takakannessa esimerkiksi nyrkki on kertonut pelin sisältävän väkivaltaa.
Televisio-ohjelmat luokitellaan ja merkitään samoin kuin elokuvateatterissa ja tallenteilla nähtävät ohjelmat.
Kuva elokuvasta Taru Sormusten Herrasta: Kaksi tornia (2002), joka on yksi monista elokuvateatteriesityksen ikärajaa levitysyhtiön valituksesta muuttaneista elokuvista. Kymmenvuotiaiden vanhemmat porisivat, kun lapset meinasivat aluksi jäädä ilman jatkoa Sormuksen tarinalle: jatko-osa oli aluksi saanut korkeamman ikärajan kuin trilogian ensimmäinen osa.