Tällä vuosituhannella on nähty pienimuotoinen ilmiö, jossa ohjaajat julkaisevat elokuvistaan myös mustavalkoisen version. He kokevat, että värittömyys korostaa tarinan draamaa ja hahmojen tunteita ilman, että värit vievät huomiota. Mustavalkoisuus voi myös luoda ajattoman tai nostalgisen vaikutelman.
Vertailimme kolmen 2000-luvun elokuvan värillisiä ja mustavalkoisia versioita. Kuinka paljon kokemus muuttuu, kun katsojan silmät eivät enää keskity syviin värimaisemiin?
Hiljaa siellä!
Hush (2016) on Mike Flanaganin ohjaama psykologinen kauhutrilleri, joka julkaistiin Netflixissä. Elokuva on tiivistunnelmainen selviytymiskamppailu, jossa ääni ja hiljaisuus näyttelevät keskeistä roolia.
Kirjailija Maddie Young (Kate Siegel) on menettänyt kuulonsa teini-iässä ja elää nyt eristäytynyttä elämää metsän keskellä sijaitsevassa talossaan. Hän viettää päivänsä kirjoittaen romaania ja pitää yhteyttä ulkomaailmaan vain harvojen ystäviensä kautta.
Eräänä iltana Maddien kotiin ilmestyy naamioitunut sarjamurhaaja (John Gallagher Jr.), joka tajuaa nopeasti, että hänen uhrinsa on kuuro. Murhaaja alkaa leikkiä saaliinsa kanssa.
Hush sai erinomaisen vastaanoton kriitikoilta ja kauhufaneilta – jopa kauhumestari Stephen King ylisti elokuvaa verraten sitä klassikoihin Halloween (1978) ja Yksin pimeässä (Wait Until Dark, 1967). Valitettavasti harrastajat eivät kuitenkaan voineet ostaa elokuvaa hyllyynsä ennen kuin seitsemän vuoden lisenssisopimus Netflixin kanssa päättyi huhtikuussa 2023. Heti tämän jälkeen Flanagan vahvisti aikomuksensa julkaista elokuva fyysisessä formaatissa. 4K UHD -keräilijäpainos saapui lopulta kauppoihin lokakuussa 2024 ja se sisältää alkuperäisen version lisäksi mustavalkoisen Shush Cut -erikoisversion.

Tämä ohjaajan toiveiden mukainen versio ei ole pelkästään väritön – myös äänimaailmaa on muokattu merkittävästi. Shush Cut ei sisällä lainkaan musiikkia ensimmäisen tuntinsa aikana, ja sen jälkeenkin vain hyvin niukasti. Ratkaisu syventää katsojan samastumista Maddien kokemukseen ja korostaa hiljaisuuden voimaa jännityksen rakentamisessa. Vaikka musiikki onkin lähes kokonaan poistettu, elokuvan äänitehosteet ovat edelleen keskeisessä roolissa – ja ne ovat parhaimmillaan Dolby Atmos -äänijärjestelmällä koettuna.
Hush – Shush Cut tarjoaa uudenlaisen elämyksen erityisesti psykologisen kauhun ja jännityksen ystäville. Ilman musiikin ohjaamaa tunnelmaa elokuva nojaa täysin visuaaliseen ja äänitehosteiden luomaan uhkaan tehden kokemuksesta alkuperäistä värijulkaisua painostavamman. Tätä versiota katsoessa haluaa todellakin olla hiljaa.
Mustavalkoiseksi suunniteltu
Frank Darabontin ohjaama The Mist – Usva (2007) on kauhuelokuva, joka perustuu Stephen Kingin samannimiseen pienoisromaaniin. Se yhdistää mestarillisesti psykologista jännitystä, klaustrofobista kauhua ja yhteiskunnallista kommentaaria.
Voimakas myrsky riepottelee pientä kaupunkia Mainessa tuoden mukanaan tiheän, yliluonnollisen sumun. Kaupungin asukkaat hakeutuvat suojaan supermarkettiin, kun sumun sisältä alkaa paljastua hirvittäviä, tuntemattomia olentoja.
Lue myös: Kaksi 1990-luvun kauhuklassikkoa sai uudenlaisen ilmeen
Taiteilija David Drayton (Thomas Jane) on supermarketissa pienen poikansa Billyn (Nathan Gamble) kanssa. He ja muut paikalla olevat kaupunkilaiset joutuvat selviytymään paitsi sumun tuomista hirviöistä myös ihmisten pelosta, epätoivosta ja uskonnollisesta kiihkoilusta. Erityisesti fanaattinen rouva Carmody (Marcia Gay Harden) lietsoo paniikkia ja alkaa manipuloida muita uskomaan, että uhraukset ja sokea usko ovat heidän ainoa pelastuksensa.
Suurin osa elokuvasta tapahtuu supermarketin seinien sisällä, mikä korostaa ihmisten välisiä jännitteitä. Pelko ja epätoivo ajavat ihmiset äärimmäisiin tekoihin nostaen ihmismielen pimeimmät puolet esiin.

Darabont visioi elokuvan alusta alkaen mustavalkoiseksi, mutta se ei sopinut tuottajille. Sen sijaan he tarjosivat hänelle lähes tuplasti suuremman budjetin lopullisen 18 miljoonan dollarin sijaan, jos hän vaihtaisi shokeeraavan, Kingin pienoisromaanista poikkeavan loppukohtauksen onnellisemmaksi. Darabont kuitenkin piti päänsä, ja elokuvan synkkä loppu on sittemmin noussut kulttimaineeseen. Jopa King piti ohjaajan ratkaisusta.
Darabont sai mahdollisuuden julkaista elokuvan mustavalkoisen version dvd:lle ja blu-raylle. Tämä Director’s Cut -nimelläkin tunnettu versio toimii useammalla taholla paremmin kuin alkuperäinen värijulkaisu.
Ensinnäkin elokuvan hahmoihin keskittyvä tunnelma on entistäkin ajattomampi, ja se korostaa tarinan ahdistavuutta ja synkkyyttä. Värittömän kuvan myötä katsoja keskittyy myös enemmän hahmojen ilmeisiin ja näyttelijäsuorituksiin. Lisäksi ei-niin-täydelliset tietokone-efektit näyttävät mustavalkoisena huomattavasti paremmilta.
The Mist – Usvan mustavalkoinen versio ei ole vain visuaalinen valinta – se muuttaa koko elokuvan tunnelmaa ja tehostaa sen rankkoja elementtejä erittäin onnistuneesti.
Mikä ihana mustavalkoinen päivä
Vuonna 1979 ilmestynyt Mad Max sai vaihtelevia arvosteluja – muun muassa Stephen King kutsui sitä ’kalkkunaksi’ – mutta nousi valtavaksi menestykseksi. Elokuva sai kaksi jatko-osaa 1980-luvulla, ja 30 vuotta myöhemmin ilmestyi sarjan neljäs osa, Mad Max: Fury Road (2015). George Millerin ohjaamasta elokuvasta tuli yksi modernin toimintaelokuvan merkkipaaluista hengästyttävän vauhdin, vaikuttavan visuaalisuuden sekä vähäeleisen mutta tehokkaan tarinankerronnan ansiosta.
Tulevaisuuden autiomaailmassa, jossa vesi ja polttoaine ovat harvinaisia ja äärimmäisen kallisarvoisia resursseja, yksinäinen vaeltaja Max Rockatansky (Tom Hardy) joutuu Immortan Joen (Hugh Keays-Byrne) sotajoukon vangiksi. Kulttimaista armeijaa johtava Joe hallitsee veden jakamista alistaen kansansa täydelliseen kontrolliin.
Kun yksi Joen luotetuista sotapäälliköistä, Furiosa (Charlize Theron), pettää hänet ja pakenee rekalla mukanaan viisi orjuutettua ”vaimoa”, Max päätyy tahtomattaan osaksi takaa-ajoa. Yhdessä Furiosan kanssa Max yrittää paeta Joen sotureilta halki karun aavikon, jossa viholliset ja säälimätön ympäristö ovat jatkuva uhka.

Fury Road on täynnä käytännön erikoistehosteita ja huikeita stuntteja. Sen uskomaton kuvasto ja koreografiat tekevät jokaisesta kohtauksesta huikean spektaakkelin. Elokuva on käytännössä yksi pitkä takaa-ajo, mutta se onnistuu silti kertomaan tarinan hahmojen kehityksestä ja heidän tavoitteistaan.
Kuusi Oscar-palkintoa voittanut Mad Max: Fury Road ei ole ainoastaan yksi 2010-luvun parhaista toimintaelokuvista – se on toiminnallisen elokuvataiteen mestariteos. Erikoisuutena se on myös julkaistu ei vain kahtena vaan peräti kolmena erinäköisenä versiona.
Ensi-iltansa elokuva sai sekä perinteisenä 2D- että huolella toteutettuna 3D-versiona. Jo promokiertueensa aikana ohjaaja Miller puhui elokuvan mustavalkoisesta Black & Chrome -versiosta. Hän oli halunnut tehdä tällaisen version jo Asfalttisoturin (Mad Max 2, 1981) aikoihin nähdessään elokuvan mustavalkoisen raakaleikkauksen ja kokiessaan sen tuovan tarinaan alkukantaisen elementin. 1980-luvulla vaihtoehtoisen version julkaisu ei ollut mahdollista, mutta Fury Roadin kohdalla Miller sai vihdoin tilaisuutensa – kiitos elokuvan jättimäisen menestyksen.
Mad Max: Fury Road – Black & Chrome Edition julkaistiin vuonna 2016. Se saapui pienen valkokangaskierroksen jälkeen blu-raylle saaden useat fanit hämmentymään.
Elokuvan alkuperäinen julkaisu tunnettiin räiskyvistä väreistään, erityisesti oranssihehkuisista aavikkomaisemistaan ja sinisävyisistä yökohtauksistaan. Mustavalkoinen versio ja sen vahva kontrasti tuovat kuitenkin esiin uusia yksityiskohtia ja korostavat varjoja mielenkiintoisella tavalla. Myös metallin kiilto ja jopa hiekan tekstuuri erottuvat täysin uudella tavalla.
Siinä missä värillinen versio oli intensiivinen ja energinen, Black & Chrome -versio on tyyliltään paljon karumpi ja synkempi. Mustavalkoisuus tuo esiin maailman lohduttomuuden ja nostaa jalustalle elokuvan post-apokalyptisen estetiikan.
Miller on kertonut, että hänen mielestään Black & Chrome Edition on elokuvan paras versio. Katsojilla on kuitenkin ollut eriäviä mielipiteitä, ja tämän elokuvan kohdalla syytkin ovat painavia.
Alkuperäinen teatterijulkaisu oli vahvasti ylisaturoituine väreineen – kaiken muun visuaalisen upeuden ohella – herkullisinta silmäkarkkia, mitä kankailla oli pitkään aikaan nähty. Kolmiulotteisten kokemusten ystäville elokuvan 3D-julkaisu nosti rimaa vieläkin korkeammalle. Miten elokuva voi näyttää paremmalta, kun siitä napataan hehkeät värit ja mitä mainioin syvyysefekti?
Kyse on karummasta kokemuksesta. Ja se on se, mitä ohjaaja tässä tapauksessa haluaa painottaa. Elämys on joka tapauksessa niin erilainen, että jokaisen Fury Road -fanin kannattaisi katsoa se. Voi olla, että tästä uudesta kokemuksesta tulee tämän elokuvan kohdalla kaikkien aikojen paras.
Tai sitten kaltaiseni fani palaa seuraavalla katselukerralla toisen julkaisun pariin.
Myös näistä elokuvista on julkaistu mustavalkoinen versio
- Logan (2017)
- Parasite (2019)
- Trancers (1984)
- Zack Snyder’s Justice League: Justice is Gray (2021).
Miten nähdä elokuvien eri versiot?
Hush: Elokuvan molemmat versiot saa käsiinsä Yhdysvalloissa ja Kanadassa julkaistussa 4K UHD & blu-ray -kombojulkaisussa. Suomeksi tekstittämättömät levyt ovat aluekoodittomia.
The Mist – Usva: Molemmat versiot julkaistiin Suomessa dvd:llä. Suomen blu-ray-julkaisut sisältävät vain värillisen teatteriversion, ja se pyörii dvd-julkaisun tapaisesti 25 kuvaa sekunnissa (1080i). Yhdysvalloissa julkaistu aluekooditon ja suomeksi tekstittämätön 4K UHD & blu-ray -kombojulkaisu sisältää elokuvan molemmat versiot.
Mad Max: Fury Road: Teatteriversio on julkaistu Suomessa 4K UHD:llä, 3D blu-rayllä, blu-rayllä ja dvd:llä. Black & Chrome -versiota ei saa suomiteksteillä, mutta se on julkaistu useissa maissa blu-rayllä.
Teksti: Tom Kajaslampi
Lue myös: Tilaa Episodin uutiskirje ja tiedät mitä katsoa! Nappaa katseluvinkit suoraan sähköpostiin tästä.