Dokumentaristi Jouko Aaltosen (Punk – Tauti joka ei tapa) uusin elokuva, Taistelu Turusta, saapuu elokuvateattereihin perjantaina.
Elokuvassa kysytään, miten ja miksi Turun kaupunkia uudistettiin sotien jälkeen kulttuuriperinnön kustannuksella.
Vanhan jyrääminen ei aina tapahtunut laillisin keinoin, kun purkulupia ja uudisrakennuksia taottiin valtuustoissa läpi ohi virallisen päätöksenteon.
– Elokuvan aihe on yhä valitettavan ajankohtainen, ohjaaja Jouko Aaltonen viittaa hämäriin vaalirahoituksiin.
Välttääkseen historiikin tunteen, Aaltonen lisäsi elokuvaan kulttuurikeskusta kaupunkiin huutavien talonvaltaajien kautta myös nykyhetken.
Kipinä dokumentin tekoon lähti ohjaajan turkulaisuudesta ja siitä huomiosta, että ”Turun tautinakin” tunnetusta kasvuilmiöstä ei ole aiemmin tehty vastaavaa selvitystä.
– Elokuvanteon yhteydessä yllätyin siitä, miten 1950-60-luvuilla päätökset tehtiin niin yksimielisesti. Kyseessä ei ollut salaliitto vaan yhteinen konsensus arkkitehtien, kansalaisten, poliitikkojen ja rakennusyritysten välillä, Aaltonen hämmästelee.
– Myös 1970-luvun lopun sisäänrakennettu syvä korruptio yllätti, Aaltonen sanoo.
Modernisoinnin aalto ei jäänyt vain Turkuun. Samat piirteet ovat nähtävillä monissa muissakin Suomen kaupungeissa. Turun rakennushistoriaa pääsee valkokankailta ihmettelemään perjantaina 29. huhtikuuta.
Kuvassa uusi Turku konkreettisesti liiskaa vanhan, kun Nobelin talo jää tien levennyksen uhriksi.
Lue myös: Tilaa Episodin uutiskirje ja tiedät mitä katsoa! Nappaa katseluvinkit suoraan sähköpostiin tästä.