Tiesitkö, että mielenterveysjärjestöillä on listoja suositelluista leffoista? – Yksi elokuva toistui ammattilaisten suosituksissa

Parhaimmillaan elokuvat voivat lisätä ymmärrystä ja empatiaa, sekä vähentää stigmaa.

17.8.2024 16:00

Elokuvaa ajatellaan ensisijaisesti viihteenä, mutta se voi toimia myös osana mielenterveystyötä.

Suomessa elokuvaa on hyödynnetty lääkäriopetuksessa jo 1970-luvulta lähtien. Suomen mielenterveysseura toimi Arto Halosen Valkoinen raivo -elokuvan yhteistyökumppanina.

Mielenterveysteemoja käsittelevien elokuvien määrä Hollywoodissa on kasvanut räjähdysmäisesti. Eri maiden mielenterveysjärjestöjen sivuilla on usein listoja suositelluista elokuvista. Yhdysvaltalaisten psykologien ammattijärjestö APA järjestää jopa elokuvafestivaaleja.

Järjestöt muistuttavat, että jotkut elokuvat voivat vahvistaa ennakkoluuloja tai tarjota itsetuhoisen viestin. Toisilla elokuvilla voi olla terapeuttista arvoa, mutta ne eivät voi koskaan korvata ammattiapua.

Parhaimmillaan elokuvat voivat kuitenkin lisätä ymmärrystä ja empatiaa, vähentää stigmaa tai rohkaista hakemaan apua mielenterveysongelmiin.

Alan ammattilaisten suosituslistoilla useimmin toistuva elokuva on Ron Howardin ohjaama ja Russell Crowen tähdittämä Kaunis mieli.

Elokuva kertoo matemaattisesta nerosta, joka kamppailee skitsofrenian kanssa. Elokuvasta tekee poikkeuksellisen tapa, jolla sairautta kuvataan. Howard esittää tapahtumat Crowen roolihahmon kannalta empaattisessa valossa. Ihmisen koko todellisuuskuvan vääristyminen ja se, miltä tämä hänen näkökulmastaan tuntuu, on erityisen haasteellinen elokuvakerronnallinen tehtävä.

Kaunis mieli voitti neljä Oscaria ja sitä pidetään yhtenä Crowen uran onnistuneimmista roolisuorituksista.

YouTube video