Tiedätkö mikä on Mandela-efekti? Tämän Bond-elokuvan kohtauksen katsomalla voit havaita, kärsitkö siitä itse

Kuuraketin lettipäisellä tytöllä oli hammasraudat. Eikö niin?

29.6.2024 16:00

Vuoden 1979 James Bond -elokuva Kuuraketin kohtauksessa jättiläismäinen pahis Rautahammas löytää romukasan keskeltä lettipäisen tytön, jolla on hammasraudat. Kummankin hopeiset suut kiiltelevät auringossa ja samalla he rakastuvat.

Näinhän se kohtaus meni?

Väärin.

Kuuraraketissa Dollya näyttelevällä Blanche Ravalecillä ei ole hammasrautoja tuossa kohtauksessa, eikä elokuvassa muutenkaan.

Silti tuhannet ihmiset Youtubessa-videoissa, keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa kertovat muistaneensa asian juuri kuvatulla tavalla.

Monet epäilivät, että hammasraudat oli poistettu Kuuraketin digitalisoiduista versioista. Eräs käyttäjä oli asiasta jopa niin varma, että laittoi viestiä Ravalecille ja kysyi asiasta. Näyttelijä vastasi, että hänellä ei ole ollut hammasrautoja koko elämänsä aikana.

  • Mandela-efekti on kollektiivinen valemuisto, jossa useat, toisistaan riippumattomat ihmiset muistavat saman asian, samalla tavalla väärin.

Nimen ilmiölle keksi tutkija Fiona Broome vuonna 2009. Ilmiö on nimetty Etelä-Afrikan ihmisoikeusaktivistin ja myöhemmin presidentin Nelson Mandelan mukaan.

Broome muisti varmaksi, että Mandela kuoli vankilassa 1980-luvulla ja että katsoi hautajaisia televisiosta. Pian selvisi, että tuhannet muutkin ihmiset muistivat tapahtuman juuri samalla tavalla. Todellisuudessa Mandela kuoli kotonaan vuonna 2013.

Mandela-efektejä elokuvissa riittää. Eräs tunnetuimmista on kollektiivinen Tähtien sota -muisto Imperiumin vastaiskusta, jossa Darth Vaderin muistetaan sanovan: ”Luke, I’m your father”. Todellisuudessa repliikkiä ei sanota koko elokuvassa.

Mandela-efektistä tuli 2010-luvulla niin suosittu puheenaihe, että sen pohjalta tehtiin jopa saman niminen elokuva (The Mandela Effect, 2019).

Kuinka sinä muistat Kuuraketin kohtauksen?

YouTube video

Lähde: Britannica