Alkuviikosta käsikirjoittajien lakko päättyi, kun Hollywoodin käsikirjoittajien liitto WGA ja studioiden keskusjärjestö AMPTP solmivat sopimuksen. Uudessa sopimuksessa määritellään pääkohdat, kuinka tekoälyä saa – ja ei saa – hyödyntää käsikirjoittamisessa.
Tässä uudet sopimuspykälät pähkinänkuoressa:
-
Tekoälyllä luotuja käsikirjoituksia ei saa hyödyntää sanasta sanaan
GAI (Generative Artificial Intelligence) -materiaalia ei saa hyödyntää elokuvissa sanasta sanaan. Jos tuotannoissa käytetään tekoälyllä luotua materiaalia, jonka lähteenä on ihminen, käsikirjoittajaa täytyy informoida asiasta ja se ei saa vaikuttaa alentavasti hänen palkkaukseensa.
Käsikirjoittajaa ei saa myöskään painostaa käyttämään tekoälyä käsikirjoituksen apuna.
-
Tekoälyllä luotuun materiaaliin pätevät samat tekijänoikeudet, kuin ei-tekoälyllä luotuun materiaaliin
Mikäli käsikirjoitus luodaan tekoälyllä studion omistaman, jo olemassa olevan materiaalin pohjalta, tekoälyä hyödyntävällä käsikirjoittajilla on tästä huolimatta oikeus tehdystä työstä saatavaan, täysipainoiseen korvaukseen.
Studioilta ei kielletä oikeutta opettaa tekoälyä aiempien käsikirjoitusten pohjalta, mutta alkuperäisen käsikirjoituksen tekijällä on oikeus kieltää tällaisen materiaalin käyttäminen tekijänoikeuden nojalla.
-
Studioilla on velvollisuus informoida käsikirjoittajia säännöllisesti
Koska tekoäly on vielä uusi työkalu ja sen käyttömahdollisuudet ovat osittain tuntemattomat, studiot velvoitetaan järjestämään säännöllisiä tapaamisia, jossa tekoälyn käyttämiseen liittyvistä asioista tiedotetaan WGA:lle.
Tämä koskee esimerkiksi analytiikkaan, markkinointiin ja operationaalisiin asioihin liittyviä päätöksiä.
Lue WGA:n ja AMPTP:n solmiman, tekoälyyn liittyvän sopimuksen pääkohdat täältä.
Lähde. Screenrant.
Lue myös: Tilaa Episodin uutiskirje ja tiedät mitä katsoa! Nappaa katseluvinkit suoraan sähköpostiin tästä.