National Geographic TV-kanavan uusi kolmiosainen Malaysia Airlinesin tuho Ukrainassa -minidokumenttisarja syventyy Malaysia Airlinesin lennon MH17 alasampumiseen Itä-Ukrainassa ja paljastaa, kuinka kansainvälinen tutkivan journalismin verkosto Bellingcat käytti digitaalisia menetelmiä ja perusteellista analyysiä totuuden selvittämiseksi.
Malaysian Airlinesin lento MH17 katosi tutkasta 17. heinäkuuta 2014 matkalentokorkeudessa Itä-Ukrainan yllä alueella, jossa oli käynnissä aseellinen konflikti. Heti tapahtuman jälkeen Venäjän viranomaiset alkoivat levittää disinformaatiota, ja esittivät vaihtoehtoisia selityksiä onnettomuudelle. Riippumattomat tutkijat alkoivat oma-aloitteisesti keräämään ja tutkimaan sosiaalisesta mediasta löytyviä kuvia ja videoita. Brittiläisen journalistin ja bloggaaja Eliot Higginsin avulla näistä tutkijoista muodostui tutkivan journalismin verkosto Bellingcat.
Dokumenttisarjassa kuullaan onnettomuutta selvittämässä ollutta suomalaista Bellingcat-alkuperäisjäsentä Veli-Pekka Kivimäkeä. Kivimäki toimi Bellingcatissa aktiivisesti vuosina 2014-2016.
– Olin seurannut Ukrainan tilannetta jo vuodesta 2013, ja erityisen aktiivisesti sen jälkeen kun Venäjä miehitti Krimin vuonna 2014, Kivimäki kertoo.
Koneen lentokorkeus ja sijainti, kun yhteys koneeseen katkesi, olivat ensimmäiset merkit Kivimäelle siitä, ettei kyseessä ollut tavallinen lento-onnettomuus. Aikaa vievä tutkimus perustui avointen lähteiden tiedonkeruuseen ja faktojen varmistamiseen.
Lue myös: Oscar-palkittu Bond-ohjaaja tekee ensimmäisen dokumenttielokuvansa
– Keräsimme tietoa verkosta ja pyrimme selvittämään sen luotettavuutta. Erityisesti keskityin lentokoneen osien tutkimiseen ja siihen, mitä ne kertoivat siitä, miten kone ammuttiin alas. Epätietoisuutta oli paljon, mutta osien analyysi auttoi selvittämään mahdollisia syitä. Tiedon löytäminen ja sen analysointi oli aikaa vievää puuhaa. Arvioisin, että tutkimukseen meni satoja tunteja työtä, useiden kuukausien ajan, Kivimäki sanoo.
Kivimäen mukaan yksi keskeisimmistä asioista tutkinnan onnistumisessa oli tutkijoiden välinen yhteistyö. Verkosto koostui eri asiantuntijoista, jotka kaikki katsoivat asioita eri näkökulmasta. Tiivis verkosto antoi myös mahdollisuuden todentaa materiaaleja tarkemmin.
– Tämä osoitti, mitä avointen lähteiden tutkinta voi saavuttaa. Sosiaalisen median hyödyntäminen tutkinnassa oli uraauurtavaa ja täydensi virallisten tutkijoiden selvityksiä, koska selkeyttä tapahtumiin pystyttiin luomaan nopeammin. Totuus olisi varmasti tullut ilmi ilman tätäkin, mutta työ jonka teimme, toi lisäarvoa tapahtumien kulun selvittämisessä, Kivimäki toteaa.
Traagisessa alasampumisessa menetti henkensä yhteensä 298 ihmistä. Vaikka viralliset tutkinnat ovat selvittäneet huolellisesti tapahtumien kulun, jäi Kivimäkeä kaivertamaan yksi seikka.
– Tämä oli valtava inhimillinen tragedia. Meille oli tärkeintä myös käsitellä aihetta sensitiivisesti ja huolellisesti, uhrien muistoa kunnioittaen. Tapahtumien kulku on jo selvä, mutta oikeudenkäynnistä ja tuomioista huolimatta ketään ei ole edelleenkään saatu tästä tragediasta vastuuseen.
Malaysia Airlinesin tuho Ukrainassa -dokumenttisarja yksinoikeudella National Geographic -TV-kanavalla maanantaina 24. ja tiistaina 25. helmikuuta klo 19.00 alkaen.
Lue myös: Tilaa Episodin uutiskirje ja tiedät mitä katsoa! Nappaa katseluvinkit suoraan sähköpostiin tästä.