Suuria hetkiä – Nämä erikoisversiot tekevät elokuvasta paremman

Kaikkien elokuvien erikoisversiot eivät aina sisällä isoja eroja. Ei tälläkään kertaa. Mutta näitä erikoisversioita yhdistää se, että ne ovat isosti parempia julkaisuja.

21.8.2024 09:00

Enemmän huumoria, enemmän sympaattisia hetkiä, enemmän kaikkea. Tällä kertaa hypätään elokuvien versioviidakossa isojen hetkien pariin. Katsauksessa on kolme elokuvaa, joita kaikkia yhdistää yksi asia: Big.

Big – isommaksi yhdessä yössä

Big – isoksi yhdessä yössä (1988) on hyvän mielen elokuva 12-vuotiaasta pojasta, joka toivoo olevansa isompi. Hyvin nukutun yön jälkeen hän huomaa olevansa edelleen sama 12-vuotias poika, mutta aikuisen vartalossa.

Penny Marshallin (1943–2018) sydämellisesti ohjaama Big on pääosassa näyttelevän Tom Hanksin juhlaa. Hän saikin roolistaan ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa. Myös naispääosassa esiintyvä Elizabeth Perkins on vakuuttava.

104-minuuttisesta komediasta julkaistiin yllättäen vuonna 2007 pidempi erikoisversio. Vaikka Big – Extended Edition kestää huimat 130 minuuttia, on se jokaisen lisähetken arvoinen!

Heti alkutekstien jälkeen tulevat ensimmäiset lisäykset. Aluksi Josh (David Moscow) vänkää vanhempiensa (Josh Clark ja Mercedes Ruehl) kanssa, sillä nämä kertovat, että jatkossa Josh saa nukkua samassa huoneessa pikkusiskonsa kanssa. Tämän jälkeen siirrytään Billyn (Jared Rushton) perheen ikävälle illalliselle, jossa äiti valittaa kovaäänisesti, kuinka kukaan ei koskaan auta häntä – samalla kun Billy kantaa kaikki ruoat pöydälle. Sen jälkeen siirrytään takaisin Joshin pariin, joka kertoo pikkusiskolleen, kuka on huoneen pomo.

Kohtaus, jossa ”aikuinen” Josh (Hanks) saa Billyltä tämän isältään nappaamia vaatteita ja rahaa, on Extended Cutissa leikattu eri tavalla. Se on myös lähes minuutin pidempi sisältäen kohtausta täydentävää vaikkakin sisällöltään sinänsä mitätöntä dialogia.

Kun pojat istuvat baarissa jäätelöllä työpaikkaa sanomalehdestä etsien, yllättyy Billy Joshin tietokonetaidoista. He päättävät sen perusteella hakea paikkaa, joka kaiken lisäksi sattuu olemaan leluja valmistava firma. 45-sekuntisessa lisäyksessä Josh yrittää vielä maksaa jäätelöt tarjoilijalle turhaan huudelleen.

Joshin saatua työpaikan tulee kokonaan uusi Susanin (Perkins) työarkeen keskittyvä kaksiminuuttinen kohtaus. Hän yrittää soittaa rakastajalleen samalla, kun hän tutustuu työpöydällään olevaan uuteen puhuvaan nukkeen. Kohtaus antaa katsojalle hyvän pohjan siitä, miten kireä henkilö Susan onkaan.

Kun Josh hetkeä myöhemmin aloittaa ensimmäisen työpäivänsä ja saa vinkkejä vieressä istuvalta Scottylta (Jon Lovitz), jatkuu kohtaus näyttäen kuinka Josh alkaa työskennellä hitaammin, aivan kuten häntä juuri neuvottiin. Sitten siirrytään seuraamaan Susania, joka pinkoo työtoverinsa/rakastajansa luokse vaahtoamaan halinallejen rajusti laskeneista myynneistä. Heidän keskustelujensa jälkeen palataan Joshin työpöydän äärelle. Hän soittaa äidilleen, josta sitten teatteriversiokin jatkuu.

Joshin ensimmäistä palkkapäivää seuranneen mässäilyn ja pelleilyn jälkeen nähdään uusia kohtauksia. Aluksi pyjamassaan hotellin käytävälle illan pimeydessä hiipivä Josh soittaa kotiinsa toisena henkilönä esiintyen. Seuraavassa, päiväsaikaan sijoittuvassa hetkessä hän näkee kadulla isän ja pojan, jotka menevät hänen työpaikkansa lelukauppaan. Josh seuraa perässä ja leikkii hetken aikaa paperilennokilla. Sympaattiset lisäykset kestävät yhteensä yli kaksi minuuttia.

Ennen kuin Josh menee yrityksen juhlailtaan, auttaa Billy, joka kovasti haluaisi mukaan iltamiin, sopivan puvun valitsemisessa. Vilkkaat pojat eivät ole vähän yli puolitoistaminuuttisessa lisäyksessä laisinkaan kiinnostuneet pukuliikkeen omistajan ehdotuksista.

Juhlissa nähdään runsaasti uusia lisäyksiä. MacMillan (Robert Loggia) yrittää pitää hauskaa, mutta häntä lähestytään ainoastaan työhön liittyvissä asioissa. Hieman päihtynyt Paul (John Heard) höpisee muille niitä näitä ja Josh töpeksii buffetpöytien äärellä. Uusia hetkiä on yhteensä noin parin minuutin verran.

Hetkeä myöhemmin, kesken juhlien, Josh vie Susanin kotiinsa. Kyseisessä kohtauksessa nähdään pari pientä, yhteensä puoliminuuttista lisäystä. Aluksi he makailevat yön hiljaisina hetkinä lattialla lautapeliä pelaillen. Kun Josh on pesemässä hampaita ja valmistautumassa yöpuulle, makaa Susan sängyllä epäröiden sitä, viettelisikö hän Joshin peiton alla maaten vai reidet tälle paljastaen.

Kun Susan putsailee Joshin haavoja Paulin kanssa hitusen väkivaltaiseksi yltyneen pelisession jälkeen, nähdään kaksi ja puoliminuuttinen lisäys. Josh ja MacMillan ovat vielä töissä, vaikka kello on jo kymmenen illalla. MacMillan muistelee menneitä ja kertoo ensimmäisestä valmistamastaan lelusta. Josh kuuntelee mielenkiinnolla. Tämän jälkeen tulee pieni lisäys, jossa kadulla kävelevä Susan katselee Joshin asuntoa hymyillen.

Joshin ja Susanin treffihetki tivolissa sisältää uuden puoliminuuttisen, jossa he pelailevat erilaisia pelejä. Kyseisen hauskanpidon aikana Susan nauttii silminnähden olostaan.

Kun Billy saa vihdoin postia koskien tivolien sijaintia, nähdään sen jälkeen 40-sekuntinen lisäys, jossa Josh ostaa lehtikioskista urheilulehden. Samalla paikalle säntää nuori poika ostamaan kaveriporukalleen sarjakuvia. Josh katsoo haikeana lehtiä selailevia nuoria.

Billyn yrittäessä jälleen tavoitella Joshia puhelimitse tulee nippu uusia hetkiä. Aluksi Josh kertoo avustajalleen ideoistaan koskien uutta interaktiivista sarjakuvaa. Seuraavaksi hän työskentelee sen parissa Susanin kanssa. Kun Susan käy hakemassa kahvia, törmää hän MacMillaniin, joka kertoo olevansa onnellinen Susanin ja Joshin puolesta. Tämän jälkeen näytetään kuinka Billy yrittää jälleen soittaa Joshille.

Kun Josh on seuraavana aamuna kertonut totuuden itsestään Susanille, seuraa kolmeminuuttinen lisäys. Susan tutkii Joshin lompakkoa ja ymmärtää, että tämä taitaa oikeasti puhua totta. He menevät töihin kioskilla pysähtyen ja valmistautuvat pitämään presentaation. Samalla Billy saa selville lähimmän Zoltar-koneen sijainnin.

Päinvastoin kuin olisi voinut arvata, Big – Extended Edition on vielä alkuperäisversiotakin sydämellisempi ja viehättävämpi kokonaisuus. Ehdottomasti hankkimisen arvoinen julkaisu!

Musiikkipitoisempi Big Momma

Vuonna 2000 julkaistu, Martin Lawrencen tähdittämä toimintakomedia Hamekyttä (Big Momma’s House) saavutti niin suuren suosion, että sille tehtiin jatkoa. Vuoden 2006 Hamekyttä 2 -menestystä seurasi Hamekyttä 3 – pojasta polvi paranee (Big Mommas: Like Father, Like Son, 2011), josta ilmaantui 108-minuuttisen teatteriversion lisäksi 113-minuuttinen Extended Cut.

Ehkä hieman yllättäen Hamekyttä 3:n pidennetyssä versiossa ei nähdä lisättyjä puhekohtauksia, vaan kaikki ennennäkemätön materiaali keskittyy musiikkiin, hauskanpitoon tai hassutteluun.

Puolen tunnin kohdalla nähtävä lounashetkiräppi on Extended Cutissa leikattu eri tavalla. Se sisältää teatteriversiosta poikkeavia otoksia ja on puolisen minuuttia pidempi lisäsekuntien ollessa lähinnä tanssimista.

Noin 45-minuutilla nähtävä pyjamabilekohtaus on pidennetty hieman yli minuutin verran. Mukana on enemmän meikkaamista ja tanssimista.

Näkisittepä millaisia muuveja jalkani tekevät pöydän alla!

Tunnin kohdalla nähdään pidennetyn version suurin eroavaisuus. Teatteriversiossa Big Momma  (Lawrence) pesee nuoren naisen epäonnistuneesti värjättyjä hiuksia noin kymmenen sekunnin ajan. Extended Cutissa tulee sen sijaan yli kolmeminuuttinen musiikkikohtaus, jossa tanssitaan ja pidetään hauskaa Keshan TiK ToK -hittikappaleen tahdissa. Kohtaus on kuin jostain hyväntuulisesta musikaalista.

Viimeinen lisäys nähdään ajo-opetussession aikana. Se sisältää 50 sekuntia enemmän hassuttelevaa kaahailua.

Hamekyttä 3 – pojasta polvi paranee oli jo teatteriversiona turhan pitkä. Extended Cut on tästä huolimatta parempi valinta, kiitos pirteiden lisäkohtauksien.

Ei niin Big Game

Rare Exports Inc. -lyhytelokuvilla (2003 & 2005) ja niihin perustuvalla koko illan Rare Exports (2010) -leffalla vakuuttaneen Jalmari Helanderin ohjaamasta Big Game (2014) -toimintafilkasta ei tullut toivotunlaista isoa menestystä.

Samuel L. Jacksonin tähdittämästä rainasta tuli 8 500 000 euron budjetillaan Suomen kaikkien aikojen kallein elokuvaprojekti. Täkäläisillä kankailla sen näki 132 348 silmäparia, mutta valitettavasti esimerkiksi Yhdysvalloissa se pyöri elokuvateattereissa ainoastaan viikon ja vain yhdellätoista kankaalla.

Big Game nähtiin valtaosassa maailmaa alkuperäisenä 91-minuuttisena versiona. Yhdysvaltojen PG-13-versiota kuitenkin lyhennettiin muutaman minuutin verran.

87-minuuttisen PG-13-version ensimmäistä ’valokuvahuonekohtausta’ on hieman tiivistetty. Sen jälkeen alkutekstijakso keskeytetään Morrisin (Ray Stevenson) ja USA:n presidentin (Jackson) esittelyllä kyseisen kohtauksen tullessa alkuperäisversiossa vasta 10. minuutin kohdalla.

Oskarin (Onni Tommila) ’miehisyystestiä’ on hieman lyhennetty ja se tulee – päinvastoin kuin alkuperäisversiossa – yhdessä osassa. Se tulee myös hieman alkuperäistä myöhemmin.

Pakko pitää jalat ylhäällä. Tässäkin lentokoneessa on taatusti käärmeitä.

Puolen tunnin kohdalla Herbertin (Jim Broadbent) puhetta on hieman lyhennetty. Lähteä sai lause mahdollisesta presidentin päänkatkaisusta ja sen näyttämisestä Facebookissa.

68. minuutilla tulee vastaan kaksi pientä sensurointia. Presidentin lausuma motherfucker-sana on typistetty motheriksi ja hänen suorittamaansa ampumista ei näytetä yhtä yksityiskohtaisesti kuin alunperin.

Nämä lyhennökset eivät ole merkittäviä, mutta kyllä alkuperäisjulkaisu on ehdottomasti parempi. Onneksi Suomessa ei voi muuta versiota nähdäkään.

Kaikki tässä artikkelissa mainitut pituudet on ilmoitettu 24 kuvaa sekunnissa -nopeudella. Eurooppalaiset PAL-dvd-levyt pyörivät 25 kuvan sekuntivauhtia.

Miten nähdä artikkelin elokuvat?

Big – isoksi yhdessä yössä: Teatteriversio on julkaistu Suomessa dvd:llä. Suomeksi tekstitetty blu-ray pitää sisällään elokuvan molemmat versiot. Jos haluaa Extended Versionin dvd:llä täytyy kääntyä suomeksi tekstittämättömän UK-dvd:n puoleen. Suomessa toimivat suoratoistopalvelut sisältävät elokuvan teatteriversion.

Hamekyttä 3 – pojasta polvi paranee: Teatteriversio julkaistiin Suomessa niin dvd:llä kuin blu-raylläkin. Jälkimmäinen sisältää myös Extended Cut -version, mutta sitä ei ole tekstitetty suomeksi. Suomessa toimivat suoratoistopalvelut sisältävät elokuvan teatteriversion.

Big Game: Alkuperäinen versio on julkaistu Suomessa niin dvd:llä, blu-rayllä kuin suoratoistopalveluissakin. Mikäli haluaa nähdä Yhdysvaltojen PG-13-version täytyy hankkia sikäläinen blu-ray-julkaisu, joka sisältää myös alkuperäisen version lisätittelillä Unrated.

Teksti: Tom Kajaslampi