Suuri yleisö hylkäsi nämä megatuotannot – 10 suurta elokuvafloppia

Bong Joon-Hon ohjaama Mickey 17 on tuorein esimerkki isosta, omaperäisestä elokuvasta, joka ei koskaan löytänyt yleisöään. Mutta missä vika – markkinoinnissa vai katsojissa?

8.4.2025 08:00

Maaliskuussa valkokankaille saapui korealaisohjaaja Bong Joon-Hon uutuuselokuva Mickey 17, pääosassaan Robert Pattinson. Kyseessä on visuaalisesti näyttävä ja tyyliltään omaleimainen scifi-komedia eikä siis osa mitään valmista elokuvasarjaa. Siitä huolimatta elokuva floppasi pahasti lippuluukuilla ja tuotti jättitappiot.

Hollywoodia on usein kritisoitu alkuperäisten ideoiden puutteesta, mutta kun kunnianhimoisia, uniikkeja elokuvia oikeasti tehdään, kuinka moni meistä todella menee niitä katsomaan? Onko siis syy elokuvastudioiden vai yleisön?

Ruotsalainen sisarlehtemme MovieZine listasi 10 upeaa ja omaperäistä elokuvaa, jotka floppasivat teattereissa, vaikka ansaitsivat parempaa.

10. Hugo (2011)

Martin Scorsesen rakkaudentunnustus elokuvan varhaisvuosille sai peräti 11 Oscar-ehdokkuutta ja voitti niistä viisi. Silti yleisö ei löytänyt tietään elokuvasaliin. Ehkä markkinointi ei onnistunut viestimään elokuvan todelliselle kohdeyleisölle – intohimoisille elokuvaharrastajille – että Hugo olikin ennen kaikkea rakkauskirje elokuvan alkuvuosikymmenille, ei perinteinen koko perheen 3D-seikkailu

9. Cloud Atlas (2012)

Wachowskin sisarusten ja Tom Tykwerin kunnianhimoinen scifi-draama yhdistää kuusi tarinaa eri aikakausilta ja käyttää samoja näyttelijöitä eri rooleissa. Kriitikot ja yleisö jakautuivat kahteen leiriin – mestariteos vai sekava sillisalaatti?

8. Mickey 17 (2025)

Bong Joon-Ho yritti toistaa Parasiten menestystä omaperäisellä ja visuaalisesti rohkealla scifi-komediallaan. MovieZine ja Episodi antoivat elokuvalle neljä tähteä, mutta lippuluukuilla elokuva jäi vaisuksi. Syy voi piillä markkinoinnissa – tai yleisön haluttomuudessa ottaa riskejä.

7. Furiosa: A Mad Max Saga (2024)

Mad Max: Fury Roadin esiosa tarjosi jälleen ohjaaja George Millerin estotonta visuaalista hulluutta. Silti se jäi kauas odotuksista, ja tuotto jäi 175 miljoonaan dollariin – pieni summa nykypäivän megabudjeteilla.

6. Fight Club (1999)

David Fincherin synkkä draama floppasi ensi-illassaan, mutta nousi myöhemmin kulttimaineeseen ja IMDb:n top 20 -listalle. Ajan mittaan siitä tuli symboli niin maskuliinisuudelle kuin elokuvien uudelleenarvottamiselle.

5. The Fall (2006)

Tarsem Singhin fantasiaepos kuvattiin 24 maassa neljän vuoden aikana. Elokuvan ainutlaatuisuus ei riittänyt – ilman kunnollista levitystä yleisö ei koskaan löytänyt sitä. Elokuva on sittemmin saanut uuden elämän 4K-restauroinnin myötä.

4. Children of Men (2006)

Alfonso Cuarónin synkkä visio tulevaisuudesta, jossa ihmiskunta on menettänyt lisääntymiskyvyn, ei alkujaan vetänyt yleisöä. Nykyään elokuvaa pidetään mestariteoksena – ja jopa pelottavan ajankohtaisena.

3. Rautajätti (1999)

Brad Birdin lämminhenkinen animaatioelokuva onnistuu sekoittamaan hauskaa huumoria koviinkin yhteiskunnallisiin aiheisiin tasapainon kärsimättä. Loppua kohti pojan ja robotin ystävyyden lisäksi uhattuna on koko paikkakunnan olemassaolo.  jäi vaille huomiota ensi-iltansa aikaan. Warner-studio ei panostanut markkinointiin, ja perinteinen animaatio nähtiin jo silloin vanhanaikaisena. Sittemmin Rautajätistä on tullut rakastettu klassikko.

2. Paroni von Münchhausenin seikkailut (1988)

Terry Gilliamin mielikuvituksellinen ja ongelmien riivaama fantasiaseikkailu kärsi budjettiylityksistä ja studiosodan seurauksista. Columbia-studion uusi johto ei uskonut elokuvaan, eikä markkinointia juuri tehty – tuloksena raju floppi.

1. Portti ikuisuuteen (1980)

Portti ikuisuuteen oli aikoinaan floppi, joka muokkasi elokuva-alaa uuteen uskoon. Studiojärjestelmän romahduksen jälkeen alaa olivat vetäneet nuoret ja näkemykselliset ohjaajat. Kauriinmetsästäjä oli ollut sen verran huikea menestys, että Michael Cimino sai hyvin vapaat kädet tehdä seuraavaa elokuvaansa, eeppistä lännenhistoriikkia. Hän joutui totaalisesti visionsa lumoihin tuhlaten aikaa ja rahaa muun muassa kokonaisten lavasteiden uudelleenrakentamiseen, nurmikon kasvattamiseen sekä sopivan pilven ja valon odottamiseen.

Suuruudenhulluus aiheutti inflaatio huomioon ottaen nykyrahassa noin 135 miljoonan dollarin tappiot. Studiot alkoivat vahtia tarkemmin ohjaajien tekemisiä, ja välinpitämättömyys eläinten hyvinvointia kohtaan johti nykyisiin ”eläimiä ei vahingoitettu” -todistuksiin. Nykyään elokuva on arvioitu uudelleen, ja sen on sanottu kärsineen halusta näpäyttää imago-ongelmista kärsivää Ciminoa.

Onko syy katsojissa?

Joka vuosi valmistuu kymmeniä upeita, omaperäisiä elokuvia, jotka jäävät vaille ansaittua yleisöä. Syy voi löytyä huonosta markkinoinnista, väärästä ajoituksesta – tai yksinkertaisesti siitä, että turvalliset jatko-osat ja tutut nimet vetävät meitä enemmän puoleensa. Mutta jos haluamme enemmän omaleimaisia tarinoita, meidän on myös tuettava niitä. Lipun ostaminen Mickey 17:n kaltaiseen elokuvaan on samalla viesti studioille: ”Me haluamme nähdä jotain uutta.”