Suoratoistohelmi: Historian menestynein leffa ei enää käy sellaisenaan – katsojille esitetään selittävä varoitus

Parhaiden tienanneiden elokuvien listan kolmen kärjessä ei ole ainuttakaan lähivuosikymmenien elokuvaa.

23.4.2025 05:30

Elokuvahistorian suurimpiin klassikoihin kuuluu ehdottomasti elokuva Tuulen viemää (1939). Se tienasi aikoinaan valtavan määrän lipputuloja, ja se pysyi suosionsa vuoksi esitettävänä teattereissa peräti vuoteen 1943 saakka. Moinen saavutus lienee nykyaikana mahdotonta.

Eeppinen tarina sijoittuu Yhdysvaltain etelään sisällissodan ja sitä seuranneen jälleenrakennuksen aikaan, ja keskiössä on itsepäinen ja vahvatahtoinen Scarlett O’Hara (Vivien Leigh), joka rakastuu Ashley Wilkesiin (Leslie Howard) – mieheen, joka on naimisissa oman serkkunsa Melanie Hamiltonin (Olivia de Havilland) kanssa. Myöhemmin Scarlett päätyy avioliittoon karismaattisen Rhett Butlerin (Clark Gable) kanssa.

Scarlett esitetään vahvana naisena, joka selviää vaikeimmistakin ajoista – sisällissodan riepottelemasta maasta, Atlantan liekeistä, liittovaltion armeijan ryöstöretkistä ja sodan jälkeisistä häikäilemättömistä keinottelijoista. Hän on täynnä elinvoimaa ja rakastunut.

Clark Gable ja Vivien Leigh.

Lue myös: Suoratoistohelmi: Monelta väliin jäänyt jännittävä trilleri – tarjoaa niin agentteja kuin natsejakin

Elokuvan ydinviestin on spekuloitu olevan se, että itseluottamus, vahvuus ja omavaraisuus olisivat menestyksen avaimia. Viestin vastapainona elokuvasta voi löytää merkkejä siitä, että vahvuus voi kääntyä itseään vastaan – johtaen menetyksiin ja tuhoon.

Tuulen viemää on edelleen rakastettu elokuva. Se kuitenkin sisältää teemoja ja hahmokuvauksia, jotka saattavat olla loukkaavia tai ongelmallisia ainakin osalle nykyajan yleisöstä. Vuonna 2020 elokuva nousi keskusteluun, kun sen kuvaus orjuudesta herätti kritiikkiä sosiaalisessa mediassa. Sen seurauksena HBO poisti elokuvan tilapäisesti suoratoistopalvelustaan.

Paluun yhteydessä elokuvan alkuun lisättiin johdanto, jossa elokuvatutkija ja professori Jacqueline Stewart taustoittaa teoksen historiallista kontekstia ja muistuttaa, että historian ymmärtäminen on avain parempaan tulevaisuuteen.

Tuulen viemää perustuu Margaret Mitchellin vuonna 1936 julkaistuun samannimiseen romaaniin. Elokuvan tuotti David O. Selznick ja ohjauksesta vastasi pääosin Victor Fleming.

Elokuvan tuotannossa oli useita haasteita. Kuvaukset lykkääntyivät kahdella vuodella, koska Selznick halusi ehdottomasti Gablen näyttelemään Rhettiä. Scarlettin rooliin puolestaan oli vaikeaa löytää näyttelijää. Sopivaa henkilöä etsittiin peräti 1400 naisen joukosta, ja lopulta Leigh sai roolin.

Lisäpulmia aiheutti Sidney Howardin alkuperäinen käsikirjoitus, jota lyhennettiin useiden eri käsikirjoittajien voimin, jotta siitä saatiin elokuvakäyttöön sopiva. Alkuperäinen ohjaaja George Cukor puolestaan sai potkut pian kuvausten alettua, ja hänen tilalleen tuli Fleming, joka joutui pitämään tauon uupumuksen vuoksi – tuolloin ohjaajaksi astui hetkeksi Sam Wood. Jälkituotanto valmistui marraskuussa 1939, vain kuukautta ennen elokuvan ensi-iltaa.

Vivien Leigh ja Hattie McDaniel.

Lue myös: Suoratoistohelmi: 10 vuotta sitten ilmestyi laatulänkkäri joka on jo monelta unohtunut – leffan väkivalta voi aiheuttaa pahoinvointia

Elokuvassa näyttelee muistettavan roolin myös Hattie McDaniel, joka teki historiaa voittamalla ensimmäisenä mustana naisnäyttelijänä Oscarin sivuroolistaan. McDaniel joutui kuitenkin etnisen taustansa vuoksi istumaan Oscar-gaalassa erillisessä pöydässä syrjemmässä. Wikipedian mukaan hän sai silti vastaanottaa palkinnon lavalla. McDanielin Oscar-palkintoa voi pitää askeleena kohti vähemmän rasistista Hollywoodia.

McDaniel kohtasi muutenkin rasismia, eikä hän päässyt osallistumaan Tuulen viemää -elokuvan ensi-iltaan Atlantassa, koska se pidettiin valkoisille tarkoitetussa teatterissa. Hänen viimeinen toiveensa oli päästä haudatuksi Hollywoodin hautausmaalle, mutta pyyntö evättiin, koska hautausmaa oli vain valkoisille.

Inflaatiokorjattuna Tuulen viemää on edelleen kaikkien aikojen tuottoisin elokuva, jättäen taakseen muun muassa Avatarin, Titanicin ja Tähtien sodan. Inflaatiokorjattuna elokuva on tuottanut Box Office Mojon mukaan 1 850 581 586 dollaria. Seuraavana on Tähtien sota (1977) 1 629 496 559 dollarilla ja kolmantena Sound of Music (1965) 1 303 502 105 dollarilla. Verkosta löytyy myös muita top-listoja, joista jutun lopussa on tuoreempi Mezha-julkaisun lista.

Tuulen viemää löytyy Maxin valikoimasta. Lisäksi se on vuokrattavissa useammasta palvelusta. Listojen alla traileri.

Box Office Mojon lista vuodelta 2019.

  1. Tuulen viemää (1939)
  2. Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo (1977)
  3. The Sound of Music (1965)
  4. E.T. the Extra-Terrestrial (1982)
  5. Titanic (1997)
  6. Kymmenen käskyä (1956)
  7. Tappajahai (1975)
  8. Tohtori Živago (1965)
  9. Manaaja (1973)
  10. Lumikki ja seitsemän kääpiötä (1937)

Mezhan lista vuodelta 2024.

  1. Tuulen viemää (1939)
  2. Avatar (2009)
  3. Titanic (1997)
  4. Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo (1977)
  5. Avengers: Endgame (2019)
  6. The Sound of Music (1965)
  7. E.T. the Extra-Terrestrial (1982)
  8. Kymmenen käskyä (1956)
  9. Tohtori Živago (1965)
  10. Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (2015)

Lue myös: Suoratoistohelmi: Vuoden 2011 viihdyttävä leffa kamppailuroboteista saattoi jo unohtua – siitä puuhataan nyt myös sarjaa!

YouTube video

Lähde: Wikipedia, Wikipedia, Spark Notes, Box Office Mojo, Mezha