Tokion kansainväliset elokuvafestivaalit pyörähtivät käyntiin 22.10 jatkuen hieman yli viikon. Sen alla järjestettiin kolmipäiväinen Contents Market. Tokio on A-listan festivaali, tarkoittaen että sillä on kansainvälinen kilpailu, jonka rahapalkinnotkaan eivät jätä voittajia kylmäksi. Aasialaisen elokuvan esittelijäalustana se ei kuitenkaan ole yhtä vahva kuin Busan.
Tokion TIFFCOM markkinoi elokuvan lisäksi animea ja popmusiikkia. Näin ollen marketti oli pakostakin vilkkaampi kuin tämänsyksyinen, vähän aneemisen oloinen Busanin market. TIFFCOMin esillepanijoissa oli paljon korealaisfirmoja. Bisnesseminaarien pääpaino oli animaatiossa ja etenkin japanilaisen animaation saamisessa maailmalle myyntiin. Pääkiinnostusalue vaikuttaa olevan muu Aasia. Toinen seminaariaihe oli nettilevitys, paikalla Hulun ja Netflixin Japanin edustajat sekä kolme kotimaista nettistriimaajafirmaa. Netflixin kautta tuleva amerikanjapanilaisen Cary Joji Fukunagan lapsisotilaskuvaus Beasts of No Nation saikin teatteriesittäytymisen festivaalilla.
Kansainvälisen kilpailusarjan voitti brasilialaisen Roberto Berlinerin ohjaama Nise – The Heart of Madness, joka perustuu tositarinaan Brasilian mielisairaalakäytäntöjä muuttaneesta naislääkäristä. Näyttelijäpalkintoja satoi tanskalaiselle, Martin Pieter Sandvlietin ohjaamalle sotaelokuvalle Land of Mine, joka kuvaa juuri sodan päättymisen jälkeen Tanskan rannikolta miinoja puhdistavaa porukkaa, joka koostuu lähinnä poikasista – nuorimmat 16-vuotiaita. Toinen meitä läheinen maa kilpailusarjassa oli Viro, josta mukana oli Veiko Öunpuun R&A:ssakin nähty Roukli. Usea festivaalikävijä oli pahoillaan siitä, että iranilaiselokuva The Girl’s Houselle ei palkintoja riittänyt. Shahram Shah Hosseini luotasi naisen asemaa Iranissa tarinalla, jonka alussa seuraavana päivänä naimisiin aikonut Samira on joko hypännyt ikkunasta, tipahtanut vahingossa tai työnnetty. Totuus paljastuu elokuvan loppupuolella.
Kilpailusarjaan päässeet kolmesta japanilaiselokuvasta kiinnostusta herätti Koji Fukudan ohjaus Sayonara lähinnä toisen pääosanesittäjänsä vuoksi: Hiroshi Ishiguron suunnittelema androidirobotti (ylin kuva vas.) esitti ydinräjähdysalueelle jääneen ulkomaalaisnaisen hoitorobottia. Robotti on jopa kuulemma päätynyt näyttelijäpalkintoehdokkaaksi jollakin festivaalilla. Robottinäyttelijä luonnollisesti antoi jopa lausunnon ennen elokuvan esitystä.
Asian Future -sarjaan viritelty Satoko Yokohaman ohjaama The Actor kuvaa mielenkiintoisesti B-luokan näyttelijää, joka tekee minkä roolin vaan ja käyttää kuvausten väliset luppoajat ryyppäämiseen ja paikallisen kuppilanpitäjän vikittelyyn. Muualta ohjelmistosta löytyi hongkongilaisen action-ohjaaja Dante Lamin uusin elokuva To the Fore, joka sijoittuu kilpapyöräilyn maailmaan.
Festivaalilla esiteltiin muutama retrospektiivi, joissa oli mahdollista katsastaa R&A:ssakin vierailleen Masato Haradan kaikki elokuvat. Ken Takakuran 1960-70-lukujen yakuza-elokuvat eivät vanhene useassakaan katselussa. Kokeellisemmalta puolelta esillä olivat Shuji Terayaman uuden aallon kuvataiteesta ammentavat elokuvat. Animea ei Tokiossa koskaan unohdeta, ja tänä vuonna paneuduttiin Gundamin maailmaan esityssarjan ja tekijäkeskustelujen parissa.
Woolle järjestettiin myös seminaari, jossa nuoret japanilaiset, erilaisia opiskelija- ja aloittelevien ohjaajien kilpailufestivaaleja voittaneet elokuvantekijät saivat esittää hänelle kysymyksiä. Woo kannusti heitä yhdistämään japanilaisen elokuvan upean perinteen nykypäivän sensibiliteettiin ja aiheisiin.
(EPISODI/Eija Niskanen, Tokio)
Lue myös: Tilaa Episodin uutiskirje ja tiedät mitä katsoa! Nappaa katseluvinkit suoraan sähköpostiin tästä.