Oscar-analyysi: Jos ja kun Argo voittaa…

18.2.2013 11:49

Jos Argo osoittautuu todelliseksi Oscar-haaviksi, voi Alan Arkin voittaa, mikä olisi sääli. Rooli ei ole millään mittapuulla haasteellinen, vaikkakin se onkin ryhmänsä viihdyttävin. Kaikki miessivuosakategorian ehdokkaat (myös Philip Seymour Hoffman elokuvasta Mestari) ovat aiempia voittajia, joten hajontaa on äänien suhteen odotettavissa. Waltz ja Seymour ovat ehdolla sivurooleista, mutta päärooleiksi näitä voisi yhtä hyvin hyvin kutsua.

Weinsteinin Oscar-kampanjointia ei sovi vähätellä. Hän näyttää olevan ainoa, joka tietää miten ääniä oikeasti saadaan. Illan suureksi yllättäjäksi veikattu (ja pelätty) Rakkauden pelikirja on ennakkosuosikki voittamaan parhaan naispääosan kategoriassa, mutta Jennifer Lawrence ei sitä helpolla ainakaan tule saamaan. Hän on 22-vuotiaana auttamattoman nuori ja olisi toiseksi nuorin pääosa-Oscarin voittanut nainen (Marlee Matlin oli 21-vuotias voittaessaan elokuvasta Sanaton rakkaus, 1986).

Enemmän historiaa tehdään palkitsemalla kaikkien aikojen vanhin, Oscar-gaalan päivänä 86 vuotta täyttävä ranskalainen Emmanuelle Riva (Rakkaus), jonka rooli on selkeästi koko ryhmän haastavin. Lisäksi pystin hänelle ojentaisi viime vuoden voittaja, niin ikään ranskalainen Jean Dujardin (The Artist), ja tämä voisi olla Oscar-gaalan kohokohtia. Normaalisti olisi uhkarohkeaa veikata näyttelijän voittavan ei-englanninkielisestä roolista (BAFTA-voitostaan huolimatta), mutta Rakkaus näemmä kolahti akatemiaan kun se on myös ehdolla mm. parhaasta elokuvasta sekä ohjauksesta. Ulkomaisen elokuvan (valmistusmaaksi lasketaan Itävalta) pystin se voittaa joka tapauksessa.

Naissivuosakategoriassa voittaja kai päätettiin jo siinä vaiheessa kun Anne Hathaway roolitettiin musikaaliin Les Misérables. Jos tässä ryhmässä joku muu naisista voittaa, olisi se illan suurin yllätys. Todennäköisesti vain Jacki Weaver (Rakkauden pelikirja) voisi tässä yllättää jos Weinstein on tehnyt työnsä oletetusti. Ainakin hän sai samasta elokuvasta näyttelijöitä ehdolle kaikkiin neljään kategoriaan ja tällainen harvinaisuus nähtiin viimeksi yli 30 vuotta sitten kun Punaiset (1981) nimettiin molemmissa pää-ja sivuosakategorioissa. Tai mitä jos akatemia “tykkää, todellakin tykkää” (=viittaus legendaariseen Oscar-kiitospuheeseen) Lincolnin Sally Fieldista ja antaa hänelle kolmannen Oscarinsa kolmannella ehdokkuudellaan?

Nelonen esittää tuttuun tapaan Oscar-gaalan suorana ensi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa. Show’n juontajana toimii viihteen monitoimimies, Ted-menestyshitin ohjannut Seth MacFarlane, joka on Oscareissa ensikertalainen, mutta kaikkialla medioissa odotukset ovat korkealla. Hän on itsekin ehdokkaana tänä vuonna parhaasta laulusta, mutta Skyfall vienee tämän kategorian mennen tullen. Adele on iso tähti, ja gaalassa tullaan näkemään myös James Bond -tribuutti legendaarisen Shirley Basseyn kera. 50-vuotias Bond-franchise tulee saamaan ensimmäisen Oscarinsa.

Yllätysten ilta näyttäsi olevan tulossa, mutta tässä vielä lopulliset veikkaukset kaikissa kategorioissa:

ELOKUVA: Argo
OHJAUS: Steven Spielberg – Lincoln
MIESPÄÄOSA: Daniel Day-Lewis – Lincoln
NAISPÄÄOSA: Emmanuelle Riva – Rakkaus
MIESSIVUOSA: Tommy Lee Jones – Lincoln
NAISSIVUOSA: Anne Hathaway – Les Misérables
ANIMAATIOELOKUVA: Räyhä-Ralf
ULKOMAINEN ELOKUVA: Rakkaus
ALKUPERÄINEN KÄSIKIRJOITUS: Michael Haneke – Rakkaus
SOVITETTU KÄSIKIRJOITUS: Tony Kushner – Lincoln
LEIKKAUS: Argo
MUSIIKKI: Piin elämä
LAULU: ‘Skyfall’ (elokuvasta 007 Skyfall)
LAVASTUS: Piin elämä
KUVAUS: Piin elämä
PUVUSTUS: Anna Karenina
DOKUMENTTIELOKUVA: Searching for Sugarman
LYHYT DOKUMENTTIELOKUVA: Open Heart
LYHYT ANIMAATIOELOKUVA: Paperman
LYHYTELOKUVA: Curfew
MEIKKAUS JA HIUKSET: Les Misérables
ERIKOISTEHOSTEET: Piin elämä
ÄÄNILEIKKAUS: Argo
ÄÄNIMIKSAUS: Les Misérables

Tero Heikkinen