Nyt ilmaiskatselussa: Yksi 1990-luvun tärkeimmistä scifi-kauhuelokuvista – Stephen King haastoi tekijät oikeuteen

Katso alkuperäinen teatteriversio tai pidennetty Director’s Cut.

19.3.2025 17:00

Virtuaalitodellisuuteen pakkomielteisesti uppoutunut tiedemies Lawrence Angelo uskoo olevansa suuren keksinnön äärellä. Kun kokeet simpanssin kanssa päättyvät epäonnisesti, hän päättää jatkaa niitä älyllisesti rajoittuneena pidetyn ruohonleikkaajan, Joben, kanssa. Testit alkavat lupaavasti, mutta vähitellen Jobe muuttuu yhä vaativammaksi, itsekkäämmäksi ja, mikä pahinta, aggressiivisemmaksi.

Kymmenen miljoonan dollarin budjetilla toteutettu Ruohonleikkaaja (The Lawnmower Man, 1992) on Brett Leonardin ohjaama tieteiskauhuelokuva, joka sai julkaisussaan varsin ristiriitaisen vastaanoton. Elokuvalla on kuitenkin omat ansionsa, sillä sen tietokoneella luodut virtuaalitodellisuuskohtaukset olivat mullistavia. Tänä päivänä sen aikanaan huippuluokan tekniset saavutukset saavat useimmat katsojat lähinnä hymyilemään, mutta vuonna 1992 vastaavaa ei ollut valkokankailla nähty.

Pierce Brosnanin ja Jeff Faheyn tähdittämä elokuva tuli tunnetuksi myös toisesta poikkeuksellisesta syystä.

Tuotantoyhtiö Allied Vision omisti oikeudet tehdä elokuvan Stephen Kingin novellista The Lawnmower Man. Kun novellin sovittaminen pitkäksi elokuvaksi ei onnistunut, yhtiö otti Brett Leonardin ja Gimel Everettin Cyber God -käsikirjoituksen ja yhdisti siihen Kingin tarinan nimen. Itse novellista elokuvaan päätyi vain muutama pieni yksityiskohta.

Lue myös: Kulttihetki: Ilmaiskatselussa Renny Harlinin kohuttu ja kielletty esikoisohjaus

Elokuva sai ensi-iltansa maaliskuussa 1992 nimellä Stephen King’s The Lawnmower Man. Kaksi kuukautta myöhemmin King haastoi Allied Visionin ja elokuvan julkaisseen New Line Cineman oikeuteen vaatien nimensä poistamista. Hän totesi, ettei elokuvalla ollut merkittävää yhtäläisyyttä hänen novelliinsa, lukuun ottamatta otsikkoa ja lyhyttä, noin kahden minuutin mittaista kohtausta, jossa ruohonleikkuri hyökkää ja tappaa miehen.

Liittovaltion tuomari päätti heinäkuussa 1992 Kingin hyväksi: hänen nimensä sai jäädä elokuvan krediitteihin, mutta se oli poistettava kaikesta mainonnasta. Lisäksi King sai lopulta sovintona 2,5 miljoonaa dollaria.

Kun elokuva julkaistiin elokuussa 1992 VHS- ja laserdisc-formaateissa, teatteriversion rinnalle tuli saataville myös yli puoli tuntia pidempi Director’s Cut. Sen menestys toi Kingin tietoon, että New Line Cinema jatkoi oikeuden määräyksen uhmaamista, sillä julkaisujen takakansissa luki edelleen ”perustuu Stephen Kingin tarinaan”. Seurauksena oli uusi oikeudenkäynti, joka päättyi jälleen Kingin hyväksi. Tällä kertaa oikeus asetti lisäksi 10 000 dollarin sakon jokaiselta päivältä, kun New Line jatkoi määräyksen rikkomista. Lisäksi studion tuli luovuttaa kaikki elokuvasta tänä aikana saadut voitot.

Tämän jälkeen Stephen Kingin nimeä ei ole enää nähty elokuvan julkaisuissa.

Ruohonleikkaaja ei kuulu tällä hetkellä minkään kuukausimaksullisen suoratoistopalvelun valikoimaan. Nyt voit kuitenkin katsoa sekä teatteriversion että lähes kaksi ja puolituntisen Director’s Cut -version ilmaiseksi. Suoratoistoissa ei ole suomenkielisiä tekstityksiä.

Elokuvan 108-minuuttisen teatteriversion voi katsoa Fawesomessa, täällä. Mainoksien kera 163-minuuttia kestävä Director’s Cut on sen sijaan katsottavissa Plexissä, täällä. Kummankin version ikäraja on K-16.

Alla elokuvan alkuperäinen juliste, traileri ja tietoa myös ilmaiskatselussa olevasta jatko-osasta.

YouTube video

Elokuva sai myös jatko-osan. Vuonna 1996 julkaistu Ruohonleikkaajamiehen paluu (Lawnmower Man 2: Jobe’s War / Lawnmower Man 2: Beyond Cyberspace) kuitenkin sivuuttaa ensimmäisen elokuvan tapahtumat ja toimii käytännössä itsenäisenä tarinanaan. Ainoastaan ensimmäisessä osassa pikkupoikaa näytellyt Austin O’Brien palasi jatko-osaan.

Surkeat arvostelut saanut jatko-osa on katsottavissa ilmaiseksi Fawesomessa ja Plexissä. Kumpikaan suoratoistopalvelu ei tarjoa elokuvalle suomenkielisiä tekstityksiä.

Katso 93-minuuttinen Ruohonleikkaajamiehen paluu täällä (Fawesome) tai täällä (Plex; pituus mainoksineen 111 minuuttia). Elokuvan ikäraja on K-16.

Alla jatko-osan traileri.

YouTube video

Lähde: AFI Catalog

Lue myös: Nyt ilmaiskatselussa: Hurja tositarina toisesta maailmansodasta – juutalaismies soluttautuu saksalaiseksi upseeriksi

Lue myös: Nyt ilmaiskatselussa: Avaruudesta pudonnut esine käynnistää karmivan mysteerin

Lue myös: Länkkärihetki: Ilmaiskatselussa moderni western – matka veljen luo muuttuu kuoleman peliksi

Lue myös: Tilaa Episodin uutiskirje ja tiedät mitä katsoa! Nappaa katseluvinkit suoraan sähköpostiin tästä.