Virtuaalitodellisuuteen pakkomielteisesti suhtautuva tiedemies Lawrence Angelo uskoo olevansa suuren keksinnön äärellä. Kun kokeet simpanssin kanssa päättyvät epäonnisesti, hän päättää jatkaa niitä yksinkertaisena pidetyn ruohonleikkaajan, Joben, kanssa. Testit alkavat lupaavasti, mutta vähitellen Jobe muuttuu yhä vaativammaksi, itsekkäämmäksi ja, mikä pahinta, aggressiivisemmaksi.
Kymmenen miljoonan dollarin budjetilla toteutettu Ruohonleikkaaja (The Lawnmower Man, 1992, IMDb 5,4) on Brett Leonardin ohjaama tieteiskauhuelokuva, joka sai julkaisussaan varsin ristiriitaisen vastaanoton. Elokuvalla on kuitenkin omat merkittävät meriittinsä, sillä sen tietokoneella luodut virtuaalitodellisuuskohtaukset olivat mullistavia. Tänä päivänä leffan aikakautensa huikeat teknologiset saavutukset saavat useimmat katsojat lähinnä hymyilemään, mutta vuonna 1992 vastaavaa ei ollut valkokankailla nähty.
Elokuva tuli tunnetuksi myös toisesta poikkeuksellisesta asiasta.
Tuotantoyhtiö Allied Vision omisti oikeudet tehdä elokuva Stephen Kingin novellista The Lawnmower Man. Kun sen sovitus pitkäksi elokuvaksi ei ottanut onnistuakseen, he ottivat Brett Leonardin ja Gimel Everettin Cyber God -käsikirjoituksen ja yhdistivät siihen Kingin tarinan nimen. Kingin novellista elokuvaan ei napattu kuin muutama pieni yksityiskohta.
Elokuva sai ensi-iltansa maaliskuussa 1992 nimellä Stephen King’s The Lawnmower Man. Kaksi kuukautta myöhemmin King haastoi Allied Visionin ja elokuvan julkaisseen New Line Cineman oikeuteen vaatien nimensä poistoa. Hän sanoi, ettei elokuvalla ollut merkittävää yhtäläisyyttä hänen novelliinsa, lukuun ottamatta otsikkoa ja lyhyttä, kahden minuutin mittaista kohtausta, jossa ruohonleikkuri hyökkää ja tappaa miehen.
Liittovaltion tuomari päätti heinäkuussa 1992 Kingin hyväksi, että elokuvan krediitteihin nimi voisi jäädä, mutta se pitäisi poistaa kaikesta mainonnasta. Lisäksi King sai lopulta sovintona 2,5 miljoonaa dollaria.
Kun elokuva julkaistiin elokuussa 1992 VHS- ja laserdisc-muodoissa, teatteriversion rinnalle julkaistiin myös yli puoli tuntia pitempi Director’s Cut. Sen menestys sai Kingin tietoiseksi siitä, että New Line Cinema jatkoi oikeuden määräyksen uhmaamista, sillä julkaisujen takakansissa luki ”perustuu Stephen Kingin tarinaan”. Luvassa oli jälleen uusi oikeudenkäynti, joka päättyi Kingin hyväksi. Tällä kertaa oikeus asetti lisäksi 10 000 dollarin sakon, joka maksettaisiin Kingille jokaiselta päivältä niin kauan, kun New Line jatkoi määräyksen uhmaamista. Lisäksi studion tulisi luovuttaa kaikki elokuvasta samana aikana ansaitut voitot.
Tämän jälkeen ei Stephen Kingin nimeä ole enää nähty elokuvan julkaisuissa.
Ruohonleikkaaja ei kuulu tällä hetkellä yhdenkään kuukausimaksullisen suoratoistopalvelun valikoimaan. Nyt voit kuitenkin katsoa lähes kaksi ja puolituntisen Director’s Cut -version ilmaiseksi Plexistä. Suoratoistoa ei ole tekstitetty suomeksi.
Katso Ruohonleikkaaja – Director’s Cut täältä. Elokuvan ikäraja on K-16 ja sen kesto oli Episodin katselussa mainoksineen yhteensä 163 minuuttia. Huomioi, että mainosten määrä voi vaihdella katselukerrasta riippuen.
Alla elokuvan traileri ja alkuperäinen juliste.

Elokuva sai myös jatko-osan. Vuonna 1996 julkaistu Ruohonleikkaajamiehen paluu (Lawnmower Man 2: Jobe’s War / Lawnmower Man 2: Beyond Cyberspace, IMDb 2,6) kuitenkin unohtaa ensimmäisen elokuvan tapahtumat, ja se onkin kuin oma itsenäinen elokuvansa. Vain ensimmäisessä osassa pikkupoikaa näytellyt Austin O’Brien palasi jatko-osaan.
Surkeita arvosteluja saaneen jatko-osan voi myös katsoa ilmaiseksi Plexistä. Suoratoistoa ei ole tekstitetty suomeksi.
Katso Ruohonleikkaajamiehen paluu täältä. Elokuvan ikäraja on K-16 ja Episodin katselussa sen kesto oli mainoksineen 111 minuuttia.
PS: Huomasithan, että aidosti Stephen Kingin novelliin perustuva karmiva jännäri 1408 on yhtä lailla tällä hetkellä ilmaiskatselussa? Se oli Kingin mieleen, ja hän jopa piti pääosan esittäjän suoritusta Oscarin arvoisena. Kurkkaa tänne.
Lähde: AFI Catalog
Lue myös: Tilaa Episodin uutiskirje ja tiedät mitä katsoa! Nappaa katseluvinkit suoraan sähköpostiin tästä.