Netflixin uusi alkuperäiselokuva on vahvaa työtä – Loppupuolella yksi asia häiritsee

The Dig lisättiin Netflixiin 29. tammikuuta.

9.2.2021 09:00

”Maailmassa on kahdenlaisia ihmisiä. Niitä, joilla on ladattu ase, ja niitä, jotka kaivavat”, sanoi Clint Eastwood elokuvassa Hyvät, pahat ja rumat.

Netflixin alkuperäiselokuvassa The Dig Ralph Fiennes on se, joka kaivaa. Aseita ei elokuvassa näy.

Tositapahtumiin perustuva The Dig sijoittuu vuoden 1939 Englantiin hieman ennen toisen maailmansodan alkua. Elokuvan pohjana on John Prestonin kirjoittama romaani.

Fiennesin esittämä Basil Brown on itseoppinut muinaisjäänteiden tutkija, joka saa toimeksiannon suffolkilaiselta leskirouvalta. Edith Pretty (Carey Mulligan) epäilee mailtaan löytyvän jotain arkeologisesti merkittävää. Pretty palkkaa Brownin tekemään kaivauksia, ja pian kummun alta paljastuukin lupaava löytö.

Uutiset kiirivät pian akateemisiin piireihin, ja paikalle ilmestyy joukko yliopiston tutkijoita, jotka haluavat ottaa tapauksen hoitoonsa kuin FBI:n pukutyypit rikoselokuvissa. Brown siirretään sivuun, koska hänellä ei ole muodollista arkeologin koulutusta. Vaikka Brown teki tärkeimmän työn, muut ovat viemässä siitä kunnian.

Tarina ei ole pelkkää muinaisjäänteiden kaivelua. Brownin ja Prettyn välille näyttää syntyvän lämpimiä tunteita, eikä sekään haittaa, että leskirouvan poika ja Brown tulevat hyvin toimeen.

Tarinan edetessä roolihahmoja tulee lisää. Peggy (Lily James) ja Stuart (Ben Chaplin) ovat arkeologipariskunta, jonka suhde on vailla rakkautta. Mitä ilmeisimmin Stuart elää kaapissa. Pian tilanne alkaakin vaikuttaa kolmiodraamalta, kun kaivauksissa on mukana myös komea valokuvaajanuorukainen Rory (Johnny Flynn).

The Dig on upeasti kuvattu elokuva, jossa on kiehtova tunnelma. Harvoin näkee näin taidokkaasti rytmiteltyjä siirtymiä ja leikkauksia. Elokuva on paikoin niin runollinen, että mieleen tulee Terrence Malickin elokuvat. Juonikuvio on kuitenkin paljon selkeämpi kuin Malickilla.

The Dig sisältää monia kiinnostavia teemoja. Ikiaikaisten aarteiden löytäminen maasta saa aikaan monenlaisia rinnastuksia. Niissä on jotain iankaikkisen pysyvää, kun taas elokuvan roolihahmot ovat kuolevaisuuden armoilla. Peggyllä on vakava sydänsairaus. Rory on lähtemässä sotaan, ja hänen mahdollista kohtaloaan ennakoi maahan syöksyvä hävittäjälentokone. Brown näyttää pikkupojalle, miltä laaja maailmankaikkeus näyttää kaukoputken läpi.

Australialainen Simon Stone on tätä ennen ohjannut vain yhden pitkän elokuvan, vuoden 2015 draaman The Daughter. Hänellä on kuitenkin pitkä kokemus näyttelijänä ja teatteriohjaajana, ja ehkäpä juuri siksi hän saa näyttelijöistä niin paljon irti. Ralph Fiennesin jurottavasta Brownista löytyy monia tasoja. Carey Mulligan taas tekee Edith Prettystä traagisen hahmon.

Elokuvan ainoa puute on se, että siinä on loppupuolella liikaa aineksia. Peggyn ja Roryn romanttiset kuviot tuntuvat tarpeettomilta, ja pääjuoni jää aivan turhaan syrjään. Kokonaisuutena The Dig on kuitenkin niin vahva elokuva, että harha-askeleen voi antaa Stonelle ja käsikirjoittaja Moira Buffinille (Tamara Drewe, Jane Eyre) anteeksi.

Jussi Huhtala

Tähdet ★★★★

YouTube video