Japanilainen televisio on tunnettu omintakeisista formaateistaan, mutta eräs tv-tuotanto on jäänyt historiaan siitä, että se koetteli kaikkia eettisyyden rajoja. Clair Titleyn ohjaama dokumentti The Contestant (2023) pureutuu koomikko ja tv-persoona Tomoaki Hamatsun eli Nasubin uskomattomaan tarinaan.
Susunu! Denpa Shōnen -realityohjelman (1998–2002) kuvauksiin arpomalla valittu Nasubi eristettiin pieneen huoneeseen vailla rihman kiertämää. Tilassa oli ilmastointi ja pieni keittiö, mutta muita mukavuuksia tai ruokatarvikkeita ei ollut tarjolla.
Tarkoituksena oli kuvata viihdeohjelmaa, jossa ihminen yrittää säilyä hengissä osallistumalla aikakausilehtien arpajaisiin ja elämällä vain niiden voitoilla. Kun palkintojen yhteissumma nousisi miljoonaan jeniin (noin 6 250 euroa), kilpailija pääsisi vapaaksi.
Nasubi suostui, sillä hän halusi menestyä koomikkona ja uskoi näkyvyyden auttavan unelmien uralla. Susunu! Denpa Shōnen -ohjelman koko ideana oli laittaa erilaisiin kestävyyskokeisiin nuoria pyrkyreitä, jotka olivat valmiita tekemään hurjia asioita saadakseen lisää mainetta.
Tässä tuotanto muuttuu kuitenkin hyvin kyseenalaiseksi: ohjelman kuvausryhmä salasi mieheltä täysin, että hänen koettelemuksensa tullaan striimaamaan koko kansan nähtäville. Tähtituottaja Toshio Tsuchiya valehteli, että valtaosaa ohjelmasta ei koskaan tulla julkaisemaan, koska hän halusi saada mahdollisimman aitoja kuvia. Nasubi ei tehnyt osallisuudestaan minkäänlaista sopimusta.

Susunu! Denpa Shōnenia seurasi parhaimmillaan yli 30 miljoonaa ihmistä viikossa. Ohjelma oli aikaansa edellä, sillä Big Brother oli vielä täysin tuntematon konsepti, ja samankaltaiseen asetelmaan perustuva fiktiivinen elokuva The Truman Show (1998) oli vasta matkalla teattereihin.
Nasubi vietti lopulta eristyksissä 15 kuukautta, sillä arpaonni ei aina suosinut. Tänä aikana hänen fyysinen kuntonsa ja mielenterveytensä heikkenivät merkittävästi.
Epäonnisella kilpailijalla meni melkein kuukausi voittaa säkillinen riisiä. Kuvausryhmä antoi miehelle välillä keksejä, jotta hän ei kuolisi nälkään. Välillä hän voitti myös turhempia palkintoja, kuten leluja ja polkupyörän, jotka kuitenkin hauskuuttivat katsojia ja edistivät voittopotin kertymistä.
– Hän voi lähteä milloin vain. Ovi ei ole lukossa, perusteli tuottaja Tsuchiya ohjelman eettisyyttä aikalaisilleen.
Lehdistön paljastettua Nasubin olinpaikan hänet siirrettiin ensin toiseen asuntoon ja lopulta Etelä-Koreaan, jossa kilpailua jatkettiin uusin säännöin.

The Contestant päästää tällä hetkellä 49-vuotiaan Nasubin kertomaan myös itse oman tarinansa. Miehen lempinimi tarkoittaa munakoisoa, ja hän kertoo saaneensa sen jo lapsena päänsä pitkulaisen muodon vuoksi. Komedia alkoi kiinnostaa Nasubia vastavoimana ulkonäköön kohdistuvalle koulukiusaamiselle.
Ohjelman kuvaukset hän kesti loppuun asti, koska ei halunnut tuottaa pettymystä. Paikoillaan pysyminen alkoi myös vähitellen tuntua psykologisesti turvallisemmalta kuin ulkomaailmaan poistuminen. Nasubi ei kohdannut kuvausten aikana muita ihmisiä, ja hänellä kesti ohjelman jälkeen aikansa tottua jälleen puhumiseen.
Tuotannon eettiset kysymykset The Contestant jättää pääosin katsojien harkinnan varaan. Mukana on myös kuvausryhmän alkuperäisiä jäseniä, jotka vaikuttavat lähinnä taputtelevan toisiaan selkään onnistuneesta projektista. Toisaalta Nasubin läheisten kommenteista voi aistia, että ohjelma on ollut heille raskas kokemus.
Japanilaisessa kulttuurissa ollaan varovaisempia aiheuttamaan eripuraa puuttumalla epäkohtiin julkisesti. Silti nykypäivänä tällaista ohjelmaa tuskin enää tehtäisiin.
Nöyryyttävät kuvaukset jättivät jäljen, mutta Nasubi ei vaikuta enää kantavan suurta kaunaa kiduttajilleen. Hän kertoo löytäneensä rauhan auttamalla kotiseudullaan Fukushimassa vuonna 2011 sattuneen suuronnettomuuden uhreja.
The Contestant on katsottavissa heti Yle Areenassa ja Disney Plus -palvelussa. Se esitetään myös Yle Teemalla ja Femillä 27. maaliskuuta kello 22.30 osana Ylen Dokkarifestivaalia.
Ajatuksia herättävän dokumentin trailerin voi katsoa tästä: