Nämä eivät ole suosituksia! Näin ikärajat määritellään

27.9.2012 14:45

Nykyiset ikärajat ovat herättäneet kritiikkiä siitä, että ikärajakategorioiden haarukka on liian laaja. Vanhojen ikärajojen aikana elokuvatarkastamo ja elokuvien levittäjät kiistelivät ikärajoista K11 ja K15, minkä vuoksi kompromissina esiteltiin uusi raja K13.

Vastaava väli-ikä puuttuu nykyisestä asteikosta. Väljät erot saattavat aiheuttaa sen, että rajoja pitää pyöristää ylöspäin. Esimerkiksi animaatio Star Wars: Clone Wars nousi vanhan luokittelun K7:stä nykyiseen K12-rajaan.

– Ikärajahaarukat 7–12 ja 12–16 ovat hankalia, koska aina pitää muistaa huomioida kaikkein herkimmät katsojat. Suoraviivaiset toimintaelokuvat ovat helpompia, koska ne yleensä sisältävät raakaa väkivaltaa. Myös huumeiden käyttö nostaa todella helposti ikärajaa.

Väkivaltaisuustulkintaan vaikuttaa merkittävästi myös, kuinka realistinen maailmankuva elokuvassa esitetään. Miettisen mukaan elokuvaa luokitellessa tulee ottaa huomioon, onko elokuvan tunnelma kokonaisuudessaan synkkä vai onko mukana keventäviä tekijöitä.

– Esimerkiksi Guy Ritchien Sherlock Holmes -elokuvissa (K12) väkivalta on rankkaa, mutta hahmot ja tarina hyvin sarjakuvamaisia. Tämä on realismista etäännyttävä tekijä, mikä laskee haitallisuutta.

Dvd-julkaisuissa on huomioitava myös kaikki mukana tuleva lisämateriaali sekä elokuvien mainostrailerit.

– Esimerkiksi dvd:llä lastenelokuvan alkuun sijoitetut kauhuelokuvien trailerit nostaisivat automaattisesti ikärajaa, vaikka itse elokuva olisi sallittu.

Viime vuoden lopussa ensi-iltaan saapunut Taru Mäkelän komedia Varasto sai katsojilta palautetta, että K7-ikäraja oli liian matala elokuvan roisin kielenkäytön vuoksi.
Miettisen mukaan on tärkeää ottaa huomioon, että Suomessa kielenkäyttö ei vaikuta ikärajaan, vaikka luokittelijan itsensä mielestä kieli voi ollakin turhan ronskia matalalle ikärajalle.

– Tässä asiassa julkinen keskustelu ei ole ollut ihan asianmukaista. Kielenkäyttö ei ole luokittelussa haitallisuusperuste, vaikka itsellänikin se saattaa joskus särähtää korvaan, kun pohdin ikärajaa lapsen näkökulmasta. Tällaisissa tapauksissa melkein toivoo, että elokuva sisältäisi vaikkapa väkivaltaa, jotta voisi nostaa ikärajaa.
Miettisen mukaan uuden luokittelun suuri etu on se, että vääräksi kokemastaan ikärajasta voi jokainen katsoja antaa palautetta suoraan MEKU:n verkkosivuilla. Palautteen avulla ikärajoja voidaan arvioida uudelleen.

Näin on käynyt esimerkiksi heinäkuussa ensi-iltaan tulleen amerikkalaisen Mitä odottaa kun odotat -komedian kanssa, kun elokuvan ikärajaa nostettiin yleisöpalautteen jälkeen kaikille sallitusta K7-rajaan.

Yleinen harhaluulo on, että ikärajat ovat jonkinlaisia suosituksia, kuten että K7-elokuvaa suositeltaisiin juuri sen ikäisille.

– Kaikille sallittu ei tarkoita, että kyseessä on automaattisesti lastenelokuva. Elokuvassa ei vain tuolloin ole haitallisuuskriteereihin laskettavaa materiaalia, mutta mistään kohdeyleisön suosituksesta ei todellakaan ole kyse.

Juttu on julkaistu myös Episodissa 9/2012.