Moni-ilmeinen kivikasvo: Arvostelussa Buster Keatonin klassikkoelokuvat

Koomikkonero Buster Keatonin tuotantoa on julkaistu dvd:nä.

6.6.2024 09:00

Buster Keaton (1895–1966) oli elokuvan aamunkoiton kokeellisia neroja. Hänen ilmaisunsa kumpusi arjen draamasta, joka sävyttyi usein sysimustaksi komediaksi. Näyttelemisen ohella Keaton käsikirjoitti, ohjasi ja vastasi usein myös stunteistaan.

Keaton omaksui valkokankaalla aina uusia hahmoja toisin kuin vaikkapa Charlie Chaplin, jonka tupsuviikset, kävelykeppi ja knalli kiteytyivät tunnistettavaksi kulkuriksi kymmenissä filmeissä. Lakoninen perusilme oli toki iso osa Keatonin imagoa kulloiseenkin rooliin katsomatta.

Keatonin tuotannosta on julkaistu dvd-valikoima, joka on tuotettu 4k-restauroidusta aineistosta. Maailmalla elokuvat on saatavana blu-raynä mutta hyvä edes näin. Jälki on upeaa: vuosisadan takaisia leffoja katsoo ilokseen. Tarinoissa on parhaimmillaan vastustamaton imu ja toteutus uskaliaan innovatiivista, aikansa isoimpia budjettisatsauksia myöten.

Our Hospitality (1923) kertoo kahden suvun välisestä vihanpidosta, jonka keskelle saapuu muualla varttunut Keaton. Vauhtia piiskaavat mm. pitkä junajakso ja padon räjäyttäminen. Buster Keaton Jr. nähdään elokuvan vauvana hellyttävässä alkukohtauksessa.

The Navigatorissa (1924) kaksi hemmoteltua tuttavusta päätyvät samaan laivaan. Merellä uusavuttomien kämmäily karkaa hillittömäksi revittelyksi. Lopun hulvaton yhteenotto kannibaalien kanssa tykkikohtauksineen tuo mieleen Kenraalin mörssärikikkailun.

Seven Chances (1925) on farssi perinnöstä, jonka saamiseksi Keatonin pitää avioitua välittömästi. Kosiokierros ympäri kaupunkia johtaa nolojen tilanteiden kierteeseen. Ohuen ideasäikeen varassa killuvan tarinan kilpajuoksu zombimaista morsiolaumaa ja kivivyöryä pakoon sekä kelloa vastaan tuntuu jo venytetyltä.

Go Westissä (1925) Keaton päätyy cowboyksi. Kaupunkilaisesta kasvaa lännessä eläinrakas yleismies, jonka ansiot oivaltaa lopulta ranchin isäntäkin. Karjanajo läpi Los Angelesin Luciferiksi pukeutuneen Keatonin johdolla räjäyttää pankin.

Battling Butlerin (1926) Keaton on rikkaan perheen pilalle hemmoteltu vätys, joka maalaistyttöä vokotellessaan päätyy matsaamaan oikean nyrkkeilijän kanssa. Lorvija ei sytytä hahmona mutta jokunen eräjakson metsästys- ja kalastuskohtaus hauskuuttaa.

Sisällissotaan ajoittuva, Kenraali-nimisen veturin tosipohjaisesta kaappauksesta sovitettu The General (1926) oli aikansa jättisatsaus. Se sisältää ikoniset kohtaukset, kuten tykin kanssa hippastelun sekä mykkäfilmikauden kalleimman tehosteen oikean höyryveturin ja sillan tuhoineen. Keaton keikkuu lisäksi liikkuvassa junassa. Uskottavuutta kasvattavat sotilaiksi rekrytoidut 500 Oregonin kansalliskaartilaista.

Steamboat Bill, Jr.:ssa (1928) Keatonin isän höyrylaivaa havittelee häikäilemätön pohatta. Suurkaupungista opintolomalle saapuva Keaton joutuu tulilinjalle ja ohessa kosiskelee roiston tytärtä. Alun parturi- sekä hattu- ja vaateostoskohtaukset ovat hilpeää slapstickiä. Myrsky rankkasateineen, saviliukasteluineen ja mutakylpyineen on nekin toteutettu hulppean koomisesti, samoin alusten, rakennusten ja koko muun infran tuho.

Matti Komulainen

Our Hospitality – Ruutia, räminää ja rakkautta ★★★★
The Navigator – Laiva ohoi!!!! / Ruorimies ★★★★★
Seven Chances – Busterin miljoonat ★★★
Go West – Maasta se pienikin ponnistaa ★★★★
Battling Butler – Rakkaus ja romahdus ★★★
The General – Kenraali ★★★★★
Steamboat Bill, Jr. – Laiva-Kalle Nuorempi ★★★★