Dome Karukosken ohjaaman Pikku Siperia -rikoskomedian keskushahmo on Eero Ritalan esittämä pappi, joka on vaimonsa kanssa muuttanut kaupungista pieneen ja rauhalliseen kylään. Idylli rikkoutuu, kun kylään iskeytyy meteoriitti. Harvinaisessa avaruuskivessä nähdään kaikenlaisia mahdollisuuksia elvyttää hiipuvaa kyläyhteisöä, ja pian siitä kiinnostuvat myös rikolliset.
Episodi keskusteli ohjaajan kanssa Netflix-elokuvan näyttelijävalinnoista.
Miten yleensä testaat näyttelijöitä koekuvauksissa? Voitko kertoa, mikä teki Eero Ritalasta ja Malla Malmivaarasta sopivat valinnat rooleihinsa
– Testaan usein pareina, mutta en muista koekuvasinko heitä yhdessä. Napapiirin sankareissakin testasin jätkäkoomikkoja. Tom of Finlandissa, kun Pekka [Strang] oli löytynyt, testattiin Velin hahmoja. Kemian löytäminen on näyttelijällekin helpompaa kuin jos näyttelee vain ohjaajaa tai roolittajaa vastaan.
Miten kemia näyttelijöiden välillä syntyy?
– Heillä on yhteistä historiaa, he olivat teatterikorkeassa samoihin aikoihin ja ovat pitkään yhdessä kavereita. Kyllä se heistä lähtee, en voi heille sitä kemiaa luoda, sen pitää rakentua heidän ammattitaidostaan. Mutta olen myös läsnäoleva ohjaaja. Voin sanoa, että tuo on kiinnostavaa, jatkakaa tuota. Sitähän se kemian löytäminen on. Napapiirin sankareissa se löytyi, kun ne kolme kaveria oli yhdessä koekuvauksissa, se rytmi vain löytyi, he täydensivät toisiaan.

Mitä pidät tärkeänä näyttelijöiden välisessä kemiassa ja miten sitä voi kehittää?
– Kemiassa on kiinnostavaa, miten jokin puhumaton dynamiikka löytyy, miten joku sanoo jotain ja miten toinen kuuntelee, missä rytmissä X on ja missä Y, joskus voi jopa tuntua luonnollisemmalta, jos he ovat eri rytmeissä. Todellisuuden tuntu on enemmän läsnä.
Miten paljon olet saanut vaikuttaa näyttelijävalintoihin elokuvaprojekteissasi?
– Kaikki ovat minun valitsemia näyttelijöitä, niin kuin oli Tolkienissakin. Ei ole ollut vielä elokuvatuotantoa, ei edes studiotuotantoa, jossa en olisi saanut valinnut näyttelijöitä. Ehkä isommissa action-elokuvissa näyttelijät tulevat annettuina, koska riskit ovat isommat.
– Mutta en ole ollut moneen vuoteen suomalaisessa elokuvakentässä. Tom of Finlandissa on vähän suomalaisia roolihahmoja, mutta Mielensäpahoittaja on se edellinen. Kysyin, että voidaanko koekuvata kaikki. Toisekseen, vaikka tietysti oli suomalaisia tuottajia, mukana oli myös ulkomaalaisia, ja oli tärkeä pystyä näyttämään videomateriaalia ja saada hyväksyntä hahmoista sitä kautta. Kyllä me käytännössä kaikki koekuvattiin ja joidenkin kohdalla mentiin monta kierrosta.
Mikä teki Eerosta ja Mallasta sopivat valinnat rooleihinsa?
– Eero on loistava, ja minua kiinnostaa hänen kykynsä Jacques Tatin tyyliseen fyysiseen komediaan. Koekuvauksissa yllätyin hänen draamallisista kyvyistään. Vaikka kyseessä on rikoskomedia, se on myös rakkausdraama. Minulle se kombinaatio komediaa ja draaman ymmärrystä riitti. Mallan kanssa olin työskennellyt aikaisemminkin kahdessakin leffassa, se oli siinä mielessä helppo valinta, samoin Tommi Korpelan kanssa.
Löytyikö koekuvausten kautta yllättäviä valintoja?
– Koekuvausten kautta tuli näyttelijöitä, joiden kanssa en ollut edes jutellut, kuten Teemu Aromaa, joka teki aivan loistavan roolisuorituksen. Oli mielenkiintoista, että meillä on niin paljon näyttelijöitä, joiden kanssa en ole operoinut. Kokeilimme myös tuoreempia kasvoja, mutta kyllä usein vain käy niin, että se kokenut kameranäyttelijä hallitsee sen välineen paremmin, tietää sen rytmin ja miten kamera toimii. Kuvauksissa haluaa, että siellä on tiettyä ammattitaitoa, sitten voidaan yrittää päästä seuraavalle tasolle. Minusta oli ihanaa, että pystyin tarjoamaan töitä muutamille vähän tuoreemmille tyypeille.
Oliko käsikirjoitusta tehdessä mielessä tyyppejä rooleihin?
– Ei, käsikirjoitusprosessihan lähti heti kesällä 2022 liikkeelle. Prosessi on erilainen kuin silloin, kun itse kirjoittaa. Niin kuin Mielensäpahoittajassa, toki siinä oli Antti Litja voimakkaasti mielessä, mutta muut hahmot. Olen aika harvoin käsikirjoittanut jollekin tietylle näyttelijälle. Mielessäni voi olla vaikka joku Alain Delon tai tai, kuten jo mainitsin, Jacques Tati. Että jos Joelia näyttelisi Jacques Tati, niin mitä se hahmo tekisi. Sitten, kun käsikirjoitusprosessi on riittävän pitkällä, alan miettiä missä ollaan tekstin kanssa ja kuka pystyisi tähän. Ihan vain joskus jossain sivuhahmoissa käy niin, että en saa mieleeni ketään muu kuin sen yhden tyypin, mutta en muista että tässä olisi ollut niin.
Haastattelu: Jouni Vikman
Lue myös: Tilaa Episodin uutiskirje ja tiedät mitä katsoa! Nappaa katseluvinkit suoraan sähköpostiin tästä.