Mistä kriitikot tulevat ja miksi he ovat niin ilkeitä? Onko kritiikki vain yhden ihmisen mielipide? Millaista valtaa kriitikko käyttää? Miksi kritiikkiä ylipäänsä tehdään?
Näihin kysymyksiin pyrkii vastaamaan kirjallisuuskriitikko Maaria Ylikankaan kirja Kritiikistä. Se on ajankohtainen teos kritiikin roolista ja merkityksestä. Kirjassaan Ylikangas kertoo kriitikon työstä sekä tarkastelee kritiikin olemusta. Ylikangas sanoo, ettei ole asiantuntija muussa kuin kirjallisuuskritiikissä, mutta hän muistelee myös kokemuksiaan elokuvien katsomisesta Peter von Baghin innoittamana. Ylikankaan mukaan kritiikki ei ole pelkästään suosittelu tai arvio. Se on prosessi, jossa tarkastellaan taiteen merkityksiä ja yhteiskunnallisia ulottuvuuksia.
Lue myös: Kirja-arvio: Klaus Härön elokuvan taustalla on kiinnostava elämäntarina
Alkupuolella Ylikangas kertoo kriitikon kirjoittamisesta yleisellä tasolla ja kuvailee myös työn arkisia puolia. Kirjassa on myös pohdintaa feministisestä kritiikistä sekä analyysiä kritiikkien synnyttämistä kohuista. Mika Waltarin Sinuhe, egyptiläistä tarkastellessa Ylikangas antaa laajan näytteen ankarasta kritiikistä. Waltari on suuren yleisön ikisuosikki, mutta hän ei ole koskaan ollut kirjallisuuden tutkijoiden eikä kriitikoiden suosiossa. Jo valmiiksi maassa makaavaa Sinuhea potkitaan tälläkin kertaa armotta.
Jussi Huhtala
★★★
Kritiikistä. Kirjoittanut Maaria Ylikangas. Kustantaja Schildts & Söderströms.