Kun englantilaiset sotilaat murhaavat William Wallacen vaimon, hänen henkilökohtainen kostonsa muuntuu taisteluksi Skotlannin vapauden puolesta. Mel Gibsonin mestarillinen toinen ohjaustyö Braveheart – Taipumaton on henkeäsalpaavan komea historiallinen suurelokuva.
Braveheart – Taipumaton tuli Yhdysvalloissa teattereihin 24. toukokuuta vuonna 1995. Ensi-illasta on siis nyt tasan 29 vuotta.
Lähes kolmituntiseksi venyvä mutta ei missään vaiheessa paikallaan polkeva tarina sijoittuu 1200-luvun Skotlantiin. Gibsonin näyttelemä keskushenkilö William Wallace on tavallinen mies, josta tulee verenhimoinen sotapäällikkö sen jälkeen kun hänen nuoruudenrakkautensa kauniiseen Murroniin (Catherine McCormack) saa traagisimman mahdollisen päätöksen.
Yhdessä 1990-luvun riipaisevimmista kohtauksista miehittäjävaltaa edustava englantilaisupseeri teloittaa Murronin aiheettomasti syytettynä sotilaansa kimppuun hyökkäämisestä. Wallace pääsee pikaisesti antamaan lääninherralle ansionsa mukaan, mutta se ei enää riitä vaan hän kokoaa Skotlannin miehet myös laajempaan kapinaan englantilaisia vastaan.
Braveheart palkittiin aikanaan viidellä Oscarilla: paras elokuva, paras ohjaus, paras kuvaus (John Toll), paras maskeeraus ja paras äänitehosteleikkaus. Kaiken kaikkiaan elokuva oli ehdolla peräti kymmenen Oscarin saajaksi.
Käsikirjoittaja Randall Wallace on elokuvan päähenkilön kaukainen jälkeläinen, mikä lienee osaltaan auttanut häntä inspiroitumaan hienon käsikirjoituksen luonnissa. Valitettavasti Wallace sai sittemmin aikaan vain huonoa jenkki-isänmaallista jöötiä (Pearl Harbor, We Were Soldiers).
Ohjaaminen sujuu Gibsonilta leikiten, maisemat ja kuvasommitelmat ovat upeita, taistelukohtaukset vaikuttavia ja elokuvan tunneskaala on huikean laaja. Englannin kuningas Edward I Longshanksia näyttelevä Patrick McGoohan (Scanners) kylmää roolissaan veren. Braveheart on 1990-luvun parasta amerikkalaista elokuvaa. Sen joka ei sitä vielä ole nähnyt on viimeistään nyt korkea aika paikata tämä aukko elokuvasivistyksessään.
Lopuksi kuitenkin vielä varoituksen sana elokuvan ajoittain varsin brutaalista väkivaltaisuudesta. Elokuvan ikäraja on Suomessa 16.
Braveheart – Taipumaton on katsottavissa Disney Plussassa. Katso alta legendaarinen kohtaus elokuvasta.
Arvio: Jukka Halttunen
