Maailman ”oikeasti” parhaat elokuvat – Episodin joulukalenteri, totuus ”kaikesta”

Moni elokuvien ystävä pitää listaa näkemistään elokuvista, ja nykyään se on entistä helpompaa erilaisten sovellusten ja verkkopalveluiden avulla. Niistä saa irti myös tilastoja, joilla saattaa olla tai olla olematta merkitystä. Niinpä mekin kävimme läpi Episodin joulukalenterin tarkoituksenamme löytää totuus ”maailman oikeasti parhaista elokuvista”.

25.12.2023 11:24

Vuonna 2013 elokuvalehti Episodi täytti kymmenen vuotta. Sen kunniaksi lehden tekijöiltä, toimittajilta ja avustajilta pyydettiin omia suosikkilistoja, joiden perusteella tehtiin loppuvuoden numeroon Top 10 -lista. Episodin nyt täyttäessä 20 vuotta halusimme päivittää listan.

Äänestykseen osallistuneita ei pyydetty pistämään järjestykseen maailman parhaita elokuvia, ei edes listaamaan heidän arvostamiaan elokuvia. Toimeksiantona oli moniselitteisesti listata kymmenen leffaa, jotka olivat kolahtaneet henkilökohtaisesti – kyseessä sai olla viimeaikainen ihastus tai aikoinaan hurmannut tapaus, joka edelleen tuntuu tärkeältä.

Kaikkeen tätä seuraavaan kannattaa soveltaa vanhaa sanontaa ”vale, emävale, tilasto”…

Kyselyyn osallistui lopulta 21 toimittajaa, muutama vähemmän kuin vuonna 2013. Se vaikutti myös ääniä saaneiden nimikkeiden määrään: niitä oli kymmenen vuotta sitten 187 kappaletta, tällä kertaa ”vain” 174.

Listan vanhin nimike oli Charlie Chaplinin vuoden 1931 Kaupungin valot (vuonna 2013 se oli F.W. Murnaun Auringonnousu, 1927). Tuoremmat nimikkeet olivat vuodelta 2021: Denis Villeneuven Dyyni ja Julia Ducouneyn Titane sekä Netflix-spesiaali Bo Burnham: Inside.

Elokuvia kertyi 129 eri ohjaajalta. Vuonna 2023 heitä oli 142 kappaletta. Kertooko se sitten elokuvamaun kaventumisesta vai yksinkertaisesti minimaalisesta ajasta listata kymmenen elokuvaa, mene ja tiedä. Tällä ketaa voiton vei Ridley Scott viidellä nimikkeellä (vuonna 2023 kärjessä oli Steven Spielberg peräti kuudella elokuvalla). Neljän elokuvan ohjaajia olivat James Cameron ( 2023: 3), Peter Jackson (1), David Lynch (3) ja Steven Spielberg.

Kolme elokuvaa joulukalenterista löytyi ohjaajilta Charles Chaplin (1), Alfred Hitchcock (kymmenen vuotta sitten tuli hopeasija viidellä nimikkeellä), Stanley Kubrick (3), Hayao Miyazaki (–), Christopher Nolan (viimeksi jaetulla pronssilla neljällä elokuvallaan) ja Quentin Tarantino (–). Kahden elokuvan ohjaajia olivat Darren Aronofsky (2), Ari Aster, Ingmar Bergman (2), Martin Campbell (–), Joel ja Ethan Coen (2), David Fincher (1), Francis Ford Coppola (3), Terry Gilliam (–), David Lean (1), George Lucas (1), Michael Mann (1), Todd Phillips (–), Sam Raimi (1), Martin Scorsese (viimeksi Nolanin kanssa kolmosena), Andrei Tarkovski (2), Paul Verhoeven (1) sekä Billy Wilder (2).

Viimeksi peräti kolme elokuvaa listalle saaneet Brian De Palma ja Lars von Trier eivät tällä kertaa olleet mukana lainkaan! Aikasemmista kahden elokuvan ohjaajista yhden nimikkeen varaan jäivät Danny Boyle, Michael Curtiz, Howard Hawks, Sergio Leone, Louis Malle sekä Robert Zemeckis ja kokonaan listalta putosivat Richard Donner, William Friedkin, John Hughes, Terrence Malick ja Alan J. Pakula!

Listan ainut suomalaisohjaaja oli Edvin Laine, jolta ääniä sai – tietysti – vuoden 1955 Tuntematon sotilas. Viimeksi Laineella oli seuranaan Jari Halonen, Dome Karukoski ja Ere Kokkonen.

Vaikka edellisen listan ainut naispuolinen ohjaaja Sally Potter jäi nyt pois, on tilanne hieman parantunut, sillä nyt mukana olivat Kathryn Bigelow, Sofia Coppola, Julia Ducourney, Kátia Lund ja Olivia Wilde. Transsukupuolisia ohjaajia ovat Matrix-sisarukset Lana ja Lilly Wachowski (Lilly ei vielä edellisen listan aikaan ollut korjannut sukupuoltaan).

Ylivoimaisesti parhaaksi elokuvavuosikymmeneksi julistamme 1990-luvun 41 leffalla. Viimeksi johtaja oli samalla määrällä kasari. Ilmeisesti toimituksessa on havaittavissa pientä sukupolven vaihdosta, sillä kakkosena oli 34:llä elokuvalla 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen ja kasari vasta kolmantena 28 nimikkeellä.

Maailman partaat elokuvavuodet ovat 1995 ja 2019 (viimeksi 1973, 1987 ja 1991). Molempina ilmestyi seitsemän kappaletta maailman ”oikeasti” parhaista elokuvista!

Aiheeseen liittyen