Erehtymättömänä itseään pitänyt joulukalenterin rakentaja havaitsi jokin aika sitten jättäneensä vahingossa laskuista pois kahden toimittajan äänet kahdelle elokuvalle. Koska he vielä asettivat kyseiset elokuvat korkealle omilla henkilökohtaisilla listoillaan, ne olisivat vaikuttaneet radikaalisti järjestykseen.
Pyydän siis anteeksi Andrei Tarkovskin ja James Cameronin faneilta. Jos Peili ja Aliens eivät olisi kohdanneet tätä tahatonta vääryyttä, ne olisivat nousseet tähän luukkuun puolivälin tietämille sen sijaan, että ne jäivät luukkuihin nrot 13 ja 20. Toivottavasti edes tämä tunnustus vähän korvaa mahdollisesti aiheutunutta mielipahaa.
Ja sitten normaaliin päiväohjelmaan.
17.
Zorron naamio
The Mask of Zorro, 1998
Ohjaus: Martin Campbell
Luukussa nro 13 Bond-leffallaan GoldenEye hienoisesti yllättänyt Martin Campbell sai joulukalenteriin toisenkin elokuvan – eikä sekään ole Casino Royale! Zorron naamion huomioimisessa on selvästi havaittavissa nostalgian siipien havinaa. Se on kuitenkin kaikin puolin mainio, klassisille miekkasankarielokuville kunniaa tekevä seikkailu, jossa Anthony Hopkinsin esittämän alkuperäisen Zorron työtä vääryyttä vastaan jatkaa Antonio Banderas.
16.
Imperiumin vastaisku
The Empire Strikes Back, 1980
Ohjaus: Irvin Kershner
Monien mielestä Tähtien sota -elokuvista parhain on alkuperäisen trilogian keskimmäinen osa, ja onhan Imperiumin vastaisku mitä mainioin vaihtipaketti, jossa seikkaillaan ikonisiksi muodostuneissa Tähtien sota -lokaatioissa. Se myös sisältää mitä yllättävimpiä käänteitä – mukaan lukien se yksi elokuvahistorian suurimmista.
15.
Gladiaattori
Gladiator, 2000
Ohjaus: Ridley Scott
Vuosituhannen vaihteen valtava historiallinen toimintahitti on jo kolmas Ridley Scottin elokuva kalenterissamme. Aikaisemmat olivat luukun nro 16 Legenda ja Thelma & Louise luukusta nro 11. Jo ilmestyessään elokuvaa kehuttiin, mutta sen eeppisyys tuntuu vain kasvavan vuosi vuodelta. Nyt on vaikea kuvitella, että se ilmestyi aikana, jolloin jälleen kerran povattiin teatterielokuvan kuolemaa – tai että ennen sitä Russell Crowe ja Joaquin Phoenix eivät vielä olleet ykkösrivin tähtiä!
14.
The Witch
2015
Ohjaus: Robert Eggers
Robert Eggers tuli aivan takavasemmalta ja pyyhkäisi hyvien elokuvien ystäviltä ja erityisesti kauhufaneilta jalat alta esikoiselokuvallaan The Witch. Se kertoo tiukan uskonnollisesta perheestä, joka eristyksellä olevalla pienellä tilallaan kohtaa pahat voimat 1630-luvulla. Elokuva teki myös nuoresta Anya Taylor-Joysta kertaheitolla tähden.
13.
Schindlerin lista
Schindler’s List, 1993
Ohjaus: Steven Spielberg
Liam Neeson on ikimuistettava saksalaisena tehtailijana Oskar Schindlerinä, joka hyötyy natsi-Saksan tilauksista ja juutalaisvainojen tarjoamasta halvasta työvoimasta. Pahan säännöillä pelatessaan hän alkaa huomata voivansa tehdä ehkä myös jotain hyvää. Uskomattoman koskettavasti ja vaikuttavasti kerrottuun tarinaan tulee lisäjännitettä Ralph Fiennesin suorastaan pelottavan natsiupseerin kautta.
12.
Parasite
Gisaengchung, 2019
Ohjaus: Bong Joon-Ho
Vaikka eteläkorealainen Parasite oli suosittu ja palkittu ympäri maailmaa, se kohautti onnistumalla nousemaan ensimmäiseksi parhaan elokuvan Oscarilla palkituksi ei-englanninkieliseksi elokuvaksi. Eivätkä pystit jääneet siihen. Bong Joon-hon rankka satiiri kertoo köyhästä perheestä, joka hiljalleen kaivertaa tiensä menestyvän ja rikkaan perheen elämään. Loppupuolella kiehtovan moraliteetin musta komedia saa jopa kauhuelokuvan elementtejä.
11.
Magnolia
1999
Ohjaus: Paul Thomas Anderson
Oli jo aikakin, että kalenteriin saatiin Paul Thomas Andersonin elokuva. Hän oli lyönyt läpi edellisellä elokuvallaan Boogie Nights, mutta ei jäänyt lepäämään sen laakereilla. Magnolia muutamat erilliset juoniaihiot koskettavat toisiaan siellä täällä, ja muodostuu hienoksi psykologiseksi labyrintiksi, jota valtava joukko mainiossa vedossa olevia näyttelijöitä vie eteenpäin. Heidän joukossaan myös Tom Cruise, joka vihdoinkin sai elokuvan myötä tunnustusta näyttelijänä eikä vain valkokangaskomistuksena. Pienistä, henkilökohtaisista itsensä etsimisistä muodostuu iso, universaali tarina.
Tästä luukusta kaksi elokuvaa, The Witch ja Parasite, eivät ilmestymisajankohtansa vuoksi olisi voineet olla mukana vuoden 2013 vastaavassa joulukalenterissamme. Muista nimikkeistä sieltä löytyy kolme. Schindlerin lista oli kauempana kärjestä, Magnolia suurin piirtein samoilla sijoilla, ja Imperiumin vastaisku aivan kärkikahinoissa.
Seuraavassa luukussa sukelletaan viimein kärkikymmenikköön!
Lue myös: Tilaa Episodin uutiskirje ja tiedät mitä katsoa! Nappaa katseluvinkit suoraan sähköpostiin tästä.