Kasari ja ysäri ovat kovassa huudossa, kun siirrymme jo hyvän matkaa maailman 40 parhaimman elokuvan puolelle. Mielenkiintoisesti niiden rinnalla on niin yleismaailmallisesti tunnustettua klassikkoa kuin paljon tuntemattomampaa uutuutta.
41.
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu
The Lord of the Rings: The Return of the King, 2003
Ohjaus: Peter Jackson
Luukussa nro 16 Peter Jackson teki debyyttinsä varhaisella Meet the Feebles -roiskuttelullaan. Kymmenen vuotta myöhemmin hän oli jo salonkikelpoinen, ja Kuninkaan paluun menestys kruunasi mahdottomaksi urakaksikin kuvaillun J.R.R. Tolkienin suurteoksen saaminen valkokankaille niin faneja, suurta yleisöä kuin kriitikoitakin tyydyttäneellä tavalla.
40.
Seitsemän
Se7en, 1995
Ohjaus: David Fincher
Musiikkivideo-ohjaajana tunnetuksi tulleen David Fincherin esikoiselokuva Alien 3 sai ristiriitaisen vastaanoton, mutta jo seuraava yritys teki hänestä synkkienkin psykologisten jännityselokuvien erikoismiehen. Seitsemän on yksi nykyelokuvaan edelleen visuaalisesti ja kerronnallisesti vaikuttaneista elokuvista. Hyvällä asialla olevaa, maailman pahuuden kohtaavaa nuorta poliisia esittävälle Brad Pittille se merkitsi hänelle tarjotun roolivalikoiman laajenemista.
39.
Trainspotting
1996
Ohjaus: Danny Boyle
Edinburghilaisista narkomaaneista ja huumekauppiaista kertova rosoinen Trainspotting teki Danny Boylesta David Fincherin ohella ysärin ison ohjaajanimen, vaikka Boylen isoimmat elokuvat ilmestyivätkin vasta 2000-luvun puolella. Musta komedia koskettaa, kauhistuttaa ja viihdyttää edelleen, ja se teki monesta näyttelijästään tähden, kuten Kelly McDonaldista ja Robert Carlylestä mutta erityisesti Ewan McGregorista.
38.
Uhrilampaat
The Silence of the Lambs, 1991
Ohjaus: Jonathan Demme
Ysärin tulevia verisiä jännäreitä pohjusti kauhunkin kanssa leikittelevä Uhrilampaat, josta tuli valtava hitti – sekä kuvastostaan ja aihepiiristään huolimatta yksi vuoden palkituimpia elokuvia. Koko elokuva on vakuuttavaa tekoa Jodie Fosterin esittämän FBI-agentin joutuessa turvautumaan vankilassa viruvan, huippuälykkään kannibaalin apuun sarjamurhaajaa metsästäessään. Anthony Hopkins on varastaa show’n viekkaana psykopaattina – ja vei pääosa-Oscarin lyhyestä valkokangasajastaan huolimatta!
37.
Vertigo – Punainen kyynel
1958
Ohjaus: Alfred Hitchcock
Vertigo täydentää luukussa nro 5 esiintyneen Tokyo Storyn ja nrossa 16 nähdyn Citizen Kanen kanssa kolmikon, joka useimmin keikkuu maailman parhaiden elokuvien listojen kärjessä. Ehkä niissä siis on sitä jotain, kun ovat Episodinkin listalle päässeet! Se on myös kolmas Alfred Hitchcockin elokuvista listallamme – edelliset olivat Takaikkuna (luukku nro 7) ja Psyko (17). Ehkäpä häntä ei siis kutsuta jännityksen mestariksi turhaan.
36.
Auringon valtakunta
Empire of the Sun, 1987
Ohjaus: Steven Spielberg
Myös Steven Spielbergille tämä on kolmas esiintyminen Episodin tämän vuoden joulukalenterissa, edelliset olivat Indiana Jones ja viimeinen ristiretki (luukku nro 9) ja Pelastakaa sotamies Ryan (13). Auringon valtakunta ei ehkä ole mestariohjaajan tunnetuimpia teoksia, mutta se on silti eeppinen kasvutarina toisen maailmansodan ajalta. Nuori Christian Bale vakuuttaa yhdessä ensimmäisistä rooleistaan poikana, joka jää japanilaisten sotavangiksi.
35.
The Art of Self-Defence
2019
Ohjaus: Riley Stearns
Tällaiset tapaukset ovat henkilökohtaisten suosikkien perusteella koottujen listojen suola, kun yleisesti tunnettujen hienojen elokuvien joukkoon nousee mielenkiintoisia, erikoisia outouksia. Jesse Eisenberg esittää erittäin mustassa komediassa moottoripyöräjengin pahoinpitelemää arkaa ja kömpelöä miestä, joka päättää ryhtyä opiskelemaan itsepuolustusta estääkseen moista toistumasta. Hän tulee kuitenkin vedettyä yhä toksisempaan äijäfilosofian kierteeseen, joka saa koleudestaan huolimatta sellaisia käänteitä, ettei se voi olla myös huvittamatta.
34.
Videodrome – Tuhon ase
1983
Ohjaus: David Cronenberg
David Cronenbergin monista vaikuttavista tieteis- ja kauhukertomuksista listalle nousi näinkin korkealle taideroiskuttelun ja kaupallisen läpimurron rajalla ollut elokuva, jossa nuhjuista kaapelikanavaa pyörittävän miehen (mainio James Woods) maailmassa totta ja fiktiota ei enää erota helposti, kun hän törmää pakkomielteen aiheuttavaan törkylähetykseen.
Vaikka mukana on yksi yllätystapaus, joka ei ilmestymisajankohtansa perusteella olisi voinut ollakaan mukana kymmenen vuoden takaisella vastaavalla suosikkilistalla, löytyy siltä peräti viisi tämän luukun elokuvista. Ehkä yllättäen Seitsemän ei tuolloin noussut suosikkien joukkoon, mutta listalla olivat Trainspotting, Uhrilampaat ja Vertigo, vieläpä aika lähekkäin melko kaukana kärjestä. Lisäksi Auringon valtakunta ja Videodrome olivat jo silloin neljänkymmenen parhaan tietämillä – kieltämättä pitkälti samojen toimittajien fanituksen johdosta.
Lue myös: Tilaa Episodin uutiskirje ja tiedät mitä katsoa! Nappaa katseluvinkit suoraan sähköpostiin tästä.