Maailman ”oikeasti” parhaat elokuvat – Episodin joulukalenteri, luukku 18

Mitä lähemmäs Episodin toimituksen kollektiivista suosikkikärkeä päästään, sitä enemmän luukuista paljastuu elokuvia, jotka ovat muokanneet alaa sellaiseksi, jona sen nykyään näemme.

18.12.2023 12:56

Hopsan, taas yksi luukku, jossa vain yksi nimike pelastaa koko hoitoa olemasta 1900-luvun elokuvien ylistystä. Ja se yksikin on sitä vain kiikun kaakun!

49.
The Insider – sisäpiirissä
1999
Ohjaus: Michael Mann

Michael Mannin Viimeinen mohikaani nähtiin luukussa nro 4. Hänen toinen esiintymisensä joulukalenterissamme ei aikoinaan ollut läheskään yhtä iso hitti, mutta Episodin toimitukseen The Insider teki vaikutuksen. Samoin Yhdysvaltojen elokuva-akatemiaan, joka antoi sille seitsemän isoakin Oscar-ehdokkuutta. Al Pacino esittää tv-toimittajaa, joka yrittää saada vastahakoista entistä tupakkateollisuuden työntekijää (Russell Crowe) paljastamaan työnantajansa ikäviä salaisuuksia. Kumpikin kohtaa rankkaa ulkopuolista painostusta, mikä tekee tapauksesta piinaavan tehokkaan ja jännittävän henkien taiston.

48.
Porco Rosso
Kurenai no buta, 1992
Ohjaus: Hayao Miyazaki

Hayao Miyazakin kolmas esiintyminen joulukalenterissamme peittosi Episodin toimittajien ja avustajien henkilökohtaisilla listoilla jopa animegurun tunnetummat ja arvostetummat teokset Henkien kätkemä (luukku nro 9) ja Naapurini Totoro (15). Porco Rosso on komediallinen ja romanttinen toimintafantasia, joka kertoo sian päällä kirotusta ensimmäisen maailmansodan taistelulentäjästä. Hän taistelee ilmapiraatteja ja fasistista hallitusta vastaan yrittäen vähätellä rakkaudenosoituksia, koska on mielestään tuomittu lentämään yksin.

47.
Päiväni murmelina
Groundhog Day, 1993
Ohjaus: Harold Ramis

Päiväni murmelina oli jo ilmestyessään menestys, mutta sen arvostus tuntuu vuosien vieriessä vain kasvavan. Ja mikäpä siinä, onpa se mainio yhdistelmä hauskaa ja vakavaa, kyynistä ja optimistista – ja se sai yleisöt kiinnittämään huomiota siihen, että yhden päivän aikaluuppiin joutuvaa kyynistä toimittajaa esittävä Bill Murray ei ollut vain pellerooleihin sopiva mies vaan myös ihan pystyvä näyttelijä.

46.
Battle Royale
Batoru rowaiaru, 2000
Ohjaus: Kinji Fukasaku

Olisiko Nälkäpelejä olemassa ilman tätä elokuvaa (tai sitä inspiroinutta kirjaa)? Totalitaarisessa Japanissa nuoriso-ongelmaan on vastattu ohjelmalla, jossa koululaiset joutuvat taistelemaan toisiaan vastaan kuolemaan asti. Battle Royalea voi katsoa moraalisena – joskin verisenä – pohdiskeluna tai ”karkeana ja mauttomana” – kuten viralliset tahot Japanissa totesivat elokuvan nähtyään – ja itsetarkoituksellisena verilöylynä. Kumpanakin se toimii!

45.
King Kong
1933
Ohjaus: Merian C. Cooper, Ernest B. Schoedsack

Stop motion -animaatio on mahtava lajityyppi, vaikka tietokoneet ovatkin nykyään pitkälti korvanneet sen muiden kuin muutaman sitkeän studion ja tekijän tapauksessa. Kun sillä toteuttaa oudon maailman esihistoriallisine hirviöineen ja muine fantasiaolentoineen, voi lopputulos jäädä mieliin vuosikymmeniksi. Varsinkin kun tarina niiden ympärillä kestää myös aikaa.

44.

1963
Ohjaus: Federico Fellini

Ohjaajan (Marcello Mastroianni) uusi elokuvaprojekti sekoittuu hänen omaan elämäänsä, ja toden ja fiktion rajat hämärtyvät. Federico Fellini käsitteli häkellyttävässä taide-elokuvassaan itselleenkin tuttuja luovan prosessin ja ”tavallisen” arkielämän toisiaan tukevia ja kampittavia osa-alueita.

43.
Die Hard – vain kuolleen ruumiini yli
1988
Ohjaus: John McTiernan

Onko Die Hard listamme ainut jouluelokuva? Onko se jouluelokuva? Oli miten oli, joka tapauksessa se on mitä viihdyttävin toimintatapaus, joka teki Bruce Willisistä tähden. Hänen esittämänsä – myös peräti neljässä jatko-osassa – esittämä poliisietsivä päätyy taistelemaan pilvenpiirtäjän kaapanneita roistoja vastaan. Leffa oli läpimurto myös Alan Rickmanille: hän tekee konnien pomosta hahmon, jota rakastaa vihata.

42.
The Matrix
1999
Ohjaus: Lana Wachowski, Lilly Wachowski

Listallamme on ollut paljon vaikutusvaltaisia elokuvia. The Matrix myllersi tieteis- ja toimintaelokuvaa uusiksi vuosituhannen vaihteessa. Wachowskin sisarukset ottivat omia esikuviaan animen ja taistelulajielokuvien puolelta ja muokkasivat niistä toimintaklassikon, jonka vaikutus tuntuu edelleen elokuvien kuvastossa ja tarinoissa. Halutessaan elokuvassa voi nähdä vaikka mitä mytologisia ja filosofisia ulottuvuuksia ympäröivän maailmamme todellisuudesta ja valinnanvapaudesta.

Päiväni murmelina on ikisuosikki, sillä se löytyi myös Episodin kymmenen vuoden takaiselta vastaavalta listalta, ei tosin ehkä ihan näin läheltä kärkikahinoita. Vuoden 2013 listalla olivat myös Die Hard suurin piirtein samoilla sijoilla sekä Matrix, joka kymmenen vuotta sitten oli Top 20 -tietämillä.