Maailman ”oikeasti” parhaat elokuvat – Episodin joulukalenteri, luukku 17

Tässä luukussa itketään, nauretaan ja pelätään – sekä paljastetaan maailman 50. paras elokuva!

17.12.2023 12:38

Olemme tehneet tämän haasteen jo pari kertaa aikaisemminkin, mutta ei se mitään, spekulointi on aina hauskaa. Yritä siis listaa pitemmälle lukematta arvata, mikä elokuva saattaisi löytyä listan sijalta 50. Ok, saat tehdä vaikka kymmenen arvausta, sen verran yllättävä joulukalenterimme on ollut tähänkin asti.

57.
Psyko
Psycho, 1960
Ohjaus: Alfred Hitchcock

Syksyllä 1960 maailma muuttui: Alfred Hitchcock oli tehnyt kauhusta salonkikelpoista filmatisoimalla kioskikirjallisuutenakin pidetyn, löyhästi tositapahtumiin perustuvan kirjan. Tyylikkäistä jännityselokuvistaan tunnettu ohjaaja kasvatti panoksia ja siirsi samalla rajoja, mitä tuli seksuaalisuuteen ja väkivaltaan liittyvän materiaaliin. Siihen nähdenhän kauhuklassikko on edelleen hyvin hillitty, mutta Hitchcockin otteen mestarillisuuteen liittyy, että Psykon katsottuaan uskoo nähneensä enemmän kuin mitä elokuvassa oikeasti näytetään.

56.
Rashomon – paholaisen temppeli
1950
Ohjaus: Akira Kurosawa

Akira Kurosawa sai kunnian olla ensimmäisiä japanilaisia elokuvia länsimaisten yleisöjen nähtäville tuoneita ohjaajia, ja Rashomon oli niistä ensimmäinen. Se antoi myös nimen kerrontatavalle, jossa tapahtuma aukeaa ristiriitaisten ja osin valheellisten näkökulmien kautta. Elokuvassa nimittäin selvitetään murhattuna löydetyn samurain kohtaloa muutaman silminnäkijän kertomana – uhri mukaanlukien.

Mainittakoon, että kyseistä kerrontatapaa käyttävä hieno japanilainen draama Monster – vaarallinen leikki saa ensi-iltansa tammikuun alussa.

55.
The Thing – ’se’ jostakin
1982
Ohjaus: John Carpenter

Ilmestyessään John Carpenterin The Thing haukuttiin pataluhaksi. Jos Rob Bottinin efektejä muistettiin kehuttiin, todettiin ne myös samassa hengenvedossa ällöttäviksi. Valkokankailla sen avaruushirviö jäi totaalisesti avaruussöpön E.T:n varjoon. Vuosien varrella elokuva on kasvattanut suosiotaan ja kuuluu tätä nykyä tehokkaan tieteistoiminnan ja -kauhun – ja yleensä hyvien elokuvien – ystävien yleissivistykseen.

54.
Tulikärpästen hauta
Hotaru no haka, 1988
Ohjaus: Isao Takahata

Jos joulukalenterin haaste Episodin toimittajille olisi ollut listata maailman sydäntäsärkevimmät elokuvat, olisi Tulikärpästen hauta todennäköisesti ollut kärkisijoilla. Japani on käytännössä hävinnyt toisen maailmansodan. Yksi kerrallaan luhistuvan yhteiskunnan turvaverkon säikeet katkeavat elokuvan keskiössä olevien kahden sisaruksen ympäriltä. Lumoavan kaunis elokuva iskee katsojasta ilmat pihalle.

53.
Piukat paikat
Some Like It Hot, 1959
Ohjaus: Billy Wilder

Tunnelmasta toiseen, se tuntuu olevan Episodin parhaiden elokuvien listan motto. Luukusta nro 12 avautui Billy Wilderin kitkerä komedia Poikamiesboksi. Ohjaajamestarin sitä edeltänyt yhteistyö Jack Lemmonin kanssa oli komediaklassikko Piukat paikat, jossa Marilyn Monroe hohtaa, vaikka kuvaukset hänen henkilökohtaisista ongelmistaan johtuen olivatkin välillä kaoottiset. Elokuvan kuuluisan vuorosanan mukaan ”kukaan ei ole täydellinen”, mutta Piukat paikat pääsee kyllä aika lähelle.

52.
Star Wars: Episodi III – Sithin kosto
Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith
Ohjaus: George Lucas

”Kyllä, minä olen näitä ihmisiä!” julisti eräskin Episodin äänestykseen osallistunut avustaja uhmakkaasti sisällytettyään Star Wars -esitrilogian päätösosan omalle suosikkilistalleen. On kieltämättä pakko tunnustaa, että mielipiteitä jakavasta elokuvakolmikosta Sithin kosto vihdoin palkitsee katsojaa näyttämälle vihdoin asioita, joita alkuperäisten elokuvien fanit halusivatkin nähdä.

51.
Bo Burnham: Inside
2021
Ohjaus: Bo Burnham

Äänet joulukalenterin elokuville jakautuivat niin tasaisesti ja pienin eroin, että vielä viidenkymmenen maailman parhaan elokuvan kynnyksellä muutama toimittaja pystyi suurella fanituksella nostamaan peliin mukaan yllättäviä henkilökohtaisia suosikkeja. Bo Burnhamin Inside sai ensi-iltansa Netflixissä, vaikka käväisikin jenkkiteattereissa sen jälkeen. Amerikkalaiskoomikko kuvasi musiikkipitoisen spesiaalinsa koronapandemian aikana omassa kodissaan ilman muuta työryhmää ja yleisöä. Vaikka Inside ei olisikaan osunut viihdettä janoavaan sopivaan ajankohtaan se on rajoituksistaan huolimatta mainio performanssi muillekin kuin miehen faneille.

50.
Tanssii susien kanssa
Dances with Wolves, 1990
Ohjaus: Kevin Costner

Tanssii susien kanssa -elokuvaa on moitittu valkoisen pelastajan kliseestä, mutta toisaalta se ottaa selvän, kriittisen näkökulman valkoisten yhä ahtaammalle ajamien Amerikan alkuperäiskansojen kohtaloon. Lisäksi on otettava huomioon, että 1980- ja 90-lukujen vaihteessa Kevin Costner oli koko maailman pelastaja, jota isompaa tähteä oli vaikea kuvitella. Hänen ensimmäinen ohjauksensa teki silti aikoinaan todella huikean vaikutuksen muihinkin kuin komistusnäyttelijän faneihin.

Näin siis päästiin maailman 50 ”oikeasti” parhaimman elokuvan puolelle. Lisää yllätyksiä on kuitenkin vielä luvassa, sen voi taata.

Huolimatta yhdestä modernista yllätyksestä luukku nro 17 teki ennätyksen mitä tulee vuonna 2013 julkaistuun edelliseen vastaavaan listaamme. Peräti viisi nimikettä on nimittäin yhteistä sille ja uudelle joulukalenterillemme. Sieltä löytyi tämänkertainen elokuvamme nro 50, Tanssii susien kanssa, sekä kauhut Psyko ja The Thing, kaikki melko kaukana kärjestä. Tulikärpästen hauta kolkutteli jo tuolloin kahdenkympin joukkoon ja Piukat paikat löytyi aivan listan terävimmästä kärjestä.

 

Aiheeseen liittyviä elokuvia