Kulttisuosikkeja, spektaakkelimaisia suurelokuvia ja arvostettuja klassikoita – niistä on Episodin joulukalenteri luukku numero 16 tehty.
65.
Ghost in the Shell
Kôkadu kidôtai, 1995
Ohjaus: Mamuro Oshii
Japanilaisanimaatio Ghost in the Shell kuului sekin tapauksiin, jossa äänestäjät kokivat tarpeelliseksi korostaa nostaneensa listalleen alkuperäisen animen eikä vuoden 2017 näytelmäelokuvaa, jossa esiintyi Scarlett Johansson. Kulttisuosioon noussut elokuva säväytti festivaaleja koluavaa genreyleisöä, ja sen futuristinen pohdiskelu identiteetistä ja yksilön itsemääräämisoikeuksista yhdistettynä uraauurtavaan ulkoasuun ja räiskyvään toimintaan oli edelleen fanien mielessä.
64.
Meet the Feebles
1989
Ohjaus: Peter Jackson
Ennen Sormusten herralla salonkikelpoiseksi nousemistaan Peter Jackson teki rouheita, härskejä ja verisiä tieteis- ja toimintakomedioita. Hänen toinen elokuvansa Meet the Feebles on kuin huumehouruinen Muppet Show, jossa nukkehahmojen henkilökohtaiset ongelmat ja rikolliset toimet ajavat varieteeteatterin ohjelmiston lumivyöryn lailla eteneväksi ja pahenevaksi katastrofiksi.
63.
Legenda
Legend, 1985
Ohjaus: Ridley Scott
Ridley Scott esiintyi jo luukussa 11 tie-elokuvallaan Thelma & Louise. Lähes lajityypissä kuin lajityypissä kotonaan olevan ohjaajan varhaisempi fantasialeffa Legenda ei ehkä ole kriittisesti yhtä arvostettu, mutta se on noussut kulttiklassikoksi, jollaisille toimituksen sydämet sykkivät. Lopullisen menestyksen kynnyksellä ollut Tom Cruise ryhtyy pelastamaan maailmaa Tim Curryn hurjalta Pimeän ruhtinaalta.
62.
Lost Highway
1997
Ohjaus: David Lynch
Mulholland Driven (joka häkellytti luukussa 11) tavoin tulkintoja uhmaava Lost Highway kuuluu David Lynchin elokuviin, jotka on parempi vain fiilistellä kuin yrittää ymmärtää. Bill Pullmanin ja Patricia Arquetten esittämä pariskunta alkaa saada outoja tallenteita itsestään, mistä vasta outoudet alkavatkin. Mystiset kuvat ja rouhea soundtrack (joka nosti mm. Rammsteinin ja Nine Inch Nailsin monen suosikiksi) välittävät kiehtovan uhkaavaa tunnelmaa.
61.
Citizen Kane
1941
Ohjaus: Orson Welles
Usein maailman parhaiden elokuvien listojen kärjessä keikkunut Orson Wellesin Citizen Kane on Suomessa tunnettu myös nimellä Kansalainen Kane. Elokuvassa toimittaja ryhtyy takautuvasti tutkimaan juuri menehtyneen, salaperäisen ja vaikutusvaltaisen miehen elämää. Welles venytti ja uudisti elokuvakerronnan keinoja, mutta Citizen Kane ei jää vain tekniseksi tutkielmaksi. Se on edelleen kiehtova, monilla tasoilla kulkeva sukellus ihmismieleen ja kykyymme ymmärtää toisiamme.
60.
Toy Story – leluelämää
1995
Ohjaus: John Lasseter
Harvassa ovat ne, jotka eivät olisi herkistyneet Toy Story 3:sta katsoessaan. Mutta koska Episodin toimituksen toimeksiantona oli listata vaikutuksen tehneitä elokuvia, joulukalenteriin nousi sarjan ensimmäinen osa, joka häkellytti sillä, mihin tietokoneanimaatio pystyi. Toki se voi nykymittapuulla olla osin ulkoasultaan vanhentunut, mutta tärkeintä oli, että huipputeknologia oli ”vain” työkalu, joka mahdollisti ikimuistettavien hahmojen esittelyn hauskassa ja jännittävässä tarinassa.
59.
Yön ritarin paluu
The Dark Knight Rises, 2012
Ohjaus: Christopher Nolan
Christopher Nolan kuulemma epäröi paluuta Batmanin pariin, mutta onneksi hän niin teki. Lopputulos ei ollut ainoastaan Nolanin suurin menestys, se oli supersankaritoimintaa, joka toi trilogian ansaitsemaansa päätökseen yhtä aikaa sarjakuvataustaansa syleillen että siitä irtautuen itsenäiseksi, spektaakkelimaiseksi toimintaelokuvakseen.
58.
Terminator 2 – Tuomion päivä
Terminator 2: Judgment Day, 1991
Ohjaus: James Cameron
Onko jo kolmesti joulukalenterissamme esiintynyt James Cameron moderni Orson Welles? Hän hioo elokuvatekniikkaa aikaa ja rahaa säästämättä saadakseen aikaan haluamansa lopputuloksen. Samalla tekniikka on työkalu, jolla hän kertoo hurjia tieteistoimintatarinoitaan. Hyvä esimerkki on kymppiluukun Terminator – Tuhoajan jatko-osa, jossa Arnold Schwarzeneggerin esittämä tulevaisuuden robottitappaja saa vastaansa aivan uudenlaisen olennon.
Ilman Nolanin Yön ritarin paluuta tämänkertainen luukku olisi koostunut laajasta skaalasta 1900-luvun hienoja elokuvia. Kolme luukun elokuvista oli mukana myös vuonna 2013, jolloin Episodin avustajilta ja toimittajilta edellisen kerran kysyttiin henkilökohtaisia suosikkeja. Ne olivat Yön ritarin paluu ja Terminator 2 sekä vähemmän toiminnallinen mutta ei yhtään pienempi Citizen Kane!
Seuraavassa luukussa mukana jo kaikkien aikojen 50. paras elokuva!