Maailman ”oikeasti” parhaat elokuvat – Episodin joulukalenteri, luukku 13

Tällä kertaa luukun takaa paljastuu muutama kalenterissa jo aikaisemminkin esiintynyt supernimi – ja selviää Episodin toimituksen ehkä yllättävätkin suosikit James Bond -elokuvien joukosta!

13.12.2023 13:49

Yhtä poikkeusta lukuun ottamatta 1900-luvun puolelle kurkottavassa luukussa nro 13 nähdään peräti kolme jo aikaisemmin maailman parhaiden elokuvien listallamme kunnostautunutta ohjaajaa. Lisäksi listalle nousee pari uutta paikkansa sillä ansainnutta hienoa tekijää. Sen lisäksi James Bond tekee ensiesiintymisensä – tyylilleen uskollisesti peräti tuplana!

89.
Face/Off – Kahdet kasvot
1997
Ohjaus: John Woo

John Woo on yksi legendoista, jonka toimintaelokuvat esittelivät hongkonglaista toimintaa länsimaisille yleisöille – ja lopulta vaikutti myös täkäläiseen tapaan kuvata toimintaa. 1990-luvulla hän pääsi itsekin tekemään Hollywood-toimintaa, ja osui hyvin pian naulan kantaan John Travoltan ja Nicholas Cagen vastakkain laittavassa rymistelyssä, jossa he esittävät omia konna- ja FBI-agentti-roolejaan ja kasvonvaihtoleikkauksen jälkeen myös toisiaan!

88.
Inception
2010
Ohjaus: Christopher Nolan

Christopher Nolan oli tehnyt kaksi huikean menestynyttä Batman-elokuvaa, mutta niiden välissä ilmestynyt The Prestige ei nerokkuudestaan huolimatta yltänyt samanlaiseen suosioon. Siksi jotkut epäilivätkin Nolanin vuosia hautoman unielokuvan mahdollisuuksia ja pitivät sitä ennakkoon välityönä Batman-trilogian päätöstä odotellessa. Kuinka väärässä sitä voikaan olla. Massiivinen Inception, keikkaelokuvaan kääriytyvä tieteistoiminnan ja psykologisen jännärin yhdistelmä on huikea elämys, joka viihdyttää ja haastaa useammallakin katselulla.

87.
Pelastakaa sotamies Ryan
Saving Private Ryan, 1998
Ohjaus: Steven Spielberg

Steven Spielbergin ensiesiintyminen listalla tapahtui luukun nro 9 Indiana Jones ja viimeinen ristiretki -elokuvalla. Nyt hittielokuva on tositapahtumapohjainen, mutta ei yhtään vähemmän seikkailullinen, kun joukko sotilaita määrätään hakemaan turvaan toisen maailmansodan melskeissä huvenneen veljessarjan viimeinen elossa oleva jäsen. Jo alun pitkä maihinnousukohtaus on legendaarinen – samoin Pelastakaa sotamies Ryanin kohtalo Oscareissa.

86.
Pulp Fiction: tarinoita väkivallasta
1994
Ohjaus: Quentin Tarantino

Elokuvafanista fanitetuksi ohjaajaksi päätynyt Quentin Tarantino nousee suosikkilistalle kansainvälisellä läpimurrollaan, Cannesissa ja Oscareissa juhlineella neljän yhteenlomittuvan rikostarinan Pulp Fictionilla. Jännittävää, eskaloituvaa toimintaa sävyttävät irrallisuudessaankin herkulliset monologit.

85.
Nykyaika
Modern Times, 1936
Ohjaus: Charles Chaplin

Spielbergin tavoin komedialegenda Charles Chaplin nähtiin jo luukussa nro 9, kun sen takaa paljastui Kaupungin valot -klassikko. Vielä suurempaan suosioon nousi hänen teollistuvaa yhteiskuntaa ja sen rattaisiin kirjaimellisesti jääviä huono-osaisia ihmisiä käsittelevä herkullisen hauska ja romanttinen satiirinsa, joka oli myös viimeinen elokuva, jossa Chaplin nähtiin ikonisessa kulkurihahmossaan.

84.
Aliens
1986
Ohjaus: James Cameron

Jo kahdesti joulukalenterissamme esiintynyt James Cameron (luukku 6: Abyss – Syvyys ja luukku 10: Terminator – tuhoaja) tekee paluun Ridley Scottin avaruuskauhun toiminnallisemmalla jatko-osalla, joka lopullisesti sinetöi Sigourney Weaverin esittämän Ellen Ripleyn toimintaikoniksi.

83.
Pallosalama
Thunderball, 1965
Ohjaus: Terence Young

Täytyy tunnustaa, että hieman hätkäytti, kun parhaiden elokuvien listalle nousi kaikista 25 virallisesta James Bond -elokuvasta Pallosalama. Sitten mieleen palasi, että lista on laadittu pyytämällä nimenomaan henkilökohtaisesti kolahtaneita nimikkeitä. Monille Sean Connery on edelleen Bond-numero 1, ja vaikka Pallosalama ei ehkä olekaan toiminnallisimpia Bondeja (monesta sekin on plussaa), siinä on useita hienosti kuvattuja vedenalaisia kohtauksia.

82.
GoldenEye
1995
Ohjaus: Martin Campbell

Puhtaasti sattuman kauppaa on, että heti seuraavalla sijalla on toinen Bond-seikkailu – ja ei, ne eivät tulleet samojen toimittajien suosikkilistoilta. 30 vuotta Pallosalaman jälkeen ilmestynyt GoldenEye on Pierce Brosnanin ensimmäinen ja paras Bond-leffa. Yleensäkin se on yksi viihdyttävimmistä bondeista – Martin Campbell pääsikin tekemään myös Daniel Craigin esitelleen Casino Royalen.

Niin oudolta kuin se nyt tuntuukin, tämän luukun elokuvista ainoastaan Cameronin Aliens oli mukana myös vuonna 2013 kerätyllä suosikkilistalla. Jostain kumman syystä edes Pulp Fiction ei silloin ollut toimituksen suosiossa. No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

 

Aiheeseen liittyviä elokuvia