Maailman ”oikeasti” parhaat elokuvat – Episodin joulukalenteri, luukku 12

Episodin maailman parhaiden elokuvien lista etenee jo 90 upeimman nimikkeen joukkoon. Samalla tulee selväksi, että edellisen, kymmenen vuoden takaisen listauksen jälkeen tekijäjoukossa on tapahtunut hienoinen muutos.

12.12.2023 16:17

Saimme listastamme palautetta, jossa joulukalenteria pidettiin kivana ideana. Toisaalta ihmeteltiin joidenkin ”huonojen” elokuvien nousua klassikoiden ohi. Lopulta kuitenkin todettiin, että kyse on makuasioista ja siitä, missä mielentilassa elokuvan on katsonut.

Juuri tästähän listalla on kyse. Siihen osallistujia pyydettiin listaamaan itselle syystä tai toisesta – usein kolmannestakin – läheisiä elokuvia. Käytännössä kaikki totesivat, että jonain muuna päivänä heidän listansa olisi todennäköisesti ollut aivan eri näköinen.

Henkilökohtaiset listat piti vielä laittaa paremmuusjärjestykseen. Lopulliseen listaan vaikuttivatkin sekä se, kuinka moni oli elokuvan maininnut, että se, miten se oli yksittäisillä listoilla sijoittunut. Sekin osaltaan selittänee järjestyksen arvaamattomuutta.

97.
Harry Potter ja salaisuuksien kammio
Harry Potter and the Chamber of Secrets, 2002
Ohjaus: Chris Columbus

Harry Potterin seikkailut eivät ehkä ole kaikkien makuun, mutta tietty sukupolvikokemus ne ovat. Leffasarjan nouseminen maailman parhaiden elokuvien listalle on yksi selkeimmistä merkeistä jonkinlaisesta sukupolvenvaihdoksesta Episodin toimittajien ja avustajien joukossa. Pottereiden menestys oli taattu jo ensimmäisen kirjan kääntyessä elokuvaksi, mutta sarjan toisessa osassa niin nuoret kuin vanhat näyttelijät olivat asettuneet hahmoihinsa ja kauhunkin kanssa leikittelevät fantasiaelementit saivat uusia kierroksia.

96.
Kauhea kankkunen
The Hangover, 2009
Ohjaus: Todd Phillips

Todd Phillips esiintyi jo joulukalenterimme luukussa nro 9 Jokerillaan. Aavistuksen korkeammalle sijalle sijoittui kuitenkin miehestä tunnetun tehnyt sekoilukomedia. Unohtuneen pämppäysillan mysteerit avautuvat pikku hiljaa hillittömän hauskasti, mikä poiki sankareille (Zach Galifianakis, Bradley Cooper, Justin Bartha ja Ed Helms) pari jatko-osaakin.

95.
Dyyni
Dune: Part One, 2021
Ohjaus: Denis Villeneuve

Denis Villeneuve kunnostautui tehokkailla jännäreillä ennen kuin päätyi älykkään scifin pariin vuoden 2016 Arrivalilla, joka johti Blade Runner 2049:ään. Villeneuve osoitti voimansa ottamalla näyttävästi haltuunsa Frank Herbertin muhkean avaruusoopperan. Sen tuore filmatisointi sai ensi-iltansa Venetsian syksyisillä elokuvajuhlilla, joten Dyynin ensimmäinen osa ei aivan vienyt listamme tuoreimman elokuvan titteliä saman vuoden keväällä Cannesissa ilmestyneeltä Titanelta

94.
Kun Harry tapasi Sallyn…
When Harry Met Sally…, 1989
Ohjaus: Rob Reiner

Kun Harry tapasi Sallyn… on romanttisen komedian moderni klassikko. Se tuntuu edelleen niin tuoreelta, että oikeastaan on yllättävää, että se täyttää kohta 35 vuotta! Billy Crystal ja Meg Ryan sanailevat rennon estottomasti, ja tietystä ravintolakohtauksesta onkin tullut jo ikoninen.

93.
Whiplash
2014
Ohjaus: Damien Chazelle

Damien Chazellen oman lyhärinsä perusteella tekemä esikoispitkä teki nuoresta miehestä kertaheitolla eturivin elokuvantekijän – ja toi sivuosa-Oscarin J.K. Simmonsille yhtenä kolmesta voitosta viidestä ehdokkuudestaan. Ohjaaja-käsikirjoittaja osoitti hallitsevansa tarinankerronnan erityisesti kuvan ja äänen luovalla ja tehokkaalla yhdistämisellä – ja siitähän elokuvissa on kysymys!

92.
Rakkautta vain
Love Actually, 2003
Ohjaus: Richard Curtis

Harvempi ohjaaja osuu niin nappiin ensiyrittämällä kuin Richard Curtis. Hänen Rakkautta vain -romkomistaan on tullut yleismaailmallinen jouluklassikko. Ehkä salaisuus on siinä, että hän harjoitteli ensin muutaman vuosikymmenen kirjoittamalla mainiota brittikomediaa niin tv:lle kuin valkokankaille.

91.
Poikamiesboksi
The Apartment, 1960
Ohjaus: Billy Wilder

Heti Piukkojen paikkojen jälkeen Billy Wilder teki uuden komedian Jack Lemmonin kanssa. Lopputulos on kitkerän hauska, surumielinen romanttinen komedia, joka osuu Hollywood-studioiden virtaviivaistetun tähtituotannon ja tuloillaan olevan, sensuuri- ja studiorakenteiden murentuessa avautuva uuden, särmikkäämmän elokuvatekemisen taitevaiheeseen.

90.
Kwai-joen silta
The Bridge on the River Kwai, 1957
Ohjaus: David Lean

Kun ohjaajan nimi on David Lean, on lupa odottaa spektaakkelimaista elokuvaa. Sitä on luvassa, vaikka aihe vaikuttaakin pienimuotoiselta. Elokuva kertoo joukosta brittiläisiä sotavankeja, jotka joutuvat rakentamaan nimen siltaa japanilaisten vangitsijoittensa ankarassa kurissa. Kiehtovasti se sekoittaa sotaelokuvaa ja psykologista draamaa pakkotyön ottaessa niskalenkin kunnianhimoisista persoonista.

Vaikka Dyyni ja Whiplash eivät ilmestymisajankohtansa vuoksi olisi voineetkaan olla mukana Episodin vuoden 2013 suosikkilistalla, ei siellä ollut kovin moni muukaan luukun elokuvista. Vain Kwai-joen silta oli mukana viimeksikin ja suurin piirtein samoilla sijaluvuilla.

On mielenkiintoista, että uudelle suosikkilistalle on noussut niin nuoremman yleisön suosikkeja kuin klassikkojakin.