Leea Klemolan roolihahmo rikkoo sukupuolinormeja

23.2.2013 20:00

Kotimaisessa elokuvassa sukupuoli-identiteetit on tavattu esittää lukittuina ja varsin perinteisinä. Normeja rikkovat hahmot ovat edustaneet elokuvien koomista, keventävää puolta, tarinoiden marginaalia. Simo Halisen ohjaama ja käsikirjoittama Kerron sinulle kaiken on tervetullut poikkeus.

Leea Klemolan tulkitsema Maarit on rakastettava, samaistuttava nainen, joka hakee paikkaansa maailmassa. Kipeiden vaiheiden jälkeen hän oivaltaa oman arvonsa ja tapansa olla.

Haliselle Maarit oli aluksi vain nimeämätöntä painolastia kantava, tarkkanäköinen nainen, jolla oli harvinainen kyky auttaa suhdeongelmien kanssa painivaa ikäistään miestä, Samia. Aviokriisiä potevaa opettajaa näyttelee elokuvassa Peter Franzén.

– Aloin ajatella, että mitä jos Maarit onkin ennen ollut mies, ja hän siksi ymmärtää Samin hädän, Halinen kertoo. – Ensin oli varuillani ja mietin, jaksanko lähteä tekemään elokuvaa ihmisestä, joka on noin erityinen ja jonka olemisen tavasta en tiedä mitään. Samalla tiesin, että tässä on omintakeinen tarina. Sitä paitsi haasteet kannustavat kirjoittamaan.

Halinen on erittäin tyytyväinen näyttelijävalintoihinsa. Hän arvelee, että ohjaamisesta olisi tullut hyvin raskasta, jos hän olisi ottanut Maaritin osaan epävarman näyttelijän. Siksi Klemolan löytäminen oli Halisesta vapauttavaa.

– Olin umpikujassa elokuvan kanssa, kun eräs ihminen soitti ja kysyi olenko tullut ajatelleeksi Leeaa. Leealla on hyvin voimakas ääni, jossa on maskuliininen resonanssi. Ja hän uskaltaa tehdä henkisesti arkaluonteisia kohtauksia, kuten olin teatterissa ja elokuvissa nähnyt.

Klemolalle Kerron sinulle kaiken oli ensisijaisesti työtarjous, josta hän ei harkinnankaan jälkeen löytänyt syitä kieltäytyä. Käsikirjoituksessa ei ollut mitään vikaa, ja hän tunsi, että hänen on mahdollista levätä Maaritin roolissa. Roolin rakentaminen alkoi oikean mielentilan etsimisellä.

– Yritin tavoittaa sen miltä hahmostani enimmäkseen tuntuu fyysisesti. Elokuvissa maski ja puvustus ovat keskeisiä keinoja löytää rooli: että tämän näköisenä hän yrittää kelvata maailmassa. Tärkeä oivallus syntyi, kun Simo sanoi harjoituksissa, että ”Mauri oli varmaan aika eleginen mies”, Klemola kertoo.

Klemola tunnetaan intohimoisena, tinkimättömänä teatterintekijänä, mutta se ei estä häntä nauttimasta elokuvatyöstä. Toisaalta elokuva taiteenlajina saa hänet mietteliääksi.

– Ensinnäkin elokuvassa näyttelemisestä maksetaan paljon paremmin kuin teatteritöistä, Klemola nauraa. – Lisäksi tämä on meditatiivista, siistiä ja hyvää tekevää hommaa. Minulle elokuvanäytteleminen on kaikkein helpoimpia töitä, saan siitä vähiten stressiä.

– Toisaalta se on kuvaksi suostumista, kuvataidetta ja estetiikkaa, jossa näyttelijä on herkästi tavara. Elokuvalla on teatteria voimakkaampi valta manipuloida ja määritellä katseen suunta. En ole ihan varma, mitä ylipäätään pitkästä elokuvasta taiteenlajina oikein ajattelen.

Klemolalle valmiin elokuvan katsominen on aina shokki. Hän sanoo kiinnittävänsä ensimmäisellä katselukerralla huomionsa toissijaisiin asioihin.

– Roolin muistaa vielä kropassaan. Olen nähnyt Simon elokuvan kerran valmiina, mutten vielä ”järjissäni”. En siksi voi sanoa, miltä sen katsominen tuntuu, Klemola sanoo.

Teksti: Niina Holm
Kuva: Hena Blomberg

Lue lisää Kerron sinulle kaiken -elokuvasta uudesta Episodista 2/2012!