Blaise Starrett on häikäilemätön karjankasvattaja, joka työskentelee perustamassaan pienessä ja lumisessa Bittersin kylässä. Kylmän arjen keskellä Blaise on erityisen katkera Hal Cranelle, jonka vaimoon, Heleniin, hän on rakastunut.
Vaikka Helen on sanonut Blaiselle, ettei voisi koskaan rakastaa tätä, jos hän toteuttaisi suunnitelmansa ja tappaisi hänen miehensä, Blaise ei näe muuta vaihtoehtoa. Juuri ennen kaksintaistelua paikalle kuitenkin ryntää joukko harhailevia sotilaita. He ovat pakomatkalla ja ottavat koko kylän asukkaat panttivangeikseen. Blaise päättää kuitenkin tehdä asialle jotain.
Ase ja laki (Day of the Outlaw, 1959) on synkkäsävyinen western, joka poikkeaa aikakautensa perinteisestä länkkäriestetiikasta. Elokuvan ohjasi André De Toth, ja sen pääosissa nähdään Robert Ryan, Burl Ives, Tina Louise ja Alan Marshal.
Elokuva erottuu edukseen karuilla lumimaisemillaan, moraalisella jännitteellään ja inhimillisellä syvyydellään. Ase ja laki ei tarjoa romantisoitua villiä länttä, vaan kylmän ja kivisen maiseman, jossa jokaisella teolla on seurauksensa. Elokuvan kylmä ilmapiiri ja realistinen väkivalta tekevät siitä ennakoivan esiasteen spaghetti-westerneille ja revisionistiselle lännenelokuvan tyylille.
Quentin Tarantino on kertonut tämän lumisen länkkärin olevan yksi The Hateful Eight (2016) -elokuvansa inspiraatiolähteistä.
Ase ja laki ei kuulu minkään kuukausimaksullisen suoratoistopalvelun valikoimaan. Nyt sen voi kuitenkin katsoa ilmaiseksi Plexissä. Suoratoistoa ei ole tekstitetty suomeksi.
Katso Ase ja laki täällä. Elokuvan ikäraja on K-16 ja sen kesto oli Episodin katselussa 109 minuuttia mainoksien kera. Huomioi, että mainoksien määrä voi vaihdella katselukohtaisesti.
Alla elokuvan juliste, traileri ja triviaa.

- Ohjaaja De Toth rakennutti kuvauksissa käytettävän kaupungin Oregonissa kuukausia etukäteen, jotta rakennukset ehtisivät ”kulua” luonnollisen näköisiksi. Kun selvisi, että katujen suuntaukset oli tehty väärin, hän vaati ne rakennettavaksi uudelleen.
- Ohjaaja joutui taistelemaan saadakseen kuvata elokuvan mustavalkoisena. Hän halusi tunnelman mahdollisimman kylmäksi ja klaustrofobiseksi – väreillä se olisi ollut liian lämmin.
- Unkarilainen André De Toth pakeni Yhdysvaltoihin toisen maailmansodan aikana. Hänet tunnetaan ehkä parhaiten 1950-luvun todennäköisesti kuuluisimman 3D-elokuvan, Vahakabinetin (1953), ohjaajana – vaikka olikin sokea toisesta silmästään.
Lue myös: Länkkärihetki: Ilmaiskatselussa sensoreita järkyttänyt western – Gene Hackmanin brutaali kostomatka
Lue myös: Länkkärihetki: Ilmaiskatselussa komea western-klassikko Jesse Jamesista