Kun täydellisyyden tavoittelija kohtaa suurmestarin

24.9.2013 11:24

Wong Kar-wain kymmenettä elokuvaa Grandmaster odotettiin pitkään. Elokuvan teko ei ollutkaan mikään läpihuutojuttu. Grandmasteria suunniteltiin kuusi vuotta, ja tuotanto kesti kolme vuotta.

Teksti: Jussi Huhtala

Wong Kar-wai on tunnettu täydellisyyden tavoittelustaan. Vuonna 2004 ilmestynyttä ohjaustyötään 2046 hän työsti neljä vuotta aina Cannesin ensi-iltaan saakka, eikä se vielä silloinkaan ollut hänen mielestään täysin valmis. Filmikelat kiidätettiin toukokuussa festivaalille suoraan laboratoriosta, ja ensi-illan jälkeen Wong jatkoi leikkaamista lokakuuhun saakka.

Wongin uusi ohjaustyö Grandmaster koki useita viivästyksiä. Wong teki useita uusintakuvauksia, minkä takia elokuvan ensi-iltaa lykättiin moneen kertaan, ennen kuin se tuli Kiinan elokuvateattereihin tammikuussa.

Wong Kar-wai syntyi Shanghaissa vuonna 1958. Kun Wong oli viisivuotias, hänen perheensä muutti Hongkongiin. Elokuva-alalla hän aloitti käsikirjoittajana. Jo ensimmäinen ohjaustyö As Tears Go By (1988) herätti laajaa kansainvälistä huomiota. Wongin tunnetuin elokuva lienee vuonna 2000 valmistunut In the Mood for Love. Ensimmäinen englanninkielinen elokuva My Blueberry Nights ilmestyi vuonna 2007.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleillakin nähtävä Grandmaster on runollinen toimintaseikkailu legendaarisesta kungfu-mestarista nimeltä Ip Man, jota esittää Wongin vakituinen yhteistyökumppani Tony Leung. Naispääosassa on toinen aasialainen supertähti Ziyi Zhang. Taistelukohtausten suunnittelusta vastaa oman alansa mestari Yuen Woo-ping.

Itämaisten kamppailulajien maailmaan sijoittuva tarina alkaa 1930-luvun Kiinasta ja päättyy 1950-luvulle, jolloin maasta on tullut kansantasavalta. Väliin mahtuu Japanin ja Kiinan välinen suuri sota.

Grandmaster juontaa juurensa vuoden 1996 Argentiinaan. Wong oli tuolloin kuvaamassa elokuvaa Happy Together, joka sittemmin palkittiin parhaasta ohjauksesta Cannesin elokuvajuhlilla.

Wong kulki eräänä päivänä kioskin ohi ja huomasi telineessä lehden, jonka kantta koristi toimintatähti Bruce Leen kuva. Ohjaaja havahtui huomaamaan, että Lee oli edelleen kansainvälinen ikoni, vaikka hänen kuolemastaan oli kulunut yli kaksikymmentä vuotta.

Wong on suuri Leen ihailija, ja aluksi hän suunnittelikin Leestä kertovaa elokuvaa. Hän kiinnostui kuitenkin vielä enemmän Leen opettajasta. Ip Man oli sivistynyt mies, joka oli kotoisin Etelä-Kiinan Foshanista. Hän oli lapsesta saakka pakkomielteisen kiinnostunut kungfusta. Yläluokkaisen perheen kasvattina Ip Manin ei tarvinnut vaivata päätään päivätyöllä, joten hän pystyi omistautumaan kungfulle. Myöhemmin hän lähti maanpakoon Hongkongiin, missä hänestä tuli merkittävä kamppailulajien asiantuntija. Bruce Leestä tuli yksi hänen oppilaistaan.

Wongille selvisi, että Ip Man oli yksi monista Manner-Kiinasta saapuneista kungfu-mestareista, jotka päätyivät Hongkongiin 1950-luvulla. Kadut olivat tuolloin täynnä kungfu-kouluja. Järjestettiin keskinäisiä kilpailuja ja haasteita. Wong halusi nostaa elokuvassa esiin tapahtumia, jotka sijoittuivat Kiinan tasavallan aikaan vuosiin 1911–1949. Tuota ajanjaksoa pidetään kiinalaisen kungfun kulta-aikana.

Wong tutki vanhoja valokuvia, kirjoja ja asiakirjoja ja teki muistiinpanoja. Hän matkusti kolmen vuoden aikana ympäri Kiinaa ja Taiwania. Oppaana matkalla toimi kamppailulajien opettaja ja wushu-lajin taitaja Wu Bin, jonka oppilaisiin kuuluu muun muassa Kiinan suurin toimintatähti Jet Li.

Wong oppi, että monet hongkongilaiset kungfu-mestarit olivat kotoisin pohjoisesta ja erityisesti Japanin miehittämältä Koillis-Kiinan alueelta, jonne perustettiin Mantšukuon nukkehallitus 1930-luvulla. Jatkuvat levottomuudet ajoivat kungfun taitajat Hongkongiin maanpakoon, mutta sitä ennen he olivat olleet mukana monissa yhteenotoissa etelän mestareiden kanssa.

Matkallaan Wong haastatteli monia suuria kamppailulajien mestareita, jotka kertoivat ajattelutavoistaan ja menetelmistään mutta paljastivat myös alaan liittyviä salaisuuksia ja vanhoja tarinoita. Wong sai haltuunsa arvokasta kulttuuriperintöä, joka oli vaarassa unohtua.

Grandmasterin keskeisiin rooleihin Wong etsi näyttelijöitä, jotka pystyivät sitoutumaan vuosia kestävään rankkaan kungfu-koulutukseen.

Wing tsun -tyylin suurmestari Ip Manin rooliin Wong halusi Tony Leungin. Elokuvassa Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme läpimurron tehnyt Ziyi Zhang sai lajikseen baguan. Ziyin esittämä Gong Er on pohjoiskiinalaisen kamppailulajin mestarin tytär, joka on varttunut katsellen isänsä otteluja. Gong on omistautunut perheensä perinteille ja hallitsee suvun kehittämän 64 käden tekniikan.

Zhang Jinin roolihahmo Ma San on xing yi -muotonyrkkeilyn mestari. Chang Chenin esittämän Partaveitsen laji on räjähtävä baji. Chang itse asiassa osoittautui niin lahjakkaaksi bajin taitajaksi, että vuonna 2012 hän sensaatiomaisesti voitti lajin Kiinan mestaruuden.

Grandmasterin toimintakohtausten koreografista vastaa Yuen Woo-ping, joka kuuluu alansa ykkösnimiin maailmassa. Yuenin (s. 1945) ura alkoi sijaisnäyttelijänä jo 1970-luvulla. Myöhemmin hän on toiminut paitsi koreografina myös ohjaajana. Yuenin ensimmäinen oma ohjaustyö Kotkan varjo (Snake in the Eagle’s Shadow) esitteli maailmalle tuolloin vielä tuntemattoman näyttelijän nimeltä Jackie Chan. Koreografina Yuen on toiminut muun muassa elokuvissa Matrix, Kill Bill ja Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme.

Grandmasterin näyttävästä lavastuksesta vastaa William Chang, joka on ollut mukana kaikissa Wongin elokuvissa. Lavastuksen lisäksi monitaitoinen Chang suunnitteli puvustuksen ja toimi leikkaajana. Changin lavasteluomuksiin kuuluu elokuvassa nähtävä täysikokoinen rautatieasema japanilaisten miehittämässä Mantšuriassa, Kultapaviljonki-niminen loistelias bordelli ja 1950-luvun Hongkongin kungfu-koulut.

Grandmaster esitetään tiistaina 24.9. Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla. Näytös on loppuunmyyty. Grandmaster tulee laajempaan levitykseen 4. lokakuuta. Lue lisää elokuvasta uudesta Episodista 9/2013.