Pienessä idaholaiskaupungissa tapahtuu hurjia. Radioaktiivinen jäte on synnyttänyt hirviömäisen mutantin, ihmismäisen mutta kammottavan otuksen, joka alkaa saalistaa öisin pahaa-aavistamattomia kaupungin asukkaita. Kaupunginjohtaja pyrkii luonnollisesti peittelemään kauhua herättävät tapahtumat, mutta peloton tutkija ja sinnikäs poliisi alkavat tutkia mystisiä katoamisia. Kun totuus lopulta paljastuu, kaupungissa käynnistyy klassinen 80-luvun mutanttikauhunäytelmä.
Iljetys (The Being, 1981) on yhdysvaltalainen, aidolla B-luokan eksploitaatiohengellä toteutettu kauhuelokuva. Ohjaajana toimi ensikertalainen Jackie Kong, joka loi myöhemmin myös toisen verisen ja kulttimainetta saavuttaneen elokuvan, Blood Dinerin (1987).
Elokuvassa nähdään nimekkäitä näyttelijöitä, kuten Martin Landau, José Ferrer, Dorothy Malone ja Ruth Buzzi. Vaikka Iljetys ei ollut kaupallinen menestys, se on ajan saatossa saavuttanut kulttistatuksen erityisesti B-luokan kauhun ja 80-luvun hirviöelokuvien ystävien keskuudessa. Sen matalan budjetin tunnelma, tahattoman koominen dialogi ja erikoistehosteet tekevät siitä viihdyttävän ”niin huono, että se on hyvä” -katselukokemuksen.
Iljetys julkaistiin Suomessa 1980-luvulla ennen videosensuurilakia. Vaikka kansikorttiin oli merkitty ikärajaksi K-18, ei tätä sensuroitua videoversiota oltu virallisesti tarkastettu Valtion elokuvatarkastamossa. Kun se lopulta tarkistettiin huhtikuussa 1990, kiellettiin se kokonaan (ikäraja: KK) perusteena ”raaistava”.
Lue myös: Kulttihetki: Ilmaiskatselussa verinen kauhuparodia – 80-luvun huippukoomikon ainoa elokuva
Tällä hetkellä Iljetystä ei löydy yhdestäkään kuukausimaksullisesta suoratoistopalvelusta, eikä sitä voi vuokrata digitaalisesti. Nyt elokuvan voi kuitenkin katsoa ilmaiseksi Fawesomessa. 82-minuuttisessa elokuvassa ei ole suomenkielistä tekstitystä.
Alla elokuvan juliste ja triviaa.

- Korkeakoulusta vastavalmistunut Jackie Kong sai silloiselta aviomieheltään, tuottaja Bill Oscolta, 4,5 miljoonan dollarin budjetin kirjoittaa ja ohjata elokuva, vaikka hänellä ei ollut lainkaan ammatillista elokuvantekokokemusta.
- Elokuva kuvattiin vuonna 1980 työnimellä Easter Sunday, ja se sai ensiesityksensä toukokuussa 1981 nimellä Beauty and the Beast. Kesti kuitenkin kaksi vuotta ennen kuin elokuvalle saatiin levittäjä: Yhdysvaltojen ensi-ilta oli lopulta marraskuussa 1983.
Lue myös: Kulttihetki: Vihdoin ilmaiskatselussa – 80-luvun terävin ja kyynisin teinikomedia
Lue myös: Vain aikuisille: Ilmaiskatselussa kiistelty ja raju giallo-klassikko – ohjaajansa uran kulmakivi