Kolme kovaa toimintajännäriä 2010-luvulta – Mikä on niiden versioista paras?

2010-luvulla nähtiin useita elokuvia, joista julkaistiin lopulta jopa kolme erilaista versiota. Tällaisessa versioviidakossa jää helposti epäselväksi, mikä onkaan se kannattavin valinta illan leffahetkeksi. Selvitetään nyt kolmesta hyvästä toimintajännäristä niiden paras versio!

4.6.2024 08:00

Phillip Noycen ohjaama, kesällä 2010 julkaistu Salt on yli sadan miljoonan dollarin budjetilla tehty tuima toimintatrilleri. Elokuvassa CIA-agentti Evelyn Salt (Angelina Jolie) joutuu pakomatkalle venäläisen loikkarin väittäessä häntä presidentin murhaa suunnittelevaksi kaksoisagentiksi.

Elokuvateattereiden lippuluukuilla lähes 300 miljoonan dollarin verran kilistellyt elokuva sai kotiteatteriensi-iltansa julkaisuvuotensa lopulla. Kuluttajien yllätykseksi niin dvd- kuin blu-ray-julkaisuilla oli leffan teatteriversion (100 min) ohella myös pidemmät Extended Cut- (101 min) ja Director’s Cut (104 min) -versiot. Pituuserot eivät vaikuta päällepäin kummoisilta, mutta totuus on tällä kertaa toisenlainen.

Aloitetaan Extended Cut -versiosta (jatkossa EC). Ensinnäkin se on teatteriversiota väkivaltaisempi. Oli kyseessä sitten elokuvan avaava kidutus-kuulustelukohtaus tai loppuosan räiskintähetket, hakkaamista ja verta nähdään EC:ssä enemmän. EC:ssä on myös puolen tunnin kohdalla tarinaan pehmeyttä tuova 45-sekuntinen lisäys, jossa Evelyn tutustuu Miken (August Diehl), tulevan aviopuolisonsa, hämähäkkiharrastukseen.

EC ei kuitenkaan tyydy pelkkiin lisäyksiin, vaan siinä on myös vaihtoehtoisia hetkiä ja jopa huomattava poisto.

Kun Evelyn joutuu tunnin kohdalla todistamaan aviopuolensa kuoleman, ei tätä ammuta hengiltä kuten teatteriversiossa. EC:ssa kohtaus on paitsi lähes 45 sekuntia pitempi myös huomattavasti kylmempi: aviomies hukutetaan Evelynin silmien alla.

Hetkeä edellisen jälkeen tuleva kaksiminuuttinen lahtauskohtaus, jossa Evelyn tappaa Orlovin (Daniel Olbrychski) sekä koko laivalla olevan miehistön kranaatteja ja aseita käyttäen, puuttuu EC:sta kokonaisuudessaan. Tarinaan tulee siis tässä kohtaa melkoinen käänne, joka vaikuttaa voimakkaasti elokuvan loppuratkaisuun.

Teatteriversiossa Peabody (Chiwetel Ejiofor) auttaa käsiraudoitettua Evelyniä karkaamaan lennossa olevasta helikopterista. Peabody uskoo agentin puhuvan totta ja pyytää tätä ”hoitamaan keikan loppuun”. Elokuva päättyy Evelynin juostessa metsässä selkeän päämäärän voimistuttamana.

EC:ssa Peabody kuulustelee vankilassa Evelyniä. Hän huomauttaa, että Orlov on vielä vapaalla jalalla ja pyytää mitä tahansa tietoja tämän kiinnisaamiseksi. Evelyn kertoo tarinaansa Peabodylle ja puree samalla häneen istutetun syanidihampaan rikki. Tai niin Peabody luulee. Elvytykseen viety agentti nouseekin yllättäen paareilta ja pääsee pakenemaan. Kohtaus vaihtuu seuraavaan, ja siinä Evelyn on etsinyt Orlovin käsiinsä. Pienen sananvaihdon jälkeen agentti ampuu vihollisensa toimintakyvyttömäksi. Elokuva päättyy Orlovin hukuttamiseen – kostona Miken kohtalosta – ja koulutuskeskuslinnan räjäyttämiseen.

Huomattakoon, että EC:ssa on myös useita muita lyhyempiä muutoksia ja lisäyksiä.

Saltin Director’s Cut (jatkossa DC) on eräänlainen teatteriversion ja EC:n hybridi, mutta eksklusiivisella loppuratkaisulla. EC:n väkivalta ja lisätyt kohtaukset ovat läsnä, mutta niin on myös teatteriversiossa tunnin kohdalla nähdyt Orlovin ja laivan miehistön tappaminen. Edellinen tosin esitetään entistä graafisemmin.

DC:n päätöskohtaus seuraa teatteriversiota sisältäen tosin yhden huomattavan eron. Kun Evelyn pakenee metsässä, kuullaan uutisraportti, jossa kerrotaan uuden presidentin astuneen virkaan ja Evelynin (väitetyn) kuoleman myötä kaikkien terroristien tulleen eliminoiduksi. Tällä vihjataan, että Orlov oli mitä ilmeisemmin onnistunut tehtävässään.

Saltin kaikissa kolmessa versiossa on omat puolensa, mutta EC on niistä kokonaisuutena tyydyttävin.

Kohti romaanille uskollista versiota

Ben Affleckin ohjaama huikeilla näyttelijäsuorituksilla ladattu The Town (2010) kertoo pankkiryöstäjästä, joka haluaa irtaantua vaarallisesta elämäntavastaan.

Chuck Hoganin romaaniin Prince of Thieves perustuvan elokuvan 125-minuuttinen teatteriversio sai kiitettävän vastaanoton niin katsojilta kuin kriitikoilta. Jäntevä ja erinomaisesti kerrottu elokuva toimi kuitenkin vielä alkuperäisjulkaisuakin paremmin vuoden 2010 lopulla ilmestyneenä Extended Cut -versiona. Pidennetty 151-minuuttinen versio panostaa henkilöhahmoihin, ja etenkin Rebecca Hallin näyttelemä Claire saa runsaasti lisäminuutteja. Syvällisemmän tarinankerronnan ohella mukana on vähän enemmän paljasta pintaa ja kovia otteita.

Rebecca Hall saa The Townin pidennetyissä versioissa runsaasti enemmän huomiota.

Siinä missä Extended Cut seuraa tarkemmin alkuperäislähdettään, on sen loppukohtaus kuitenkin sama kuin minkä elokuvan koeyleisö halusi teatteriversioon. Tämä asia korjattiin vuonna 2012 ilmestyneellä Alternate Cut -versiolla.

154 minuuttia kestävä Alternate Cut on muutoin sama kuin Extended-versio, mutta sen loppukohtaus on sama kuin romaanissa. Eli muista versioista poiketen Doug (Affleck) ei pakene ja aloita uutta elämää jossain syrjäseudulla. Sen sijaan hän joutuu välienselvittelyyn katujengiläisten kanssa saaden lopulta luodeista. Kaikissa versioissa olevat identtiset päätössanat nähdäänkin Alternate Cutissa erilaisessa valossa.

The Town on nautittava elokuva kaikkina kolmena versiona. Pidemmät versiot ovat kuitenkin ne, joihin kannattaa katseensa kääntää. Lopulta on siis päätettävä, haluaako nähdä ”katsojaystävällisemmän” vai romaanille uskollisemman version.

Kolme kertaa Kevin Costnerin comeback-yritys

Luc Bessonin kynästä lähtenyt 3 Days to Kill (2014) on toimintajännäri parantumattomasti sairaasta CIA-agentti Ethan Rennerista (Kevin Costner), joka päättää tehdä edes kerran elämässään jotain oikein. Hän matkaa Pariisiin tapaamaan kymmenen vuotta aiemmin jättämiään tytärtä ja ex-vaimoa. Yhteydenpito näihin kuitenkin hankaloituu, kun hänelle tarjotaan yllättävää keikkaa, jonka palkkiona olisi elinaikaa mahdollisesti pidentävä uusi lääke.

3 Days to Kill ei tehnyt Costnerista samanlaista comeback-staraa kuin Taken-elokuva oli tehnyt Liam Neesonista kuusi vuotta aiemmin, vaikka aikalailla identtiset – ja toimivat – ainekset olivat kasassa. Kuten Takenin kohdalla kävi, myös Costnerin toimintajännäristä julkaistiin kaiken kukkuraksi heti kättelyssä kaksi eri versiota.

Helmikuussa 2014 ensi-iltaan tullut elokuva esitettiin Yhdysvalloissa (jatkossa US-versio) eri versiona kuin muualla maailmassa. Tällä kertaa kävi yllättävästi kuitenkin niin päin, että US-versio osoittautui lähes minuutin verran kansainvälistä versiota pidemmäksi. Yleensä Bessonin tuottamien elokuvien kohdalla on ollut päinvastoin.

US-version (117 min) lisäykset tulevat noin puolen tunnin kohdalla Ethanin suorittaessa ensimmäistä tehtäväänsä. Kansainvälisessä versiossa (116 min) ei näytetä kuinka Ethan aluksi nappaa ovistopparin. Kun huoneen ovi aukeaa hetkeä myöhemmin, kyseinen stoppari kierii lattialla pahisten luullessa sitä kranaatiksi. Kun yksi huomaa ja sanoo ääneen mistä onkin kyse, saa hän luodista. Toisen antautuneen miehen Ethan lyö aseellaan tajuttomaksi. Tämän jälkeen Vivi (Amber Heard) astuu huoneeseen, mistä myös kansainvälinen versio jatkuu.

Toinen mutta mitätön eroavaisuus nähdään noin tunnin kohdalla. Lattialla hengähtävä Ethan näkee pahiksen takista putoavia valokuvia. US-versiossa on kuva hänestä, kansainvälisessä versiossa myös hänen tyttärestään Zooeysta (Hailee Steinfeld) ja ex-vaimostaan Christinesta (Connie Nielsen). Kohtaus kestää kansainvälisessä versiossa kymmenen sekuntia kauemmin.

Valokuvahetkellä ei ole niinkään merkitystä, mutta US-versiossa nähdyn ovistopparivitsin ja lisätyn toiminnan puuttumista kansainvälisestä versiosta ei voi kuin ihmetellä.

Vuoden 2014 aikana ilmestyi elokuvasta vielä kolmas versio. Muutamien maiden kotiteatterijulkaisuun sisältyi nimittäin 123-minuuttinen Extended Version.

Pidennetyn version pohjana on US-versio, eli se sisältää siinä nähdyn ovistopparikohtauksen. Mukana on kuitenkin myös muita huomattaviakin eroja.

Ensimmäinen isompi lisäys tulee 11. minuutilla. Kun lääkäri on kertonut sairaalavuoteella makaavalle Ethanille huonot uutiset, jatkuu kohtaus Extended Versiossa vielä 25 sekuntia pidempään. CIA:n agentti tulee kiittämään Ethania tämän hyvin hoidetusta urasta. Ethan saa päättyvästä taipaleesta kiitokseksi rannekellon ja eläkkeen.

Seuraava selkeä eroavaisuus tulee 80. minuutilla. Strippiklubille sijoittuva kohtaus, jossa Vivi antaa Ethanille uuden lääkepiikin, sisältää huomattavasti teatteriversioita enemmän paljasta pintaa. Eksoottista tanssia näytetään myös vähän yli puoli minuuttia kauemmin.

89. minuutilla nähtävä Ethanin ja Christinen välinen keskustelu on Extended Versiossa 25 sekuntia pidempi. Christine sanoo, että Ethanin on kerrottava Zooeylle hänen terveydentilastaan.

Vain pidennetyssä versiossa tytär näkee mitä vanhemmat ovat puuhanneet.

Minuuttia myöhemmin, heti Ethanin ja Christinen aamuherätyksen jälkeen, tulee puoliminuuttinen lisäys, jossa Zooey tuo vanhemmilleen aamupalaa.

108. minuutilla tulee puoli minuuttia uutta materiaalia. Ethan lähestyy verissään raahautuvaa Wolfia (Richard Sammel) tarkoituksenaan tappaa tämä. Kaksi Wolfin kätyriä ryntää paikalle, mutta he poistuvat vähin sanoin. Ethanin voimat kuitenkin ehtyvät ja hän putoaa lattialle. Hän ehtii sanoa muutaman sanasen ennen kuin menettää tajuntansa kohtauksen päättyessä siihen. Teatteriversio huipentuu Vivin astuessa Wolfin käden päälle ja potkaistessa aseen tajuntansa menettäneen Ethanin suuntaan.

Ethanin herätessä Vivi painostaan häntä tappamaan Wolfin. Extended Version kestää tässä kohtaa yli puoli minuuttia kauemmin Ethanin käydessä läpi tunteitaan.

113. minuutilla käytävä Ethanin ja Christinen viimeinen keskustelu on Extended Versionissa sekä pidempi että erilainen. Teatteriversiossa Ethan kertoo olleensa huono aviopuoliso ja toivovansa enää mahdollisuutta viettää aikaa tyttärensä ja vaimonsa kanssa niin paljon kuin on vain mahdollista. Extended Versiossa Ethanin avautuminen on erilainen. Hän kertoo ymmärtävänsä, jos Christine haluaa pysytellä etäällä hänestä.

Extended Version sisältää myös tukun muita lyhyempiä mutta hahmoihin yhtä kaikki syvyyttä antavia lisäyksiä. Näin ollen se on selkeästi kaikista kolmesta versioista paras valinta katseluun.

Miten nähdä artikkelin elokuvat?

Salt: Elokuvan suomeksi tekstitetty dvd ja blu-ray sisältävät kumpikin elokuvan kaikki kolme versiota.

The Town: Teatteriversio on julkaistu suomenkielisillä teksteillä niin dvd:nä, blu-raynä kuin UHD:nä. Extended Cut -versiosta on julkaistu suomiteksteillä varustettu blu-ray. Alternate Cut -version kohdalla joutuu kääntämään katseensa Saksassa tai Yhdysvalloissa julkaistuun useamman levyn erikoisversio-blu-ray-settiin. Sitä ei ole tekstitetty suomeksi.

3 Days to Kill: Suomen levyjulkaisut sisältävät vain kansainvälisen version. US-versio julkaistiin Yhdysvaltojen lisäksi myös Isossa-Britanniassa blu-rayllä; molemmat niistä sisältävät myös Extended Versionin.

Teksti: Tom Kajaslampi