Kevin Costnerin tuotannot tutkivat usein rosoista individualismia sekä sivilisaation ja erämaaelämän yhteentörmäystä. Niiden teemoja ovat myös Amerikan villin lännen kompleksiset oikeuden ja moraalin säännöt.
Costnerin länkkärit juhlistavat usein rajaseutujen pioneerihenkeä. Se on selvää jo hänen uraauurtavasta Tanssii susien kanssa -elokuvastaan (1990). Se kertoo liittovaltion armeijan luutnantista, joka upottautuu alkuperäisheimon elämään. Se painottaa tutkimusmatkailua, itsetutkiskelua ja syvää kunnioitusta luontoa ja alkuperäiskulttuureja kohtaan. Costner selvästi ihailee diversiteettiä ja sinnikkyyttä, joita pidetään amerikkalaisina arvoina.
Armottomassa maassa (2003) Costner esittää entistä pyssysankaria, joka joutuu taas turvautumaan väkivaltaan yhteisöään suojatakseen. Sen sankarikuva on vivahteikas; päähenkilöt eivät ole erehtymättömiä sankareita vaan moraalisten ongelmien kanssa painivia monitasoisia yksilöitä. Se kuvastaa visiota hyvä ja pahan rajan hämäryydestä sekä todellisen sankaruuden vaatimista vaikeista päätöksistä niiden henkilökohtaisesta hinnasta välittämättä.
Usein Costnerin työt kritisoivat yhdysvaltalaista uskomusta ”kutsumuskohtalosta”, joka ruokki laajentumista Pohjois-Amerikan mantereen yli, sekä sen seurauksia. Tanssii susien kanssa kuvaa länteen suuntaavan laajenemisen tuhoisaa vaikutusta alkuperäisheimoille toisin kuin perinteiset, Amerikan valloitusta ihannoivat länkkärit. Korostamalla heimojen näkökulmaa Costner haastaa yleisöä miettimään uusiksi käsitystään historiasta.
Myös lunastus ja vapahdus ovat toistuvia teemoja Costnerin westerneissä. Vuonna 2018 alkaneessa Yellostone-sarjassa Costnerin esittämä karjatilallinen yrittää ylläpitää perheensä perintöä keskellä korruptiota ja ahneutta. Sarja tutkii hahmon pyrkimyksiä sovittaa vanhoja tekojaan ja suojella maataan ja perhettään. Tarkentaminen sovitukseen ja anteeksiantoon alleviivaa uskoa yksilön ja yhteisön kykyyn muuttua ja heijastelee laajempaa toiveikkuutta kansakunnan toipumisesta ja uudistumisesta.
Myös oikeus on keskeinen teema Costnerin länkkäreissä, joissa hahmot usein kohtaavat laittomuutta ja korruptiota. Wyatt Earpissa (1994) Costner näyttelee legendaarista lainvalvojaa tarinassa, joka paneutuu tämän heltymättömään oikeuden janoon. Elokuvan visiossa Amerikka on paikka, jossa laki on kaiken ydin, mutta jossa oikeuden eteen on taisteltava. Ja sen hinta voi olla yksilölle korkea.
Amerikkalaista maisemaa Costner katsoo usein kunnioittaen ja ihaillen. Hänen hahmoillaan on usein syvällinen yhteys maahan, jonka säilyttämistä ja kunnioittavaa hyödyntämistä he ajavat. Se on nähtävissä Tanssii susien kanssa -elokuvasta Yellowstoneen; luonto ei ole vain tausta vaan oleellinen osa tarinaa, melkein yksi hahmoista. Costner puhuu niin amerikkalaisen ympäristön kuin alkuperäiskulttuurien suojelun tärkeydestä.
Kevin Costnerin westernit kertovat siis monitahoisesta Amerikasta, ja niitä sävyttää kunnioitus erilaisia kulttuureita ja maisemia kohtaan, monitasoinen käsitys sankaruudesta ja oikeudesta. Tuotannoillaan Costner kritisoi perinteistä historiankäsitystä mutta esittää vision maasta, joka arvostaa sovitusta, ympäristön vaalimista ja oikeudenmukaisuuden tavoittelua. Hän selvästi rakastaa maansa ideaaleja, mutta on myös tietoinen sen vinoumista.
Lue myös: Kevin Costner työsti länkkärihullutustaan ikuisuuksia, ja siltä se tuntuukin