Keksikö James Bond vihreän siirtymän? 50 vuotta vanha elokuva on hämmentävän ajankohtainen – ”Puhdas ja uusiutuva energiamuoto voisi vähentää hiilijalanjälkeä”

M pohtii elokuvassa myös maalämmön hintaa.

8.7.2024 07:00

Vuoden 1974 Bond-elokuva 007 ja kultainen ase ei ole elokuvasarjan parhaita. Siitäkään huolimatta, että pääpahis Scaramangaa näyttelee itse Christopher Lee.

Kiinnostavaa on sen sijaan pääteeman ajankohtaisuus.

Elokuvassa Scaramanga on rakentanut teollisuusmiljoonäri Hai Fatin avulla oman aurinkoenergiatehtaan. Auringonvalon muuntaminen sähköksi ei kuitenkaan onnistu ilman pientä, mutta elintärkeää komponenttia (”Solex agitator”). Tämän Britannian tiedustelupalvelu haluaa itselleen.

”Riippuvuus öljystä ja hiilestä on johtanut vaihtoehtoisten energiamuotojen etsimiseen. Solex voisi tarjota loputtoman määrän energiaa auringon avulla”.

”Aurinkoenergia on teknologinen läpimurto, joka voisi ratkaista energiapulan ja vähentää hiilijalanjälkeä merkittävästi”, Bondin esimies M luennoi.

Vuoden 1973 öljykriisin keskellä tehdyssä Bondissa otetaan siis kantaa nk. vihreään siirtymään, vaikka koko termiä oli tuskin tuolloin edes olemassa.

Elokuvan 50 vuoden ikä näkyy kohtauksessa, jossa M pohtii maalämmön ja vesivoiman hintaa. Hän toteaa ne liian kalliiksi.

Samalla M arvelee, että energiamurroksessa on kyse muustakin kuin päästöjen vähentämisestä ja ihmisten elämänlaadun parantamisesta.

”Hän saavuttaisi keksinnöllä suurta taloudellista etua ja vaikutusvaltaa. Kuvittele tilanne, jossa yksi taho voisi määrätä, kuka energiaa saa ja millä hinnalla. Tällä tavalla kokonaiset valtiot voisi saada polvilleen”, M varoittelee.

YouTube video