Elokuvientekijä, kirjailija Jörn Donner (1933–2020) eli elämänsä avoimesti, itseään ja muita säästelemättä. Työtelijään Donnerin saavutukset ovat kiistattomat ja hänen kädenjälkensä näkyy kotimaisessa kulttuurissa ikuisesti. Hän ehti tehdä niin laaja-alaisesti, että monesti huomautetaan Donnerin elämäkerran olevan mahdoton ajatus. Niin totesi myös kirjailija Philip Teir, joka päätyi kirjoittamaan kirjan Donnerin leskestä, Bitte Westerlundista.
Oikeastaan kirja ei kerro niinkään Bittestä, vaan Jörnin ja Bitten suhteesta. J&B – Kohtauksia eräänlaisesta avioliitosta valottaa Donnerin yksityiselämää enemmän, kuin mikään muu kirja ennen tai jälkeen mammutin kuoleman. Eläessään Donner valikoi kertomansa tarkkaan, mutta nyt varjoon jäänyt vaimo saa kertoa tarinan niin kuin sen itse koki.
Olen aina ajatellut, että salaperäisen Donnerin tunsi todennäköisesti parhaiten hänen oma vaimonsa, mutta kirja osoittaa, että kukaan ei tuntenut häntä. Se on samaan aikaan kiehtovaa, että surullista. Ehkä Donnerin kokema yksinäisyyden tunne johtui siitä, ettei hän osannut päästää ketään tarpeeksi lähelle. Näennäisesti Donnerilla oli kaikki mitä voi toivoa, mutta oliko hän lopulta omaan elämäänsä tyytyväinen?
Teirin kirja on muutakin kuin entisten suhteiden perkaamista. Se sisältää esimerkiksi harvinaisen ja mielenkiintoisen Harriet Anderssonin haastattelun. Andersson oli Ingmar Bergmanin luottonäyttelijä ja yksi Donnerin rakkaista. Kirja on yritys ymmärtää monimutkaista ja ainutlaatuista persoonaa. Rehellisesti, ilman sädekehää, mutta hyvällä maulla.
Jesse Raatikainen
★★★★
J&B – Kohtauksia eräänlaisesta avioliitosta. Kirjoittanut Philip Teir. Kustantaja Otava. 237 sivua.