Ghiblin rakastettujen animaatioiden valjastaminen tekoälyn käyttöön kuohuttaa tunteita

Tekoälyn uusi päivitys sai aikaan Ghiblin tunnistettavaa tyyliä mukailevien kuvien tulvan.

28.3.2025 18:30

ChatGPT-tekoälybotista tunnetun OpenAI:n uuden GPT-4o-kuvageneraattorin julkaisu viime tiistaina on herättänyt vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa, eikä pelkästään positiivista. Äänekkäin polemiikki liittyy rakastettuun animaatiostudioon Studio Ghibliin, joka tunnetaan muun muassa Naapurini Totoron ja Henkien kätkemän kaltaisista mestariteoksista.

Tehokas uusi päivitys mahdollisti hämmentävän tarkkojen Ghiblin tyylisten piirroskuvien luomisen vain muutamalla klikkauksella. Pelkästään sosiaalisen median palvelu X:ssa on jaettu itse generoituja kuvia jo valtavia määriä esimerkiksi hashtagilla #GhibliTrend. Erityisen suosittuja ovat olleet tunnetuista meemikuvista tehdyt Ghibli-versiot.

Mukaan trendiin lähti myös OpenAI:n toimitusjohtaja Sam Altman, joka julkaisi itsestään Ghibli-tyylisen X-profiilikuvan. Ghibli-tyylisistä tekoälytuotoksista ovat tähän asti uutisoineet muun muassa Variety, The New York Times ja CNN.

Studion faneja kuvatulva on suututtanut. Studio Ghibli on tunnettu käsin piirretystä pikkutarkasta tyylistään, joka muistuttaa enemmän Disneyn klassikkoanimaatioiden jälkeä kuin animelle tyypillistä limited animation -tekniikkaa, jolla pyritään säästämään mahdollisimman paljon aikaa ja rahaa.

Tekoälyn toiminta on koettu epärehellisenä erityisesti siksi, miten paljon käsityötä ja osaamista Ghiblin työ vaatii. On tiedossa, että muutaman sekunnin kohtauksen tuotantoon saattaa studiolla mennä kuukausia tai jopa vuosia, kuten tässä Eiji Yamamorin tunnetussa kohtauksessa Tuuli nousee -elokuvasta:

Studio Ghiblin sydän ja toinen perustaja Hayao Miyazaki on itsekin paheksunut tekoälyllä luotua animaatiota. Vuonna 2016 hänelle esitettiin tekoälyllä tuotettu tekniikkademo, johon hän kommentoi jyrkästi: ”Olen kuvottunut. Jos todella haluatte tehdä outoja juttuja, niin tehkää vaan. Minä en halua käyttää tätä teknologiaa työssäni ollenkaan. Jotenkin minulla on vahva tunne, että tämä on loukkaus itse elämää vastaan.”

Lainausta on käytetty laajasti käynnissä olevan tekoälykeskustelun yhteydessä, mutta sitä on myös irrotettu kontekstistaan. Todellisuudessa on vaikea ymmärtää, mihin Miyazaki tarkalleen viittaa kuvotuksellaan, sillä demo liittyi kauhukuvastoon ja esitti tarkoituksella hyvin ällöttäviä, epämuodostuneita ruumiita. Tekoälyä kohtaan mestarilla ei silti vaikuta olevan mitään rakkautta.

YouTube video

Ghibli-taiteiluun vaikuttaisi tulleen jokin keskeytys viimeisen vuorokauden aikana. Käytännössä Ghibli-henkisten kuvitusten pyytäminen ChatGPT:lta osoittautuu nimittäin tällä hetkellä yllättävän vaikeaksi.

Ohjelma toistaa hellittämättömästi, että pyyntö rikkoo sen määräyksiä, eikä Ghiblin tyylin suora kopiointi ole mahdollista, koska se on tekijäinoikeussuojattua sisältöä.

Kuvakaappaus keskustelusta ChatGPT-botin kanssa.

Taustalla voi olla myös teknisiä ongelmia, jotka johtuvat palvelun viimeaikaisesta suosiosta. Toimitusjohtaja Altmanin mukaan etenkin grafiikkaprosessorien suorituskyky on ollut koetuksella.

Studio Ghibli ei toistaiseksi ole julkaissut omaa kannanottoaan asiaan.

Lue myös: Tilaa Episodin uutiskirje ja tiedät mitä katsoa! Nappaa katseluvinkit suoraan sähköpostiin tästä.