Eteenpäin on vuoden ensimmäinen iso Disney-satsaus

Eteenpäin on ensimmäinen tämän vuoden isoista Disney/Pixar-animaatioista. Elokuvan tuottaja Kori Rae esitteli elokuvasta uutta materiaalia lehdistölle Lontoossa viime vuoden lopulla. Rae on ollut mukana tekemässä muun muassa elokuvia Monsterit Oy, Ihmeperhe ja Monsterit Yliopisto, joten kyseessä on kovan luokan Hollywood-tuottaja.

4.3.2020 12:55

Elokuvan keskiössä ovat veljekset Ian ja Barley (äänirooleissa Avengers -leffoistakin tutut Tom Holland ja Chris Pratt), jotka elävät taianomaisessa valtakunnassa. Harmillisesti taika on vähitellen kadonnut ja valtakunta muistuttaa nyt lähinnä uneliasta peruslähiötä.

Ianin 16-vuotissyntymäpäivän kunniaksi veljesten äiti kaivaa ullakolta poikien edesmenneen isän jättämän lahjan. Se paljastuu maagiseksi sauvaksi, jolla veljekset voivat tuoda isänsä takaisin kuolleista yhdeksi päiväksi. Kaikki ei mene aivan putkeen, ja veljekset tuovat isästään takaisin vain puolikkaan, pelkät jalat.

Tuodakseen loputkin isästään takaisin Ianin ja Barleyn täytyy löytää uusi jalokivi sauvaan. Niinpä veljekset lähtevät uskomattomalle seikkailulle isä-puolikkaansa kanssa.

Rae kertoo elokuvan olleen tuotannossa jo kuusi vuotta. Se sai alkunsa ohjaaja Dan Scanlonin omasta lapsuudesta. Danin isä kuoli Danin ja hänen veljensä ollessa nuoria, eikä Danilla ole mitään muistoja hänestä. Veljekset metsästivät käsiinsä kasetin, jolla heidän isänsä sanoo kaksi sanaa: ”hei” ja ”näkemiin”. Muita videoita tai äänitteitä perheellä ei Danin isästä ole. Tästä muistosta Eteenpäin-elokuva löysi tarinansa.

Ian ja Barley ikävöivät isäänsä ja haluavat epätoivoisesti kokea päivän hänen kanssaan. Erityisesti Ian, jota Rae kuvailee järjestelmälliseksi ja valmistautuneeksi, on hukassa ilman isähahmoa. Ian, kuten Scanlon, on kiusallisen ujo.

– Kun puhuimme tarinasta tuotantovaiheessa, meille selvisi, että kaikilla oli samankaltaisia kertomuksia, ja pystyimme samastumaan siihen henkilökohtaisella tasolla. Tarinamme kertoo perheestä, joten me kaikki löysimme tapoja ja elementtejä, jotka tekivät elokuvasta meille henkilökohtaisen ja samastuttavan, tuottaja Kori Rae kertoo.

Ei enää pelkkiä piirrettyjä

Muutamat viimeiset vuodet osoittavat, että animaatio genrenä on kasvanut hurjaa tahtia, eikä vain lippukassatuloissa vaan myös tarinankerronnan osalta. Yhä useammat animaatiot välttelevät perinteistä hyvä vastaan paha -kerrontaa tehdäkseen tilaa henkilökohtaisemmille tarinoille hahmojen kasvusta ja synkemmistä aiheista. Rae arvioi animaation genrenä antavan tarinalle enemmän tilaa ja mahdollisuuksia.

– Luulen, että se johtuu siitä, että animaatioelokuvissa voimme luoda erilaisia hahmoja ja maailmoja alusta alkaen, mutta niissä on silti universaaleja teemoja, joihin kaikki voimat samaistua. Voi ottaa lähtökohdaksi henkilökohtaisemman tarinan ja tehdä sen kanssa paljon.

Eteenpäin on elokuva, joka haluaa vedota sekä lapsiin että aikuisiin. Elokuvassa on hauskoja viittauksia 1980-luvulle, mutta se sijoittuu pääosin nykypäivään ja leikittelee moderneilla elementeillä. Elokuvassa yksisarviset muistuttavat enemmän roskiksia dyykkaavia pesukarhuja kuin niitä maagisia olentoja, joihin olemme tottuneet. Elokuvasta löytyy myös paljon viittauksia niin fantasiaelokuviin kuin roolipeleihinkin.

– Halusimme taikuuden olevan osa elokuvaa, ja kun keksimme, että veljekset tuovat isänsä takaisin taikuuden keinoin, kysyimme itseltämme miten taikuus on osana elokuvan maailmaa. Mitä jos taikuutta on olemassa, mutta sitä ei enää käytetä nykypäivänä? Hahmot käyttäisivät enemmin moderneja laitteita.

Hauskojen yksisarvisten lisäksi elokuvassa nähdään myös keijukaisia, jotka ovatkin jotakuinkin väkivaltaisia moottoripyöräjengiläisiä.

– Kuten yksisarvisten tapauksessa, halusimme kääntää hahmot päälaelleen. Keijut ovat maagisia, kilttejä ja ihania hahmoja, ja mietimme miten voisimme tehdä ne eri tavalla. Kuinka niin pienet oliot voisivat liikkua ilman taikaa? Eräs animoija keksi laittaa keijut moottoripyörän selkään, ja se toimi. Se oli todella huvittavaa!

Paljon elokuvan huumorista kumpuaa Barleyn ja Ianin puolikkaasta isästä, jonka veljekset ottavat mukaan seikkailulleen löytääkseen maagisen jalokiven, jonka avulla loputkin isästä voidaan toivottavasti tuoda takaisin. Tarina toimisi varmasti ilman koheltavia jalkojakin, joten ovatko ne mukana vain vitsien veistelyä varten?

– Huumori on suuri osa sitä, mutta halusimme myös tuoda ilmi veljesten suhteen isäänsä ja kuinka se kehittyy elokuvan aikana rajoitteista huolimatta. Elokuvassa loitsun tarkoitus oli antaa veljeksille mahdollisuus viettää kokonainen päivä isänsä kanssa ja vaikka asiat menevät pieleen, veljekset saavat viettää aikaa isänsä kanssa.

Vapaata artikulointia

Usein iso osa elokuvan menestyksestä riippuu onnistuneesta roolituksesta. Sekä Chris Pratt että Tom Holland ovat suuria tähtiä: molemmat nähtiin viime vuonna Marvelin jättituotannossa Avengers: Endgame. Vaikka näyttelijät eivät olleet samassa huoneessa nauhoittamassa repliikkejään kuin kerran, tuotantotiimi on luonut näyttelijöiden välille lähes käsinkosketeltavaa kemiaa.

– Emme valinneet heitä, koska he olivat Avengers-elokuvissa, vaan koska he olivat oikeita rooleihinsa. Me teemme animaation ääniroolien perusteella. Ensin suunnittelemme hahmot, sitten valitsemme näyttelijät ja viimeiseksi animoimme äänitysten perusteella. Meillä on kameroita äänityshuoneessa kuvaamassa näyttelijöitä ja animointitiimi katsoo nauhat. He kuuntelevat repliikkejä useita kertoja ja rakentavat animaation niiden perusteella.

– Luomme näyttelijöiden välisen kemian ja kohtausten rytmin leikkausvaiheessa. Käymme läpi jokaisen repliikin jokaisen oton, nauhoitamme kaikki repliikit useaan kertaan ja ennen kuin luovutamme materiaalin animaatiotiimille, luomme kohtausten dialogin hahmojen välillä.

Rae kertoo näyttelijöiden saavan myös improvisoida äänityksen aikana. Repliikit nauhoitetaan kuten ne on käsikirjoitettu, mutta sen jälkeen näyttelijät saavat tuoda omaa vivahdettaan rooleihinsa improvisaation kautta.

Suurin osa Disneyn tuottamista animaatioita dubataan yli 46:lle kielelle ympäri maailmaa. Tätä kirjoitettaessa elokuvan suomalaiset ääninäyttelijät eivät vielä ole tiedossa. Puuttuuko Mikki Hiiri eri maiden tuotantoihin ja äänitykseen?

– Annamme muutamia ohjeita, kerromme mitkä elementit ovat meille tärkeitä ja mitä haluamme hahmoilta, mutta emme juurikaan puutu muuhun. Elokuvia roolittavat ihmiset ovat ammattilaisia, ja luotamme heihin.

Sisäistä kilpailua

Disney dominoi maailman elokuvatarjontaa ja Pixarin oston myötä erityisesti animaation kenttää ja yhtiöllä onkin usein useita elokuvia tekeillä ja monta rautaa tulessa. Onko eri projektien väleillä kilpailua niin taloudellisesti kuin palkintojenkin puolesta?

– Kilpailu on tervettä! Joka toinen tai kolmas kuukausi järjestämme sisäisiä näytöksiä, joissa näytämme elokuvan studion väelle. Saamme näin todella hyvää palautetta ja ideoita elokuvan parantamiseksi. Saamme myös palautetta muilta studion ohjaajilta. Se on tärkeä osa Pixarin tapaa tehdä elokuvia. Kun työskentelee elokuvan parissa, sille sokeutuu. Tekijä saattaa olla liian kiintynyt vitsiin, joka ei oikeastaan toimikaan. Tuoreet silmät auttavat näkemään, mikä ei toimi ja mitä voisi vielä parantaa. Arvostamme palautetta hurjasti.

Pixar työstää parhaimmillaan myös elokuvaa Soul – sielun syövereissä, joka saa ensi-iltansa 28. elokuuta. Joutuiko näinkin iso studio palkkaamaan hurjan määrän uusia työntekijöitä saadakseen kaksi suurta animaatiota ulos samana vuonna?

– Kahden elokuvan työstäminen näin lähekkäin toisiaan on meille uutta, ja olemme todella innoissamme, että julkaisemme kaksi alkuperäistä elokuvaa tänä vuonna. Emme palkanneet uusia animoijia, vaan pyrimme aikatauluttamaan molempien elokuvien teon tarkasti, jotta työntekijät voivat siirtyä uuteen projektiin. Meillä on usein noin kolme elokuvaa aktiivisesti työn alla ja kolmesta viiteen elokuvaa esituotannossa.

Rae ei varsinaisesti ole mukana Disneyn oman striimauspalvelu Disney Plusin kanssa, mutta tuottaja kuvailee työntekijöiden liikkuvan paljon studion sisällä.

– Joku, joka animoi Kahvelia Toy Story 4 -elokuvassa, saattaa olla mukana hahmon animoimisessa Disney Plusille ja sitten siirtyä seuraavaan elokuvaan. Kaikki liikkuvat projektista ja yksiköstä toiseen.

Raen mukaan Pixar ei ole tekemässä kokopitkiä elokuvia pelkästään striimauspalvelulle, vaan Pixar jatkaa elokuvien tuottamista valkokankaille.

Teksti: Maria Lättilä, Lontoo
Kuvat: Disney

Aiheeseen liittyviä elokuvia