HBO-kanavan vuonna 2011 televisioihin saapunut Game of Thrones -fantasiasarja osoittautui niin suosituksi, että George R.R. Martinin oma nimi Tulen ja jään laulu -kirjasarjalleen häivytettiin taustalle, ja se tunnetaan nykyään ensimmäisen osan nimellä. Game of Thronesin toinen kausi kattaa Kuninkaiden koitos -kirjan (A Clash of Kings), mutta sisältää paljon elementtejä myös kolmannesta opuksesta Miekkamyrsky (A Storm of Swords), sekä pienen pieniä lainauksia myöhemmistäkin teoksista.
Ensimmäisen kauden tapahtumien johdosta valtava Westerosin niemimaa kuohuu verisiä tapahtumia. Monesta valtakunnasta koostunut kuningaskunta on ratkennut liitoksistaan, ja keskiaikainen fantasiamaailma kuhisee kuninkaita ja kuningattaria, jotka kynsin hampain pyrkivät joko koko Westerosia hallitsevalle Rautavaltaistuimelle tai omien alueittensa itsenäisiksi valtiaiksi.
Samaan aikaan Westerosin ulkopuolella, meren takana ja niemimaan pohjoisessa eristävän jättimäisen muurin toisella puolella muhii muitakin uhkia. Niihin liittyvät satojen, jopa tuhansien vuosien jälkeen heränneet muinaiset maagiset voimat.
Oma lukunsa ovat fantasiamaailman omalaatuiset luonnonlait, joiden johdosta kesät voivat kestää vuosia ja talvet ihmiselämän. Rauhan myötä myös pitkään kestänyt kesä on päättymässä, ja talvi tekee tuloaan. Sadonkorjuun sijaan kansakuntien viljelykset ja varastot joutuvat kuitenkin sotajoukkojen jalkoihin.
Game of Thronesin vahvuudet ja heikkoudet ovat Martinin alkuperäismateriaalissa. Sen rikas ja kiehtova historia, mytologia ja henkilögalleria heräävät eloon monen hyvän näyttelijän (ja massakohtausten melko tylsistyneen näköisten ekstrojen) avulla. Vahvan avausteoksen jälkeen Martin hajotti pakkansa loputtomaksi toteutumattomien suunnitelmien tilkkutäkiksi, jossa päähenkilöt lähinnä vaeltelevat paikasta toiseen. Kymmenosainen sarja onneksi karsii rutkasti varsinkin Aryan ja Daenerysin harharetkiä.
Ned Starkin kohtalo riisti sarjalta vahvan moraalisen selkärangan. Toisella kaudella selkeäksi päähenkilöksi hänen tilalleen on liiankin monta ehdokasta. Starkin Robb-pojalle on esimerkiksi annettu rutkasti turhan oloista lisämateriaalia, ja lopputuloksena on liian paljon seepiasävytteistä Kauniit ja rohkeat -tyyppistä puhuvien päiden melodraamaa. Käsikirjoitukset myös kärjistävät hahmoja poistaen hyviksi katsottujen tieltä vaikeita valintoja ja tehden pahoista tosi pahoja. Silti Game of Thrones on kiehtovinta fantasiaa, jota tv:ssä – tai elokuvateattereissakaan – on nähty vuosiin.
Martinin kirjoja lukiessa on pakko vähän väliä pysähtyä tutkimaan karttoja ja muistelemaan keitä tarinassa kuhisevat henkilöt taas olivatkaan. Blu-rayn mainio interaktiivinen ominaisuus mahdollistaa niin paikkojen, kuvassa näkyvien henkilöiden kuin historiallisen jatkumon tutkimisen kätevästi kesken katselun muutamalla näppäimen painalluksella. Kun mukaan lasketaan lukuisat kommenttiraidat, koosteet sarjan tekemisestä sekä muut lisämateriaaliherkut, jää blu-ray-ekstrojen ainoaksi isoksi miinukseksi suomenkielisen tekstityksen puute. Dvd:ltä puuttuu tietysti interaktiivisuus, mutta tärkeimmät kommentoinnit, koosteet ja historiikit löytyvät siltäkin.
Jouni Vikman
Sarja ★★★★
Dvd ekstrat ★★★
Blu-ray ekstrat ★★★★
Game of Thrones: Kausi 2. Yhdysvallat 2012. Ohjaus Alan Taylor, Alik Sakrarov, David Petrarca, David Nutter, Neil Marshall. Käsikirjoitus David Benioff, D.B. Weiss, Bryan Gogman, Vanessa Taylor, George R.R. Martin, perustuu George R.R. Martinin romaaniin. Pääosissa Peter Dinklage, Nikolaj Coster-Waldau, Emilia Clarke, Lena Headey, Kit Harington. Ikäraja 16. Dvd blu-ray. Julkaisupäivä 6.3.2013.