Alkuperäisen Star Wars -trilogian eri versiot ovat yhtä sekoilua – Imperiumin vastaiskuun on tehty rajuja muutoksia

Alkuperäisen Star Wars -trilogian toinen osa Imperiumin vastaisku on muuttunut vuosien varrella lähes yhtä paljon kuin sarjan ensimmäinen elokuva. Korjatuista efekteistä Luke Skywalkerin karseaan huutoon, tässä opas Tähtien sota V:n eri julkaisuversioihin.

7.4.2022 08:30

Star Wars: Episodi V – Imperiumin vastaisku sai ensi-iltansa 21. toukokuuta vuonna 1980 Yhdysvaltojen suurimmissa kaupungeissa – ja parissa drive-in-teatterissa. Elokuvaa esitettiin ensimmäiset neljä viikkoa ainoastaan 70 mm keloilta ja kuusikanavaisella Dolby Stereo -äänellä. Tarkoituksena oli, että yleisö voisi kokea odotetun jatko-osan parhaalla silloisella tekniikalla.

Koska 70 mm -printtien valmistus oli huomattavasti 35 mm vastinetta hitaampaa, piti julkaistava versio ”lukita” hyvissä ajoin. Tässä välissä tapahtuivatkin elokuvan ensimmäiset muutokset.

Samalla kun 70 mm:n filmikopioita valmisteltiin, teki George Lucas ryhmineen elokuvaan hienosäätöjä kesän suurempaa levitystä ajatellen. 18. kesäkuuta alkaen kankaille heijastetut 35 mm -kopiot sisälsivätkin muutoksia, joista ei tosin kerrottu esimerkiksi lehdistölle yhtikäs mitään.

Eroavaisuuksia ei ole kuin kourallinen, ja ne ovat pääosin hyvin pieniä. Esimerkiksi kohtauksessa, jossa Luke on Bacta-tankissa, ei alun perin näytetty Chewbaccan, Hanin, Leian ja C-3PO:n tarkkailevan tilannetta sivusta. Palpatinen hologrammi laitettiin ilmestymään pehmeästi Darth Vaderin polvistuessa tämän eteen; 70 mm -versiossa tämä oli heti kohtauksen alusta alkaen nähtävillä. Korjausliike tehtiin myös hetkeen, jossa Bespinin pohjassa roikkuva Luke pudottautuu Millennium Falconiin; 70 mm -versiossa Falconin katolta unohtunut tutka palautettiin paikalleen.

Suurin muutos tehtiin elokuvan loppuun. Siihen lisättiin kolme uutta otosta selventämään visuaalisesti, etteivät Leia ja Luke ole Millennium Falconissa Landon ja Chewbaccan kanssa. Lucas piti tätä tärkeänä, sillä ensi-iltaesityksessä hetki oli aiheuttanut yleisössä pientä hämmennystä. Kohtaukseen lisättiin myös Landon lause: ”Luke, when we find Jabba the Hutt and that bounty hunter, we’ll contact you”. Myös musiikkia jouduttiin lisäyksien takia hieman muokkaamaan.

Imperiumin ensi-illassa nähty 70 mm -versio on siirtynyt muistojen hautausmaalle. Tänä päivänä elokuvan alkuperäisversiosta puhuttaessa tarkoitetaankin leffan 35 mm -julkaisua, joka päätyi myös videokaseteille ja laserdisc-levyille.

Suurten muutosten Special Edition

Kun alkuperäinen Star Wars -trilogia saapui vuonna 1997 elokuvateattereihin Special Edition -julkaisuna, koki Imperiumin vastaisku muiden osien ohella suuria muutoksia. George Lucas kertoi silloin, että nyt elokuvat ovat huomattavasti lähempänä hänen alkuperäistä visiotaan.

Imperiumin SE-versiossa riittää ihmeteltävää. Ensinnäkin sen kuvarajaus on hieman outo muutamien kohtauksien ollessa ikään kuin zoomattuja. Sen tosin havaitsevat todennäköisesti vain kovemman luokan StaWa-fanit. Varsinainen ensimmäinen huomattava muutos on alun kohtauksessa, jossa jääluolan katosta roikkuva Luke kohtaa Wampan. Hirviötä ei teatteriversiossa pahemmin näytetty, mutta asia on SE:ssä toisin uusintakuvausten ansiosta.

Palpatine ennen vuotta 2004 ja sen jälkeen.

Visuaalisia efektimuutoksia ja -lisäyksiä on tukuttain. Alkuperäisiin tehosteisiin jääneitä virheitä on korjattu isolla kädellä. Lisäyksistä tärkeimpien joukkoon lukeutuu kohtaus, jossa Millennium Falcon irtaantuu tähtihävittäjästä romujätteiden sekaan; nyt näytetään selkeästi, kuinka Boba Fett alkaa seurata heitä. Hetkeä myöhemmin tapahtuva Falconin lähestyminen Bespinin pilvikaupunkiin on Special Editionissa huomattavasti näyttävämpi. Muutoinkin kohtaukset Bespinissä ovat kokeneet runsaita ehostuksia, ja näytetäänpä kaupunkia jopa lisätyllä 15-sekuntisella otoksella sen yläpuolella kierrellen. Lopussa tulee vielä lisäys, jossa Vader palaa Bespinistä tähtihävittäjään. Uuden lähestymisefektin lisäksi varsinainen alukselle saapuminen on napattu Jedin paluun alusta, eri kuvakulmia tosin käyttäen.

Ääniraitaan on tehty muutamia lähes huomaamattomia dialogilisäyksiä, mutta myös kaksi erikoista muutosta. Kun R2-D2 lentää kaaressa Dagobahin vesipedon suusta, ei Luke enää sano hauskasti teatteriversion tavoin: ”You’re lucky you don’t taste very good!” vaan: ”You were lucky to get out of there.” Toinen hämmentävä muutos tulee Darth Vaderin suusta. Kun hän valmistautuu poistumaan Bespinistä, ei enää kuulla ytimekästä: ”Bring my shuttle!”-lausetta vaan: ”Alert my Star Destroyer to prepare for my arrival.” Kaiken kukkuraksi Vaderin ääni ei oikein kuulosta häneltä itseltään.

Shokeeraavin äänilisäys tulee kuitenkin kohtauksessa, jossa Luke päättää Vaderin ”Join me”-puheen päätteeksi hypätä kuiluun. Special Editionissa hän kirkuu koko pudotuksen ajan. Huuto ei ainoastaan kuulosta Palpatinelta tämän pudotessa Jedin paluun lopussa, vaan itse asiassa on siihen äänitetty toinen otos. Kierrätys kunniaan!

Kolmas kerta toden sanoo?

Kun originaali Star Wars -trilogia pääsi vihdoinkin vuonna 2004 dvd-levitykseen, oli edessä jälleen uusia viilauksia. Dvd-versiot pohjautuivat vuoden 1997 Special Editioneihin, joskin värikorjattuina ja alkuperäisten versioiden kuvarajausta enemmän kunnioittaen.

Äänipuolella kuullaan kourallinen muutoksia. Boba Fettin äänestä vastaa nyt esiosatrilogiassa Jango Fettiä ja myöhemmin TV-sarjoissa The Mandalorian ja The Book of Boba Fett Bobaa näytellyt Temuera Morrison. Myös Fettin alus Slave 1 on laitettu kuulostamaan samalta kuin esitrilogiassa. Special Editioniin tuupattu Luken hyppyhuuto sai lähteä – ilmeisesti Lucaskin totesi sen naurettavuuden.

Dvd-version suurin muutos on Darth Vaderin ja Palpatinen välisessä kohtauksessa. Teatteri- ja SE-versioissa Palpatinena nähtiin Elaine Barker ja kuultiin Clive Revill. Dvd:llä kohtaus on pistetty aikalailla uusiksi ja Palpatinena esiintyy Jedin paluussa ja esiosatrilogiassa tätä näytellyt Ian McDiarmid. Lisäksi kyseisen kohtauksen dialogi on laitettu suurimmalta osalta uusiksi.

Visuaaliset muutokset ovat minimaalisia, mitä nyt pari mokaa (karboniittikohtauksessa Han Sololle yhtäkkiä ilmaantuva tai siis siltä näyttävä tumma liivi ja lopussa Imperiumin kätyrien rinnassa puolta vaihtavat arvomerkit) on korjattu.

Dvd-julkaisun alkuskrolli lävähtää ruudulle suomenkielisenä. Lisäksi tekstityksessä tulee vastaan hauska moka. Kun Luke sanoo R2-D2:lle Special Editionin mukaisesti: ”You were lucky to get of there”, on käännös tehty alkuperäisen teatteriversion dialogista: ”Onni, että maistut pahalle.”

Blu-ray strikes back

Kolme versiota ei riittänyt, vaan Imperiumi teki uuden vastaiskun vuoden 2011 blu-raylla. Tällä erää muutokset olivat tosin minimaalisia. Blu-rayn värimaailma on toki aivan eri luokkaa kuin dvd:llä, ja se puskee tässä silmille eri tavalla kuin aikaisemmissa versioissa.

hka ensimmäisessä julkaisussa Landolla oli vähemmän sanottavaa.

Käytännössä varsinaisia efektikorjailuja on vuoden 2011 versiossa vain kaksi. Kun Wampa täräyttää neljän minuutin kohdalla Luken tajuttomaksi, näkyi aiemmissa versioissa hirviöasussa olleen näyttelijän oma käsi tämän ottaessa tauntaunista kiinni. Tämä vasemmassa alakulmassa ilmaantunut moka on nyt korjattu. 85 minuutin kohdalla Leian katsellessa ulos ikkunan heijastus on ehostettu näyttämään sekä ohikiitävän aluksen että vieressä olevat tornit. Muutos on todella vaikea huomata. Seuraavalla minuutilla oleva kohtaus, jossa Chewbacca etsii C-3PO:ta, on värimaailmaltaan monta astetta runsaampi.

Alkuskrolli on tässä versiossa dvd-julkaisun tyylisesti suomeksi.

Vielä kerran, Imperiumi

Vuonna 2019 Disney Plus -kanavalle ja seuraavana vuonna kaikille levyille (dvd/blu-ray/UHD) ilmestynyt 4K-remasterointi oli jälleen uusi näkemys elokuvasta. Selvisi, että tähän versioon tehdyt muutokset Lucas toteutti itse asiassa jo vuonna 2012.

Blu-ray-version tyylisesti muutokset ovat jälleen pieniä. Suomi-julkaisun alkuskrolli on sentään palautettu englanninkieliseksi ja ääniraitana pauhaa upouusi Dolby Atmos. Värimaailma on myös – etenkin HDR:nä – poikkeava. Lopputulos on haaleampi ja alkuperäisen teatteriversion kaltainen.

Eniten fanien silmiin pistävä muutos tulee 33. minuutin kohdalla, jossa AT-AT tulittaa generaattoria. Neljän aiemman version kömpelöhkö räjähdysefekti on tehty kokonaan uusiksi. Lähes huomaamattomiin efektikorjauksiin sen sijaan kuuluu Luken yritys nostaa suohon uponnut X-Wing ja 85. minuutin kohdalla jo blu-ray-versiossa korjattu ikkunan heijastus, joka on jälleen uudenlainen. Lisäksi karboniittikohtauksessa Hanin olkapäät ovat kokeneet uuden väri-/kirkkaussilottelun jo dvd-versiossa ”kadonneiden liivien” jäljiltä. Täytyy olla melkoinen haukka havaitakseen edellä mainitut pikkufiksaukset.

Imperiumin kotiteatterijulkaisut

Mikäli halajaa käsiinsä Imperiumin vastaiskun alkuperäistä teatteriversiota, kannattaa etsiä vuonna 2006 julkaistu Dolby Surround -äänellä varustettu Limited Edition -dvd. Samoissa kansissa saa kätösiinsä elokuvan Dolby Digital 5.1 EX -äänellä varustetun alkuperäisen vuoden 2004 dvd-julkaisun. Vuoden 1980 teatteriversiota saa myös VHS:llä ja laserdiscillä, kunhan näkee vähän vaivaa.

Vuoden 1997 Special Editionia etsiville ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa: laserdisc (USA-prässissä Dolby Digital -ääni) tai VHS. Vaikuttaa siltä, että SE-versio on kaikista tässä artikkelissa mainituista viidestä versiosta nykyään harvinaisin.

Vuoden 2011 blu-ray-versiota levitettiin myös dvd:llä vuosien 2011–2019 välillä. Vuodesta 2020 eteenpäin kaikki levyformaatit sekä Disney Plus -versio sisältävät elokuvan 4K-version. Levyformaateista UHD tarjoaa Dolby Atmos -äänen, muilla kiekoilla tyydytään vähempiin kanaviin.

Seuraavassa artikkelissa kurkistetaan sekä Jedin paluun että esiosatrilogian eroavaisuuksiin. Etenkin Jediin on putkahtanut vuosien varrella mitä eriskummallisimpia muutoksia ja lisäyksiä.

Teksti: Tom Kajaslampi