Pedro Almodóvarin mielen maantiede – katso Top 10 -leffat

27.6.2013 13:00

5 Iho jossa elän (2011)

a-pele-que-habito

Almodóvar ikuisti taitavan mutta pakkomielteisen plastiikkakirurgin sisimmän uransa ainoassa kauhututkielmassa. Identiteetti, menneisyydestä kalvavat traumat, kunnianhimo ja seksuaaliset turhautumat lomittuivat monin paikoin hyytävästi ohjaajan kuoriessa tarinaansa katsojalle kuin Antonio Banderasin näyttelemä ekspertti koekaniininaan pitämänsä naisen kehoa.

Almodóvar etsi ympäri maata kohtauksien tunnelmaan sopivia tiloja päätyen kuvaamaan Madridin ja sen lähellä sijaitsevan Toledon lisäksi Luoteis-Espanjan Santiago de Compostelaan, A Estradaan ja Ponte Ullaan – kun ollaan kaukana kaikesta, tarinaan sisältyvä emotionaalinen ja konkreettinen eristäytyneisyys korostuu. Samalla vahvistuu teoksen yhteys ranskalaisen Georges Franjun klassikkoon Silmät ilman kasvoja (Les yeux sans visage, 1960).

4 Volver – Paluu (2006)

volver

Varttumisen mukanaan tuomat varjot ja aikuisuuden vastuut summautuivat teoksessa, johon Almodóvar tallensi omien kasvusuosiensa maisemat. Karu kylämiljöö pölyisine katuineen ja tuulisine tasankoineen on samaa Kastilia-La Manchaa, jossa myös Cervantesin Don Quijote ja Sancho Panza vaelsivat 400 vuotta aiemmin.

Yliluonnollisia juonteita kaihtamatta ohjaaja leikkasi menneisyydestä nykyhetkeen. Tarinan henkilöt joutuvat kasvotusten eilisen ohella tekojensa seurausten kanssa. Ohjaajan tragikoominen lähestymistapa ymmärtää naisten kovaa kohtaloa syyllistämättä ja mahdollisuuden anteeksiantoon jättäen. Kuvat La Manchasta, Almagrosta ja Puertollanosta ovat yhtä aikaa dokumentaarisia ja täynnä tarinoita – Almodóvarin henkilökohtaista ja siten kaikkein varhaisinta mielenmaisemaa.

3 Huono kasvatus (2004)

La_mala_educacion-634217234-large

1980-luvun elokuvamaailmasta käynnistyvä teos tiukkuu ristiriitaisia hahmoja, joilla kaikilla on luurankonsa kaapissa. Lapsuuden raastavat mutta myös ohikiitäviä onnen hetkiä sisältävät kokemukset ankarassa sisäoppilaitoksessa leimaavat kunkin henkilön maailmaa, jossa hyvitys ja kosto ottavat lopulta vallan. Jälleen kerran Almodóvar etsi kohtauksien vaatimat kuvauspaikat isolla harppiympyrällä: minimalistista arkkitehtuuria huokuva huvila uima-altaineen löytyi Madridin Calle del Agualta.

Miljöistä vieläkin tärkeämpi on Barcelonan Pías de Alella -koulu pihoineen. 1800-luvun klassisistinen kivikompleksi huokuu patavanhollisen kasvatuksen auktoriteettia ohjaajan avatessa lasten systemaattisen hyväksikäytön kipupisteitä. Samalla teos kronikoi sekä katolisen kirkon että Francon diktatuurin yhteen nivoutuvia painajaismaisia muistoja.

2 Puhu hänelle (2002)

Hableconella

Menetysten kompensointi ja luopumisen vaikeus ravistelevat eri tavoin ihmisiä. Almodóvar hyödynsi naismatadorin ja tanssijattaren vaiheiden sekä heitä palvovien miesten kuvauksessa hieman samantapaista symmetristen juonilinjojen metodia kuin Krzysztof Kieślowski mestarillisessa Veronikan kaksoiselämässä (1991).

Koomapotilaiden vierellä vietettyjen jaksojen ohella teoksen pysäyttävimpiä kohtauksia on juhlatilaisuuteen upotettu musiikkiesitys. Kun brasilialainen Caetano Veloso tulkitsee hauraan herkästi kappaleen Cucurrucucú paloma, tuntuu kuin aika pysähtyisi. Elokuvan työstövaiheessa Almodóvar vei kuvausryhmänsä jälleen kerran paitsi Madridiin ja sen lähiympäristöön, tällä kertaa myös todellistenkin härkätaistelujen tyyssijaan Andalucíaan, Córdoban ja Lucenan keltaista ja okraa hehkuviin paahtuneisiin maisemiin.

1 Kaikki äidistäni (1999)

todosobre

Kaikki äidistäni on Almodóvarin kiehtovimpia teoksia ruotiessaan syyllisyyden ohella sosiaalisia paineita ja muiden sälyttämiä odotuksia. Menneisyys, sen taakka ja siitä vapautuminen tekojen kautta ovat nytkin Almodóvarin kameran fokuksessa samalla kun hän pohtii identiteetin ja minäkuvan teemoja.

Ohjaaja ikuisti teoksensa vakiopaikka Madridin ohella Galician A Coruñassa ja sijoitti keskeiset tapahtumat Barcelonaan. Otoksiin sisältyy kaupungin edustavia maamerkkejä kuten Montjuicin hautausmaa ja Hospital del Mar sekä katalonialaisia ylpeyden aiheita Palau de la Músicasta Sagrada Familiaan. Ne kaikki ovat tärkeitä virstanpylväitä tiellä, jolla poikansa menettänyt ja tämän isää jäljittävä Manuela (Cecilia Roth) saa tasattua tilit auttamalla pulaan joutunutta nuorta naista.

Pedro Almodóvarin uusi elokuva Matkarakastajat tulee ensi-iltaan 19.7.2013. Lue arvio uudesta Episodista 7/2013 – ilmestyy 5.7.2013.