Elokuvien New York – tässä Top 10

23.8.2012 12:17

5. Rosemaryn painajainen

New York käy piilopaikasta. Sen vilinään voi kätkeytyä jopa paholainen, kuten Roman Polanskin piinaavimmassa työssä, jossa nuori kotirouva ja hänen uraansa aloittava näyttelijämiehensä päätyvät asumaan erikoiseen naapurustoon keskelle suurkaupunkia.

Painajaiselle suo goottilaiset puitteet Dakota-talo, 1884 valmistunut asuinrakennus vehreän Keskuspuiston kupeessa. Pariskunnan valoisa tulevaisuus saa synkän käänteen oudoista tapahtumista, sillä talossa tuntuvat jylläävän pimeät voimat. Harvoissa ulkokuvissa kuljetaan Manhattanilla, aluksi onnen kukkuloilla, sitten kuin unessa.

4. Saturday Night Fever – Lauantai-illan huumaa


Tony Manerolle tanssi on paitsi pakokeino arjesta, myös ponnahduslauta johonkin parempaan kuin mihin päivätyö rautakaupassa antaa mahdollisuudet. Manero (loistava John Travolta läpimurtoroolissaan) ei hyväksy kompromisseja vaan ainoastaan pääpalkinnon: voitto tanssikilpailussa takaisi pääsylipun Brooklynin nuhjuisilta kotikulmilta Manhattanin parrasvaloihin.
Onni kytkeytyy näin henkilökohtaiseen menestykseen ja muut ihmiset ovat lähinnä välineitä siihen. Todellisuus osoittaa kuitenkin toisin. Suurkaupungissa kukaan ei ole mitään ilman omaa lähipiiriä, sillä massaan on helppo hukkua. Kohtauksessa, jossa tasapainoillaan Brooklyn Bridgen korkeuksissa kuolemaa uhmaten on oleellinen symbolinen merkitys – East Riverin ylitys omin ehdoin edellyttää mieheltä paljon muutakin kuin sulavaa liikkeen ja rytmin hallintaa värivalojen loisteessa.

3. Do the Right Thing – Kuuma päivä

Painostavan kuuma päivä Brooklynissä alkaa kuten kaikki muut päivät mutta päättyy pinnan alla kiehuneiden paineiden räjähdykseen. Spike Lee summasi iskevästi toistaiseksi parhaassa elokuvassaan amerikanafrikkalaisten nuorten näköalattomuuden, ympäristössä piilevät roturistiriidat ja hiphopin ilmentämän muutoksen nälän. Jo avausjakso osui ja upposi: Public Enemyn julistus Fight the Power ja Rosie Perezin uhmaa ja itsetietoisuutta uhkuva tanssiesitys enteilivät intensiivistä leffaa.

Kokonaisuudessaan Brooklynin Stuyvesant Avenuella purkitettu teos ammentaa Bed-Stuyn korttelien asukkaista. Kansojen sulatusuunin värikkään todellisuuden aistii joka käänteestä.

2. Smoke


Brooklyn on valkokankaalla Manhattanin jälkeen tunnetuin New Yorkin osa. Smoke seuraa siellä asuvan kirjailijan (William Hurt) ja pienen tupakkakaupan pitäjän (Harvey Keitel) yhteen nivoituvia vaiheita lämmöllä. Kulmapuodissa kohtaavien ihmisten sanailu, arkiset tilanteet ja taustalta vaivihkaa avautuvat kohtalot eivät jääneet idylliseksi maalailuksi. Kylämäinen tunnelma häiriintyi, kun kirjailija otti suojiinsa pojan, joka paljastui isäänsä etsiväksi karkulaiseksi.

Wayne Wang ja Paul Auster jatkoivat Smoken henkilöiden vaiheiden kuvausta vielä Blue in the Facessa, josta kuitenkin puuttui Smoken vangitseva tunnelma.

1. Taksikuski

Pelkistetyimmillään New York on mielentila, kiteyttää käsikirjoittaja Paul Schrader. Taksikuskissa kaupunki näyttäytyi amerikkalaisyhteiskunnan tuottaman kuonan ja pahan näyttämönä. Aidoissa miljöissä pääosin kuvattu mestariteos otti kaiken irti betoniviidakosta, jossa rikollisuus rehotti ja kontrastit kirkuivat jyrkkinä.

Martin Scorsese poimi kuviinsa paikoin myös aitoja katujen hahmoja – Vietnamin jättämiä traumoja hautovan Travis Bicklen synkkä monologi saa siten todistuksensa sekopäistä, huorista, parittajista ja muista yön kulkijoista. Ulkopuolisuus ja yksinäisyys on ikuistettu filmille harvoin yhtä tarkasti Robert De Niron sisäistyneen roolityön ja Bernard Herrmannin täydellisen scoren ansiosta.

Elokuvan restauroidussa dvd- ja bluray-editiossa tarkastellaan muutosta kuvausajankohdasta nykypäivään. Manhattanin tuolloin nuhjuiset kolkat kuten Times Square ja East Village ovat tänään huippukallista seutua. Ajan hengen peilinä ne edustivat elokuvassa kaikkea sitä, mikä Amerikassa oli vialla 1960-luvun idealismin vaihduttua Vietnamin sodan synnyttämään kyynisyyteen ja kollektiivisuuden tunteen jäätyä pakkomielteisen individualismin jalkoihin.

Lue tarkemmat perustelut uudesta Episodista 8/2012. Ilmestyy 24.8.

Aiemmat Top 10 -jutut

Unohdetut kasarisankarit Top 10
Näyttelijöiden tavaramerkit Top 10
Kolmososat Top 10
Eläinelokuvat Top 10
Kauneimmat elokuvat Top 10
Kaupalliset flopit Top 10
Vuoden 2011 dvd-ensi-illat Top 10
Leffatatuoinnit Top 10
Pingviinielokuvat Top 10
Epidemiaelokuvat Top 10
Agenttiparodiat Top 10
Pariisi mielessämme Top 10
Eläinten vastaisku Top 10
Omalaatuiset rakkaustarinat Top 10
Elizabeth Taylor Top 10
Autokaahailut Top 10
Taiteilijat konfliktissa Top 10
Vanhat sankarit Top 10