Rakas äitini

Muuan perhe rakoilee liitoksissaan 1970-luvun Roomassa. (Ikäraja K-12)

22.9.2023 13:12
MAA / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 22.09.2023

Italialainen Emanuele Crialese muistetaan siirtolaisuutta ja pakolaisuutta ansiokkaasti käsittelevistä elokuvistaan Kultainen portti (2006) ja Terraferma (2011). Hänen uusin, 11 vuoden tauon jälkeen valmistunut ohjaustyönsä Rakas äitini on osin omaelämäkerrallinen perhedraama, jossa siirtolaisuuden teema on mukana vain sivujuonteena Penélope Cruzin esittämän espanjalaistaustaisen Clara-äidin kautta. Tarinan painopisteet ovat toisaalla: sukupuoli-identiteetissä, mielenterveysongelmissa ja rakkaudettomassa avioliitossa.

Juoneltaan episodimainen elokuva seuraa keskiluokkaisen, kolmelapsisen perheen elämää Rooman esikaupungissa 1970-luvulla. Kotirouva Claran ja liikemies Felicen (Vincenzo Amato) avioliitto rakoilee miehen pettäessä vaimoaan sihteerinsä ja mahdollisesti muidenkin kanssa. Samaan aikaan heidän 12-vuotias esikoistyttärensä Adriana (Luana Giuliani) kipuilee sukupuolisen identiteettinsä kanssa esiintyen kodin ulkopuolella poikana ja kutsuu itseään Andreaksi.

Perheen ongelmat kärjistyvät, kun Adriana/Andrea kokee lyhyen romanssin läheisessä slummissa asuvan romanitytön kanssa ja miehensä uskottomuuteen tuskastunut Clara alkaa osoittaa henkisen luhistumisen merkkejä. Lopulta vain äidin ja lasten välinen rakkaus pitää säröilevän perheen yhdessä.

Kiinteän juonen puuttumisesta huolimatta elokuva säilyttää jännitteensä Crialesen psykologisesti herkkävaistoisen ohjauksen ja kahden upean roolityön ansiosta. Penélope Cruzin väkevä tulkinta tuo mieleen kaksi ikonista roolityötä 1970-luvulta: Sophia Lorenin elokuvassa Kohtaaminen Roomassa ja Gena Rowlandsin elokuvassa Naisen parhaat vuodet. Yhtä häikäisevä on ensikertalainen Luana Giuliani biologisesta sukupuolestaan irti rimpuilevana Adriana/Andreana, joka hahmona edustaa transmieheksi tunnustautuneen Emanuele Crialesen omakuvaa nuoruuden vuosilta.

Elokuvan päättyessä voimme kuvitella sen päähenkilöiden elämän jatkuvan pitkälti samanlaisena. Mikään ei ole ihan samoin kuin elokuvan alussa, mutta yksikään perheen ongelmista ei liioin ole väistynyt. Elämä ei tarjoa helppoja loppuratkaisuja.

Tarmo Poussu

Rakas äitini -elokuvan traileri

YouTube video