12-vuotias Mary-tyttö on tuupattu odottamaan koulun alkua isotätinsä isoon kartanoon keskellä viljavia peltoja ja tuuheita metsiä. Mary on kuollakseen tylsistynyt, mutta yrittää kiltisti keksiä avuliasta tekemistä. Valitettavasti vain hänen kömpelöt yrityksensä aiheuttavat ennemmin sotkua kuin auttavat. Niinpä kartanon muutamat, huomattavasti vanhemmat asukkaat huokaisevat hiljaa helpotuksesta, kun Mary alkaa keksiä tekemistä omillaan.
He eivät välttämättä olisi niin huojentuneita, jos tietäisivät tytön seikkailuista. Läheisen kylän nuoren pojan lemmikkikissat nimittäin johdattavat Maryn metsässä kasvavan oudon kukan luokse. Kartanon puutarhuri nimeää sen noidankukaksi, joka on saanut nimensä siitä, että sillä on uskottu olevan taikavoimia.
Ja niinhän sillä tietysti onkin: yhden kukkasen avulla Mary päätyy outoon paikkaan, joka esitellään hänelle Endorin noitakouluna. Hämmästyksekseen Mary huomaa osaavansa taikoa, ja häntä pidetään hänen esittämiensä taitojen ja erityisesti punaisen tukkansa takia mitä mestarillisimpana nuorena noitana. Mary joutuu kuitenkin huomaamaan, että kukan tuomat voimat kestävät vain rajatun ajan.
Kun totuus selviää, Endorin mukavalta vaikuttaneen rehtorirouvan käytös muuttuu. Hän ryhtyy kiristämään Marya saadakseen käsiinsä loput tämän löytämästä noidankukasta. Tytölle selviää, että rehtori ja koulun kemianprofessori tarvitsevat kasvia kokeisiinsa. He ovat jo aikaisemmin tehneet sillä testejä, jotka ovat päättyneet katastrofaalisesti. Pelastaakseen uudet ystävänsä ja estääkseen kunnianhimossaan vaaroille sokeiden noitien suunnitelmat Maryn on käytettävä kaikki kekseliäisyytensä – sekä noitakukan väliaikaisesti antamia voimia ja taitoja.
Mary ja noidankukka -animaatiolla on paljon yhteistä vuoden 2010 Kätkijät-elokuvan ja vuoden 2014 Marnie – tyttö ikkunassa -piirretyn kanssa. Kaikki ne ovat brittiläisiin lasten- ja nuortenkirjoihin perustuvia fantasiaseikkailuja, joihin japanilainen toteutus tuo ihan omanlaistaan maagista realismia. Ne myös muistuttavat toisiaan ulkoisesti kauniilla käsityöjäljellään poikkeuksena tietokoneanimaation valtavirrasta.
Mary ja noidankukka on kolmikosta kuitenkin vauhdikkain ja humoristisinkin. Se ei ole visuaalisesti aivan niin viimeistelty kuin esimerkiksi Ghibli-studion tuotokset. Selvästi kuitenkin huomaa, että tekijöiden juuret ovat juuri kyseisessä legendaarisessa studiossa.
Elokuva ei myöskään tavoita esimerkiksi Hayao Miyazakin ohjausten syvällisiä tasoja, ja se saattaakin tuntua melko kevyeltä tapaukselta. Silti siinä on aivan uskomatonta seikkailun tunnelmaa ja vauhdikkuutta sekä mielikuvituksellisuutta, jotka saavat antamaan anteeksi mahdolliset elokuvalliset puutteet. Mary on ihastuttava uusi tuttavuus, jonka puolella on oli sitten kyse arkipäivän noloista sattumuksista tai omaan itseensä uskomisesta kaikesta itse-epäilystä huolimatta.
Mary ja Noidankukka -elokuvan traileri
