Suoratoiston jättikasvun vuodet ovat ohi – Netflixin ja sen kilpailijoiden on pakko tehdä johtopäätöksiä

Suosikkisarjojen jatkokaudet eivät vedä uusia tilaajia loputtomiin. Tarvitaan myös jotain aivan uutta.

13.6.2023 08:00

Suoratoistopalvelut ovat muutamien lihavien vuosien jälkeen joutuneet tarkkailemaan kulujaan. Korona siivitti Netflixin, Disney Plussan ja monet muut suoratoistoyhtiöt kovaan nousukiitoon, kun ihmiset joutuivat pysyttelemään kotiteatterin ääressä.

Nyt kun pandemia on ohi, kasvu hiipuu, ja yhtiöiden on ryhdyttävä toimenpiteisiin.

Netflix ilmoitti toukokuussa karsivansa kuluja 300 miljoonalla dollarilla tänä vuonna, kun tilaajamäärä ei ole kasvanut odotetusti. Netflixin piti alkuvuodesta ryhtyä rajoittamaan käyttäjätunnusten jakamista, minkä odotettiin tuovan lisää tilaajia, mutta uuden strategian toteutus on siirtynyt vuoden toiselle neljännekselle.

300 miljoonaa dollaria tuntuu jättisummalta, mutta itse asiassa se ei Netflixin kassassa ole paljon, sillä viime vuonna yhtiön kulut olivat hulppeat 26 miljardia dollaria. Silti säästökuuri kertoo siitä, että kasvu ei ole ikuista, ja se otetaan vakavasti.

Netflixin kilpailijatkin ovat tiukentaneet rahahanoja. Myös Disney-yhtiössä on kohdattu realiteetit. Disney Plus on menettänyt tilaajia jo toisella vuosineljänneksellä peräkkäin. Disney Plussan valtava kasvu oli osittain intialaisen Hotstar-suoratoistoyhtiön ansiota. Hotstar myytiin Disneylle vuoden 2019 Fox-jättikaupassa, ja palvelun miljoonat käyttäjät laskettiin Disney Plussan tilaajiksi. Näin Disney Plus nousi Netflixin rinnalle ja jopa ohi.

Intiassa Hotstarin tilaajat pääsivät katsomaan suosittuja krikettiotteluja ja HBO:n sisältöä, mutta kilpailun kiristyessä nämä vetonaulat myytiin Viacom18-yhtiölle. Miljoonat Hotstarin asiakkaat lopettivat tilauksensa, ja se näkyy myös Disney Plussan kokonaistilaajamäärässä.

Disneyn Plussan tiukasta tilanteesta kertoo sekin, että palvelusta poistettiin juuri kymmeniä nimikkeitä, joihin sisältyy muun muassa Lucasfilmin iso satsaus, fantasiasarja Willow. Kyseessä on säästötoimenpide, jolla saadaan aikaan ainakin 1,5 miljardin dollarin edestä alaskirjauksia. Osa sarjoista saattaa saada kodin kilpailevasta suoratoistoyhtiöstä tai televisiokanavasta.
Kasvu ei ole siis ikuista.

Kuten Hotstarin tapaus osoittaa, isot massat vaihtavat lennosta suoratoistopalvelua, jos sisältö ei ole tarpeeksi kiinnostavaa. Disney Plussan sisäänheittotuotteita ovat olleet Marvel- ja Star Wars -sarjat. Näitä menestysbrändejä on hyödynnetty yllin kyllin, mutta niiden pohjalta tehdyt uudet tuotantokaudet eivät vedä uusia tilaajia loputtomiin. Tarvitaan myös jotain aivan uutta.
Netflix julisti muutamia vuosia sitten, että sisältö on kuningas, ja kilpailijatkin nyökkäilivät. Nyt näyttää siltä, että iskulause on unohtunut.

Tarvitaan uusi Squid Game tai Succession: jotain uutta, joka jää mieleen ja nousee maailmanlaajuiseksi puheenaiheeksi. Sellaiseksi ei yllä Lokin toinen kausi tai Netflix-sarja, jossa Arnold Schwarzenegger esittää eläkkeelle jäävää CIA-agenttia. Suoratoistoyhtiö, joka tuottaa uutta ja tuoretta sisältöä, voittaa varmasti. Eikä katsoja välitä siitä, onko kyseessä Disney Plus, Netflix vai joku muu. Sisältö ratkaisee.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Miksi elokuvien ja sarjojen puheesta ei saa kunnolla selvää? Ratkaisu ongelmaan saattaa löytyä tekoälyn avulla