Chan Kong-sang eli meille elokuvafaneille tuttavallisemmin taiteilijanimeltään tunnettu Jackie Chan täytti vuosia juuri 7. huhtikuuta.
Suuret (vaikkakin nyt jo myöhästyneet) onnittelut mestari Chanille!
Legendalle kertyy ikää 71 vuotta, mikä ei näytä hidastavan häntä vielä yhtään! Jackie nähdään tänä vuonna muun muassa Karate Kid Legends -elokuvassa yhdessä alkuperäisen Karate Kid -näyttelijä Ralph Maccion kanssa.
Jackie näytteli vanhaa kung fu -mentoria Karate Kid (2010)-uusintaversiossa, mutta moni muistaa ja tuntee Jackie Chanin parhaiten Brett Ratnerin Rush Hour -elokuvista, jotka olivat hongkongilaisen kung fu -tähden todellinen Hollywood läpimurto.
Jackie oli pyrkinyt laajentamaan omaa markkina-aluettaan paljon aiemmin. Hänet nähtiin jo 80-luvun alussa Battle Creek Brawl -elokuvan pääosassa ja Burt Reynoldsin tähdittämän Kanuunankuularalli -elokuvan sivuosassa. Ensimmäiset yritykset eivät onnistuneet, jotenJackie yritti Hollywoodin valloitusta uudestaan The Protector – suojelija -elokuvalla, mutta tälläkin kertaa ilman haluttua lopputulosta.
Vasta tästä kymmenen vuotta myöhemmin ilmestynyt Bronxin hurrikaani (1995) nosti Jackien Yhdysvalloissa toimintatähdeksi, jonka Rush Hourin jättimenestys lopulta sinetöi.
Niin upea kuin tarina Jackie Chanin päättäväisyydestä valloittaa Amerikan markkinat onkin, niin siinä usein unohtuu, miten suuri megatähti Jackie oli Aasiassa jo 70-luvulla.
Bruce Leen (1940–1973) nopea nousu elokuvillaan kung fu -tähdeksi katkesi traagisesti ennen kuin se edes ehti alkaa. Legendaarinen Lohikäärmeen kidassa ilmestyi vain kuukausi Leen ennen aikaisen kuoleman jälkeen ja oli vuoden 1973 megahitti, joka piti tietysti yrittää heti pyrkiä toistamaan.
Jackie Chan oli jo Lohikäärmeen kidassa julkaisun aikoihin kerännyt mainetta stunttimiehenä, ja hänet itseasiassa voi nähdä pienessä roolissa vankityrmän turvamiehenä, jonka Bruce Lee pistää poikki ja pinoon. Chan oli mukana myös Leen Vihan nyrkki -elokuvassa.
Jackiesta yritettiin koulia Leen kovanaamaista kung fu -taistelijaa ja manttelinperijää, mutta Buster Keatonin elokuviin nuorena tykästynyt Chan halusi tehdä vähemmän vakavia elokuvia ja tuoda omanlaistaan komiikkaa elokuviinsa.
Yen Woo-pingin ohjaama Kotkan varjossa (1978) ja heti sen perään, samana vuonna ilmestynyt Drunken Master (Jui kuen) olivat suuria hittejä, ja ne toivat esille Jackien monipuoliset ja koomiset kung fu -taidot.

Jackie oli tässä vaiheessa jo kouliintunut elokuva-alan ammattilainen, jolla oli taiteellinen palo rinnassa: Jackie halusi ohjata oman elokuvansa.
Jackie Chanin ohjausdebyytiksi muodostui Fearless Hyena (Xiao quan guai zhao), joka kertoo tarinan nuoresta miehestä (Jackie), jonka sairas isoisä on opettanut hänelle kung fun salaisen muodon. Kung fu -taituruus nousee nuorella miehellä päähän ja hän alkaakin ansaita elantonsa tällä ainutlaatuisella taistelutyylillään paikallisessa kamppailulajikoulussa, mikä herättää samalla isoisänsä vihollisen huomion.
Fearless Hyena seuraa sinällään tuttua kung fu -elokuvien kaavaa, josta Jackien elokuvat ovat ammentaneet. Huomion arvoisinta elokuvassa ovatkin taistelukoreografiat, joista Jackie on myös henkilökohtaisesti vastuussa. Erilaiset harjoittelu-, sparraus- ja taistelukohtaukset ovat kestoltaan sen verran pitkiä, että Fearless Hyena ei sisällä kovin paljoa Jackien myöhäisemmistäkin toimintaleffoista tuttua täytehuttua, kuten kissa-ja-hiiri-piiloleikkejä tai romanttista hassuttelua.
Havahduin vasta jälkikäteen, että elokuvassa ei tosiaan ole minkäänlaista rakkaustarinallista sivujuonta. Tämä johtunee siitä, miten lähes jokainen kohtausjakso pyrkii kulminoitumaan jonkinlaiseen välienselvittelyyn, jossa Jackie pääsee esittelemään taitojaan ja erilaisia kung fu -kikkoja.
Fearless Hyenan voi näin ollen nähdä Jackien fyysisen komiikan ja kung fun todellisena taidonnäytteenä.
Drunken Masterin, Kotkan varjon ja Käärme– ja kurkitaistelutyylien tavoin Fearless Hyena hyödyntää tekijöidensä mielikuvitusta, kun Jackie keksii erilaisia uusia kung fu -taistelutyylejä, jotka maustavat toimintakohtauksia.

Fearless Hyena on siinä mielessä taidokkaasti ohjattu, että tulevien ohjaustöidensä tavoin Jackie käyttää kameraansa harkiten ja täysin toiminnan ehdoin. Kevyt tarina antoi osaltaan Jackielle mahdollisuuden keskittyä taistelukoreografian kehittelyyn ja käytännön toteutukseen.
Fearless Hyena ensi-iltansa 1979 ja oli iso menestys. Elokuva toimi lähtölaukauksena Jackien ohjaajan uralle, joka on omasta mielestäni yksi parhaista, mutta vähemmän puhutuista erinäisten näyttelijä-ohjaajien joukossa. Kymmenessä vuodessa, 1979–1989 Jackie Chan ohjasi yhteensä yhdeksän toimintakomediaa, jotka vetävät vertoja monelle tuon aikakauden toimintaelokuvalle.
Jackien huumori ei välttämättä kaikkiin uppoa. Jackie ei 80-luvun töissään välttänyt slapstick-huumoria, jota Fearless Hyena sisältää myös. Joillekin realismia enemmän kaipaaville katsojille se voi olla liikaa.
Pelkästään Project A – Lohikäärmeet merellä, senjatko-osa Iskuryhmä A, Police Story ja Police Story II riittäisivät nostamaan Jackien toimintaohjaajien kermaan, mutta tuon ajanjakson kruununjalokivenä loistaa teos, jossa tiivistyi sekä kaikki Jackien oppimat taidot että kunnianhimo ohjaajana: Kei zik, joka tunnetaan pääasiassa nimillä Miracles, The Canton Godfather tai Mr. Canton and Lady Rose.
90-luvulle tultaessa Jackie ohjasi (tai osallistui ohjaamiseen ilman tekijäkrediittejä) vielä kourallisen elokuvia. Uskon Jackien ajatelleen, että hänen tyylinsä ei ollut enää muodikasta, joten hän päätti nojautua ja antaa taitonsa muiden ohjauksen alaisuuteen.
Fearless Hyena on kuitenkin elokuva, josta Jackien Chanin ura ohjaajana sai alkunsa, ja pelkästään sen avulla on mahdollista nähdä, miksi Jackien Hollywoodin valloitusyritykset epäonnistuivat 80-luvulla. Huumorin, mielikuvituksen ja vision puuttuessa jäljelle jää vain onttona humiseva potentiaali.
Jackie on todellinen, aito ja uniikki viihdetaiteilija, ja olen edelleen aina hieman innoissani hänen uusista projekteistaan, vaikka tunnen ja tiedän syvällä sisimmässäni hänen jo tehneen parhaat työnsä.
Kung fu -mestari osaa edelleen viihdyttää, mutta palaan aina tasaisin väliajoin hänen uransa kulta-aikoihin. Tästä syystä Jackie Chanin debyyttiohjauksellaon aivan erityinen paikka omassa elokuvahyllyssäni.
Jos et vielä ole ehtinyt tutustua Jackie Chanin elokuviin, nyt olisi jo korkea aika!
Ville Vuorio – Leffahamsteri