Netflixillä ei ole aikaa chillata – On käynnissä suoratoistotosota

Uutta sisältöä on pakko tehdä, mutta se ei ole muuttuneessa kilpailutilanteessa helppoa.

15.11.2019 09:00

Netflix on saanut kaksi kovaa kilpailijaa. Disney Plus on aloittanut jo toimintansa Yhdysvalloissa. Suomeen Disneyn suoratoistopalvelu tulee näillä näkymin alkuvuodesta. Toinen kova kilpailija on Applen oma suoratoistopalvelu Apple TV Plus, joka julkaistiin marraskuun alussa.

Samaan aikaan kun kilpailu on vasta alkamassa, Netflixin tilaajamäärän kasvu on jo hidastumassa. Sen sai aikaan hintojen korotus aiemmin tänä vuonna.
Hinnankorotus on ehkä ollut Netflixin mielestä tarpeellinen, mutta se ei varmastikaan näytä tässä tilanteessa kuluttajien silmissä hyvältä, varsinkin kun ottaa huomioon, että Disneyn ja Applen kuukausimaksut ovat selvästi pienempiä.

Apple TV+ maksaa Suomessa vain 5,99 euroa kuussa, kun Netflixin halvin paketti on 7,99 euroa. Disney Plus -palvelun hinta asettuu ilmeisesti meillä näiden väliin.

Netflixin on jotenkin vastattava uuteen kilpailutilanteeseen. Ja mitäpä muuta se voisi tehdä kuin sitä, mitä se parhaiten osaa: tuottaa lisää houkuttelevaa sisältöä. Netflix jatkaakin valtavia miljardien dollarien investointejaan saadakseen valikoimaansa koko ajan uusia alkuperäissarjoja ja -elokuvia, jotta tilaajat eivät lopettaisi palvelusta maksamista.

Kiinnostavan sisällön tuottaminen tulee vain entistä vaikeammaksi uudessa kilpailutilanteessa. Applella on vetonaulanaan vasta vain muutama oma tuotanto, kuten See-sarja, jonka pääosassa näyttelee Jason Momoa. Disneyllä on sen sijaan pohjaton katalogi klassikkoja, ja niitä kierrättämällä syntyy houkuttelevaa uutta sisältöä hyödyntämällä paitsi klassikkohahmoja, kuten Mikki Hiirtä tai Peter Pania, myös Star Wars -saagaa (The Mandalorian) ja Marvel-hahmoja (Loki).

Netflix on luonut laadukasta ja palkittua sisältöä muttei ole ainakaan vielä saanut aikaan yhtään Disney-luokan klassikkonimikettä.

Netflix on ottanut valtavia lainoja pystyäkseen tuottamaan kallista alkuperäissisältöään. Lokakuussa yhtiö ilmoitti jälleen 2 miljardin dollarin joukkolainasta. Yhtiöllä alkaa olla jo lähes 15 miljardia dollaria lainaa.

Jättivelkoihin perustuva strategia voi kuulostaa hullulta maallikon silmissä, mutta esimerkiksi talouslehti Forbes pitää sitä täysin perusteltuna. Yksinkertaisesti sanottuna velkaa ottamalla pääsee käsiksi varoihin, joita ei hallussa vielä ole, ja siten saadaan tehtyä investointeja, joiden avulla päästään loppujen lopuksi parempiin tuottoihin. Ja talouden asiantuntijat ovat sitä mieltä, että Netflix tekee tätä hallitusti ja tehokkaasti – ainakin toistaiseksi.

Strategiassa on kuitenkin vaaransa: sitä verrataan juoksumattoon, jolta on vaikea hypätä pois. Suoratoistopalvelun kuluttajille tämä joka tapauksessa merkitsee sitä, että sisältöä on tulossa valtavasti lisää. Toinen juttu on sitten se, kuinka montaa kuukausimaksua haluaa maksaa. Yhtiöt käyvät kovaa suoratoistosotaa, jossa voi olla useitakin voittajia, mutta kaikki eivät sodassa välttämättä voita.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Eikö Netflixissä ole mielestäsi riittävästi katsottavaa? Jos pahoitit mielesi, olet väärässä