Netflix on mullistanut elokuvien ja sarjojen katsomisen viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana. Se on synnyttänyt paitsi uuden formaatin myös muuttanut tavan, miten sisältöä katsotaan. Jo ennen Netflixiä oli olemassa katselumaratoneja, mutta nyt bingetystä tekevät kaikki. Netflixin merkitys näkyykin nimenomaan sarjojen katselussa. Stranger Things tai Squid Game ovat valtavia ilmiöitä, mutta elokuvien puolella Netflix ei ole onnistunut tekemään vastaavaa läpimurtoa. Netflix on tuottanut satoja alkuperäiselokuvia, mutta sitä kautta ei ole syntynyt uusia merkittäviä elokuvantekijöitä. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta Netflixin alkuperäiselokuvat eivät ole jääneet elokuvahistoriaan. Asiasta kirjoittaa amerikkalainen kulttuurijulkaisu n+1, joka on julkaissut laajan tutkivan artikkelin Netflixin liiketoimintamallin historiasta.
Netflix on rahoittanut monia ison budjetin tuotantoja, joissa on mukana suuria tähtiä. Ne ovat yhtiön omien tiedotteiden mukaan saaneet suuria striimauslukuja, mutta artikkelin mukaan luvut ovat harhaanjohtavia. Yksi esimerkki on vuoden 2020 supersankarielokuva The Old Guard, jonka pääosassa on Charlize Theron. Netflixin mukaan sen katsoi 72 miljoonaa kotitaloutta. Käytännössä se kuitenkin tarkoittaa, että elokuva pistettiin pyörimään 72 miljoonalla eri Netflix-tilillä vähintään kahdeksi minuutiksi. Netflix ei paljasta, kuinka moni katsoi elokuvan loppuun. Siksi luku ei kerro kovinkaan luotettavasti, miten suosittu The Old Guard oikeasti oli. Itse olin koko elokuvan unohtanut, mutta se palautui mieleeni vasta kuin luin n+1:n artikkelin. En ole edes varma, olenko katsonut siitä yhtään minuuttia. Tämän laskentatavan avulla voi väittää elokuvan olleen jättihitti, vaikka monet käyttäjät ovat jättäneet sen kesken, eikä siitä ole syntynyt minkäänlaista pöhinää.
Kaikkien tuntemat supertähdet, kuten Ryan Reynolds, Adam Sandler ja Eddie Murphy ovat olleet mukana useissa Netflixin rahoittamissa elokuvissa, mutta niistä ei jää juurikaan kerrottavaa jälkipolville.
”Ryan Reynolds on kuulemma Netflixin ansiosta tienannut 50 miljoonaa sieltä ja 50 miljoonaa täältä. Kiva juttu hänelle, mutta nuo elokuvat eivät ole osa zeitgeistiä. Aivan kuin niitä ei olisi olemassa lainkaan”, Quentin Tarantino sanoi Deadlinen haastattelussa.
Netflixille tuntuukin olevan n+1:n mukaan ihan sama, mitä katsoja pistää pyörimään. Päämääränä ei ole tuottaa yksittäisiä hyviä elokuvia vaan saada lisää käyttäjiä, jotka katsovat jotain, oli se sitten mitä tahansa. Kuukausimaksulla ei osteta yksittäisiä nimikkeitä vaan koko Netflixin sisältö. Ja sitä sitten striimataan paitsi kotisohvalla myös sängyssä ennen nukkumaanmenoa, julkisissa liikennevälineissä tai vaikka vessanpöntöllä istuessa. Aina sitä ei edes katsota. Katsoja saattaa nukahtaa tai ryhtyä tekemään jotain muuta.
Netflix on pyrkinyt olemaan jotain parempaa kuin perinteinen televisio, mutta nyt se on alkanut muistuttaa televisiota. Se vain avataan taustalle, eikä ohjelmaan välttämättä keskitytä. Siinä ei ole sinänsä mitään pahaa, jos etsii harmitonta viihdettä. Elokuvien on kuitenkin tarkoitus olla koskettavia elämyksiä, joihin syvennytään. Siksi onkin virkistävää mennä vaihteeksi elokuvateatterin hämärään kokemaan elokuva alusta loppuun ilman häiriötekijöitä. Elokuvateatterissa ei ryhdytä kesken kaiken tekemään jotain muuta tai lähdetä ulos parin minuutin jälkeen. Suoratoistolla on paikkansa, mutta oikeaa elokuvakokemusta se ei korvaa.
Jussi Huhtala
Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä.